Delikatesses.se

Semlor

Imorgon infaller den stora dagen dÄ det ska krÀngas SEMLOR! Vi tjuvstartade förra söndagen dÄ det vankades födelsedagskalas. Jag gillar inte stora blaffiga,torra semlor med alldeles för mycket grÀdde. DÀrför gör jag mina mini, sÄ fÄr man Àta sÄ mÄnga man vill istÀllet.

Bulldegen

ca 30 vanliga eller 100 minisar

50 gram jÀst 175 gram smör 5dl mjölk 2 dl socker (160g) 2 tsk stött kardemumma 1 tsk salt ca 1,5 l vetemjöl special (900g)

Smula jÀsten i degbunken. SmÀlt smöret och hÀll sedan pÄ mjölken och lÄt allt bli fingervarmt. HÀll lite av smörmjölken över jÀsten sÄ den löses upp. HÀll pÄ resten, socker, salt och kardemumman. Börja knÄda in 1 liter vetemjöl. Anledningen till torra bullar Àr för mycket mjöl! Arbeta in sÄ mycket mjöl sÄ degen kÀnns fast, men fortfarande lite fuktig . Om man har möjlighet sÄ mÄr degen bÀst av att knÄdas i maskin. LÄt jÀsa ca 1 timme eller till dubbel storlek, tiden kan variera.

Nu Àr det dags för det viktiga! Rulla bollar av degen i valfri storlek. Semlorna pÄ bilden vÀger 20 g. AnvÀnd vÄg.... (vanliga ligger pÄ ca 80 gram, sÄ rent tekniskt sÄ fÄr man Àta minst 4 minisar...)) LÀgg pÄ plÄt och lÄt jÀsa ca 30 min. Pensla med Àgg och stÀll in i ugnen pÄ 225 grader och grÀdda i 7-10 min lite beroende pÄ storleken. Ta ut och lÄt svalna under handduk. Vill man inte göra semlor pÄ hela degen sÄ gÄr det utmÀrkt att göra kanelbullar pÄ degen som blir över.....

Fyllning Jag föredrar mandelmassefyllning. Jag blandar mandelmassa, grÀdde, ett par teskedar flaggad mandel för lite tuggmotstÄnd och ett stÀnk rom, cognac eller punsch för det dÀr lilla extra.

Fyllningen kan varieras efter tycke och smak. Man kan ta en god sylt, lemoncurd eller vaniljkrÀm, vÀlj det som passar dig!

SkÀr av hatten pÄ bullarna och gröp ur lite av botten pÄ underdelen. Full upp med valfri fyllning, spritsa/klicka grÀdden och toppa med lock och florsocker.

För alla som gÀrna bakar med surdeg sÄ ligger Sébastiens recept hÀr...

Ordet semla kommer förresten frÄn "simila" - det latinska ordet som betyder "det finaste mjölet".