Delikatesses.se

dillstuvad potatis & lax

Efter helgens fantastiska avsmakningsmeny med tillhörande dryck i Mathias Dahlgrens Matsalen börjar vi veckan i all sin enkelhet. Vi hÄller nog fortfarande pÄ att smÀlta den kulinariska upplevelsen och gÄr som i trans och filar pÄ hur vi nÄgon dag ska kunna lÀgga ut nÄt sÄ snarlika recept pÄ menyerna hÀr pÄ bloggen. SÄ ikvÀll fick det bli en rÀtt som kan göras i okoncentrerat lÀge. Lite varmt och lite kallt.

dillstuvad potatis

1 kg fast potatis

25 gram smör

2 msk mjöl

5 dl mjölk, gÀrna standardversionen ( svÄrt att skriva röd eftersom den Àr orange i SkÄne)

ca 2 dl potatisvatten

salt & vitpeppar

en rejÀl nÀve dill

1 citron

400 g rökt lax

Skala, dela och koka potatisen i lÀttsaltat vatten.

SmÀlt smör i en kastrull. NÀr smöret smÀlt tillsÀtter Du  mjöl och rör om (bottenredning) LÄt koka in ordentligt, detta för att sÄsen inte ska smaka vetemjöl. HÀll pÄ mjölken och koka upp sÄ sÄsen tjocknar. Salta och peppra. StÀll Ät sidan.Grovhacka dillen och skÀr citronen i klyftor. NÀr potatisen Àr klar hÀll av potatisvattnet, men spar lite till sÄsen. StÀll Äter sÄsen pÄ plattan och spÀd sÄsen med potatisvattnet till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med dillen, viktigt Àr att sÄsen inte kokar efter detta eftersom dillen blir grÄ. Servera med lax och citron.

Mazariner

JÀmstÀlldeheten visade sitt rÀtta ansikte hÀromdagen.  Jag Äkte ivÀg för att tvÀtta bilen och sambon stÀdade lÀgenheten samtidigt som han bakade mazariner. Med andra ord sÄ blev det goŽfika nÀr jag kom hem aningens blöt....

Mördeg

200 g smör 7 dl vetemjöl 1 dl socker 1 st Àgg 1 tsk vaniljsocker

Fyllning 400 g mandelmassa 200 g smör 5 st Àgg Glasyr 200 g florsocker 1 msk citronsaft 0.25 dl vatten ev karamellfÀrg i valfri fÀrg

Ta fram smöret sÄ det Àr rumstempererat. Blanda mördegen och lÄt stÄ en stund i kylen. KnÄda inte för mycket.

Blanda allt till fyllningen.

Tumma ut mördegen i aluminumformar och fyll dom med fyllningen. GrÀdda i mitten av ugnen pÄ 150 grader i ca 12 min. Ta ut och lÄt svalna. Det Àr lÀtt att fÄ ut mazarinerna ur former nÀr det fotfarande Àr lite ljumna.

Blanda glasyren i en lite kastrull och vÀrm till 40 grader. Bre pÄ glasyren pÄ de avsvalnande mazarinerna och lÄt den svalna.

Receptet kommer frÄn recept.nu

KĂ„lpudding 2.0

Som vanligt pÄ söndagar sÄ blir det en husmansklassiker, dock i en uppdaterad version denna gÄng. Smakerna Àr fantastiska och fÀnkÄlen ger rÀtten en djupare smak, lite sötlakrits om man verkligen letar. Det ursprungliga receptet Àr frÄn recpet.nu och tv-programmet Halv Ätta hos mig.

