Delikatesses.se

Orientalisk bulgur med halloumi

Jag vet att det bara Àr vÄr, men i onsdags fick jag sommarfeeling och blev sugen pÄ sommarmat. Detta fick mina torsdagsgÀster erfara nÀr de kom för att hÀnga med sin smÄ godingar. Sommar för mig Àr goda sallader och dÄ passade det ypperligt att jag ramlade över boken "Matiga sallader" av Caroline Hofberg, i en reahög. Det hÀr med frukt i mat kan skrÀmma vissa av er, men snÀlla testa. Det Àr gott med alla kryddorna och det salta frÄn halloumin och den frÀscha yoghurten. Dessutom kan man slÀnga in ett par naanbröd, köpta eller hemmagjorda, sÄ man blir mÀtt i magen OM det mot förmodan skulle vara sÄ att jag har fel.....

NÀr grillen Äker fram sÄ kommer denna testas med grillade lammracks med. Trevlig söndag pÄ er!

Orientalisk bulgur med halloumi

1 granatÀpple

1 tÀrning grönsaksbuljong

5 dl vatten

0,5 gram saffran

1 pressad vitlöksklyfta

2 tsk harissa

1 tsk nystötta kardemummakÀrnor

2,5 dl bulgur

1 burk kikÀrtor, 400 gram

2 msk olivolja

2 dl grovt hackad torkad frukt tex aprikoser, dadlar, russin

3 fÀrska fikon, klyftade

1 dl grovhackade pistachnötter

4 msk hackad mynta + nÄgra blad till dekorering

2 klumpar halloumi, skivade + olivolja att steka i

yoghurtsÄs

2 dl turkisk yoghurt

1 liten pressad vitlöksklyfta, lite beroende pÄ hur stark den Àr

3 krm mald spiskummin

flingsalt

Börja med att blanda ihop ingredienserna till yoghurtsÄsen- den mÄr utmÀrkt av att stÄ en stund. Var försiktig med vitlöken.

Ta ur kÀrnorna ur granatÀpplet. Enklast Àr att lÀgga ett snitt runt hela Àpplet och fÄ till klyftor. Skala sen efterhand och ta bort dom vita hinnorna. Annars sÄ dela Àpplet mitt itu och slÄ ut kÀrnorna över en skÄl med en slev. ta bort eventuella vita hinnor.

KOka upp biljongen med, vatten, saffran, vitlök, harissa och kardemumma. TillsÀtt bulgurgrynen och koka under lock i ca 10 min.

Skölj under tiden kikÀrtorna och lÄt dom rinna av.

Ta kastrullen frÄn plattan, lÄt grynen Änga av och rör dom fluffiga med en gaffel. Blanda den fluffade bulgurn med kikÀrtorna, olivolja, frukt, nötter och mynta. LÀgg upp pÄ ett fat och strössla över granatÀpplekÀrnorna.

Stek halloumin i olivolja och servera salladen med nystekt ost och yoghurtsÄsen.

bulgur fikon harissa kardemumma kikartor orientaliskt safran sallad sommarmat spiskummin torkad-frukt yoghurt