Prinsbröllop
Tiaran var putsad, champagnen kyld och amuserna stod pĂ„ bordet. Det var ju dags för prinsbröllop i lördags. Vi satt bĂ€nkade allihopa, systrarna, mĂ€nnen, barnen och jag. Halstrad Pilgrimsmussla i champagnesĂ„s trĂ€ngdes med rĂ€kcocktail, rĂ„rakor med rom, rödbeta med brynt remoulad och rubiner, crĂšme ninon, gaspachoshot och kantarellbruschetta. Lite skulle vi ju ha att tugga pĂ„ till vigseln..... Ă terkommer med nĂ„gra av smarrigheterna. Vi gjord ett konstaterande. Ăppnar man en magnumflaska Palmer & co MillĂ©sime brut 1999 sĂ„ finns det alltid lite kvar i flaskan. Hurra för magnumflaskor! Hurra för prinssesan Sofia och hennes prins och HURRA för middagen vi gjorde nĂ„got senare pĂ„ kvĂ€llen. Receptet Ă€r ursprungligen med kalvrygg och dito brĂ€ss frĂ„n tidningen Mat & vĂ€nner, men eftersom mina systrar valt att bli peskatarianer sĂ„ fick det bli med fisk istĂ€llet. Smarrigt var ordet sa Bill till Bull!
Torsk med sveciacréme, pankopanerad pilgrimsmussla & sommargrönsaker
800 gram torskrygg eller filé
4 pilgrimsmusslor
1 Àgg
pankoströbröd
salt och peppar
smör att steka fisken i
frityrolja till pilgrimsmusslorna
inkokt sparris
4 vita sparrisar av bÀsta kvalietet
citronsaft, smör, socker och salt
Sveciacréme
2,5 dl vispgrÀdde
150 gram svecia, riven
0,5 dl creme fraiche
citronsaft, salt
Tillbehör
50 gram bondbönor, skalade
100 gram sugarsnaps
8 gröna sparrisar
smör att steka i
Börja med att koka in sparrisen. Skala den vita sparrisen och skÀr av den trÀiga biten lÀngst ner. KOka upp vatten och lÀgg i en stor klick smör. Smaka av med citronsaft, socker och salt. Koka sparrisen, den ska ha lite tuggmotstÄnd kvar. HÀll av vattnet och stÀll Ät sidan.
Gör sveciacrémen. Koka upp grÀdden och lÄt den reducera till hÀlften. TillsÀtt den rivna osten och rör till en slÀt créme. Rör ner creme fraiche och smaka av med citronsaft och salt.
SkÀr den gröna sparrisen i ganska grova bitar. Plocka ur bönorna ur bondbönans skida. Koka bönorna i ca 30 sek, lÀgg dom sedan i isvatten. AvlÀgsna dÀrefter försiktigt den vita tjocka hinnan som sitter som ett skal runt bönan.
Dela sugarsnapsen lÀngsmed. BehÄll ett par fina halverade Àrtskidor med Àrtorna kvar, och uta ut Àrtorna pÄ resten. Blanchera dom i saltat smÄkokande vatten i ca 15 sekunder och lÀgg sedan i isvatten.
Panera pilgrimsmusslorna först i uppvispat Àgg och sen i panko. SÀtt pÄ oljan och lÄt det bli 180 grader. Fritera gyllenbruna precis innan servering, tar typ 2 min.
Torka av fisken och salta och peppra. Stek fisken hastigt i smör ien varm panna. LÀgg upp i ugnsfast form och stÀll sen in i ugnen pÄ 150 grader tills innertemperaturen Àr 54 grader. TÀnk pÄ att den ska serveras direkt vid 54 grader, sÄ man kan preppa allt det andra innan och sen göra fisken. VÀljer du filé kan den stekas klart i stekpannan pÄ spisen.
Servering
Fritera pilgrimsmusslan, grillad en vita sparrisen i en grillpanna och skÀr sedan i lagom stora bitar. Sautera den gröna sparrisen i en klick smör, vÀnd ner bondbönorna mot slutet. Smaka av med salt. VÀrm sveciacrémen och lÀgg den i botten pÄ tallriken. Arrangera grönsakerna över och lÀgg dit fisk och pilgrimsmussla.
Vi hade lite smörslungad nypotatis till med.
Dryck; Rodney Strong 2013 (nr 6471), chardonnay, Kalifornien, Sonoma county, 149;-
En chardonnay som fÄtt slumra lite pÄ ekfat och dÀrmed tuffat till sig. Vi har ett fruktigt vin med lite fatkaraktÀr som möter fetman i crémen, det friterade och den stekta fisken fint. Frukten kommer fram och man kÀnner toner av apelsin, vanilj och lite ananas. LÄng eftersmak.