KÄlpudding 4 st hela fÀnkÄl, fint strimlade 1 st gul lök, finhackad 25 g smör 2 msk sirap 0.5 krm vitpeppar 0.5 krm salt 1,5 dl ströbröd 1.5 dl mjölk 2 st stora bakpotatisar, skivade 6-8 mm tjocka 15 g smör 1 st Àgg 4 msk kinesisk soja 2 msk viltfond 600 g ÀlgfÀrs, eller vanlig blandfÀrs. 0.5 krm vitpeppar 50 g smÀlt smör 2 msk sirap 1 msk farinsocker

Lingonketchup 2 dl lingon 1 msk vatten 1 msk basamicovinÀger 3 msk socker

Koncentrerad sÄs 2 msk viltfond 1 msk soya 3 msk vatten2 msk cognac eller calvados 2 dl grÀdde

1 msk lingonsylt eller gelĂ© Âœ tsk kryddpeppar Salt VĂ„rlökssallad 1 st fĂ€nkĂ„l, fint strimlad 2 msk olivolja 2 msk vatten Saft frĂ„n en hel citron 2 salladslökar Zest frĂ„n en hel citron 1 pĂ„se machesallad 1 krm flingsalt 1 tsk Ă€ppelcidervinĂ€ger

Börja med purjolökssalladen. Strimla fÀnkÄlen. Blanda med olivolja, vatten och saften frÄn citronen. Hacka salladslök, riv zesten och stÀll i en ytterligare skÄl och lÄt allt vila.

Blanda fÀrsen med Àgg, fond, soja och peppar. StÀll i kylen.

Strimla fÀnkÄlen och lÀgg den i gryta tillsammans med ett glas vatten och blanchera tills den Àr mjuk. HÀll bort vattnet och smÀlt smör. TillsÀtt löken och stek tillsammans med fÀnkÄlen tills det hela börjar fÄ fÀrg. HÀll pÄ sirap och stek tills allt Àr gyllenbrunt. Salta och peppra.

Skala potatisen och skÀr i knappa 1 cm tjocka skivor. TÀck botten pÄ en ugnsfastform. Salta och peppra.

Bre över fÀrsen och toppa med kÄlen. Avsluta med 50 g hyvlat smör och ringla lite extra sirap och farinsocker. StÀll in i ugnen pÄ 200 grader i ca 1 timme. KÀnn med sticka sÄ potatisen Àr klar.

Lingonreduktionen. Koka upp alla ingredienser i ett par minuter. Sila genom en finmaskig sil sÄ skalen försvinner. Koka ner till sirapsliknande konsistens.

Koncentrerad sÄs. Blanda, fond, soja, vatten och kryddpeppar och koka bort hÀlften. TillsÀtt grÀdde och cognac. Smaka av med gelé/lingonsylt, salt och peppar.

Blanda samman fÀnkÄlssalladen med citron, vÄrlök och machesallad. Smaka av med ÀppelcidervinÀger.

Servera med alla tillbehör.

SkogshuggarTorsk

Vet egentligen inte varför jag döpt den till det, men förmodligen skulle en riktig skogshuggare uppskatta det! En rejÀl rÀtt med lite jordiga smaker som smakar extra bra efter ett rejÀlt arbetspass i skogen. Tror att man Àven kan mÄ bra av den efter en hÀrlig promenad i skogen med.....

SkogshuggarTorsk

800 g torskfilé

1 dl rÄg mjöl

1 dl vetemjöl

salt & peppar

50 g smör att steka i

Ljummen potatissallad

1 kg potatis med skal

25 g smör att steka i

1 dl torkade eller fÀrska trattkantareller (de torkade förvÀlls i kokande vatten)

1 pÄse machesallad

salt & peppar

Brynt salviasmör

100 g smör

6 salviablad

Dela filéerna pÄ lÀngden. Blanda mjölet med salt & peppar, Äterigen sÄ smaka pÄ mjölet sÄ det Àr ordentligt kryddat. Gnid in varje filé i mjölblandningen och stÀll Ät sidan.

Skölj potatisen, behÄll skalet och skÀr i grova bitar. SmÀlt smöret i stekpanna och lÀgg i potatisen. SÀnk vÀrmen en aning och stek tills potatisen Àr fÀrdig. Rör om dÄ och dÄ.

NÀr potatisen börjar bli klar hÀll pÄ svampen och lÄt steka med.

Stek fisken enligt konstens alla regler pÄ bÄda sidor i smör.

SmÀlt smör i en kastrull, dra Ät sidan nÀr det blir gyllenbrunt och dofta lite nötigt. LÀgg i salviabladen och lÄt dra.

Blanda potatisen i en skÄl med machesallad, salta & peppra.

Klart!

Frökens KnÀcke

Det ljuvligaste knÀckebröd jag smakat fick vi i present av fina Ida & Daniel nÀr de var pÄ besök. NÀr jag fick klart för mig att detta underbara ting var hembakat och gjort med sÄ mycket kÀrlek av min fina vÀn sÄ fanns det bara en sak att göra; be snÀllt om receptet. De Àr sÄ gott att jag springer och smÄÀter hela tiden och snart Àr det slut, sÄ dÄ Àr det bara att baka nytt. Eftersom det inte har nÄgot direkt namn sÄ har jag valt att uppkalla det efter Fröken Ida....

Ljuvliga Frökens KnÀcke

2 dl grovmalet rÄgmjöl

2 dl havregryn

2 dl sesamfrö

2 dl solrosfrö

1 dl linfrö

1 dl kruskakli

2 tsk salt

7 dl vatten

Blanda allt och lÄt svÀlla i minst 30 min. Fördela smeten tunt pÄ tre plÄtar tÀckta med bakplÄtspapper, gÀrna teflonpapper som gÄr att ÄteranvÀnda.

GrÀdda pÄ 180 grader. Alla tre plÄtarna kan gÄ in samtidigt, byt bara sÄ alla fÄr stÄ överst en stund. GrÀdda i 45-60 min. SlÄ av ugnen och lÄt stÄ över natten. Bryt knÀcket i bitar och förvara torrt, gÀrna i plÄtburk.

Servera med en hÀrlig ost, en god marmelad och ett passande vin (lugn, det kommer ett inlÀgg om detta med)

KnÀckemiddag

NÀr man blir ensam till mÄndagsmiddag gör jag det enkelt för mig. Tanken var ju torsk med skagensÄs. SkagensÄsen fick bli en rÀkröra istÀllet som toppade knÀckebrödet.

RÀkröra

100 g rÀkor 1 liten charlottenlök 2 tsk rom ( om man vill...) 1- 2 kokta Àgg 1 knippe dill 2 msk majonÀs 1/2 dl grÀddfil Citronsaft efter tycke och smak Salt & peppar

Hacka rÀkorna och Àgget grovt, och löken fint. Blanda i övriga ingredienser och rör om. LÄt stÄ en stund och smaksÀtt sen med mer salt, peppar och citron.

LÀgg röran pÄ rÄgbröd, pÄ knÀcke eller i avokado sÄ Àr vi Äter pÄ 80-talet....

20120312-204049.jpg

SpÀtta

Ofta nÀr man ska planera fisk sÄ Àr denna lilla goding inte med pÄ listan. SpÀtta Àr en underskattad fisk som gÄr snabbt att steka, billig och det mesta passar som tillbehör. Testa att panera spÀtta istÀllet för fiskpinnar.....givetvis Àr den underbar att smörsteka naturell med lite kantareller pÄ surdegsbröd.

Panerad spÀtta 4-8 spÀttor( lite beroende pÄ storlek) 2 Àgg 2dl mjöl, gÀrna rÄg 2 dl ströbröd alt panko sÄ blir det lite frasigare...

Salt och peppar

KnÀck Àggen i en tallrik och vispa. MÀt upp mjöl pÄ ytterligare en tallrik. Krydda mjölet sÄ det verkligen smakar kryddat. I sista tallriken hÀller du ströbröd/panko. Mjöla in hela spÀttan först i mjölet, sen i Àgget och sist i ströbröd/ panko. LÀgg Ät sidan och upprepa med all fisk.

SmÀlt smör i en stekpanna och stek pÄ hög vÀrme 2-3 min pÄ varje sida.

VÀlj tillbehör efter humör.... Potatismos med remouladsÄs

....eller min favorit med rödbetor, kapris och lök som serveras med citruspotatis och brynt smör.

Rödbetssallad Klyfta inlagda hela rödbetor. Hacka lök fint. Stek löken glansig i lite smör, lÀgg i kapris och rödbetor sÄ allt blir varmt. Citruspotatis Koka potatis enligt konstens alla regler. HÀll av vattnet och dessa med rapsolja, citronsaft och skal. Salt och peppra Brynt smör SmÀlt smör och dra undan det nÀr det börjar bli brunt och doftar lite nötigt.

Lova nu att testa denna goding!

Salviakyckling

I höstas norpade jag en stor kvist salvia hos storasyster och frös in i en liten burk. Salvia Àr en sÄn dÀr krydda som passar för sig sjÀlv. Det Àr helt ljuvligt att bryna den med smör och servera till stekt fisk.  Nu sÄ var det Äterigen dags att plocka fram den lilla burken och befria nÄgra blad frÄn sitt ide.

Salviakyckling

4 kycklingbröst 16 salviablad Salt & svartpeppar frÄn kvarn 2 msk olivolja 25 g pancetta, alt ett halvt paket bacon 100 gram rensad fÀrsk svamp, gÀrna skogschampinjoner 50 gram smör 2 vitlöksklyftor 500 gram fÀrsk pasta, gÀrna fÀrsk tortellini med spenat & ricotta 50 gram parmesanost

SkÀr fyra snitt i varje bröstfilé och lÀgg i salviablad. Salta och peppra och bryn dom i olivolja. Stek fÀrdigt i 175 grader i ugn i ca 6 minuter, eller har en innetemperatur pÄ 60 grader.

Stek pancettaskivorna( bacon) i en torr stekpanna och lÄt dom rinna av pÄ hushÄllspapper.

SkÀr svampen i ganska tjocka skivor och stek rÀtt hÄrt i 2 matskedar smör. Salta och peppra.

SmÀlt smöret tillsammans med tungt skivad vitlök. Koka pastan enligt förpackningens anvisning. VÀnd ner pastan i vitlökssmöret. SkÀr kycklingen i bitar och blanda dem, pancetta och svampen med pastan. Salta, peppra och servera med parmesanost. Receptet Àr hÀmtat frÄn Mathias Dahlgrens bÀsta

Visst kan man göra denna lilla rÀtt vegetarisk! Byt ut kycklingen mot quornfilé och strunta i pancettan...

Äkta indisk chai

Nu Àr vÄren pÄ vÀg, detta mÄste vi fira med nÄt gott att dricka! Varför inte göra nÄt varmt, gott och gÄ ut och möta vÄren med en kopp i handen. Ta med ett sittunderlag och hitta en mysig plats Àr du kan ta in solens strÄlar samtidigt som du njuter av denna gudomliga dryck! Egentligen rÀcker det att glÀnta lite pÄ balkongdörren och lÀgga filten om dig i favoritfÄtöljen.....

Äkta indisk Chai 1 kanlestĂ„ng 4 kardemummakĂ€rnor 16 svartpepparkorn 1 kryddmĂ„tt muskotnöt

5 deciliter vatten 4 teskedar svart te 2 deciliter mjölk Socker, om man vill...

Kryddblandningen FÀrskmal kanelstÄng, svartpeppar, kardemumma, och riven muskot.

Hopkoket Koka upp 5 dl vatten, blanda i 4 tsk svart te, tvÄ deciliter mjölk och en tsk av kryddblandningen. Söta med socker efter tycke och smak. Koka upp allt igen i ett par minuter. Sila.

Vill man sÄ kan man toppa med skummad varm mjölk. HÀll 2 dl mjölk i en kastrull. Rör intensivt under uppvÀrmning tills det bildats ett tÀtt skum. Skeda upp skum pÄ toppen av din Chai.

Cookalong fisk

Efter vÄra 15 min i rampljuset dÄ vi var med i Tinas Cookalong som sÀndes i TV hösten 2009 fick vi med oss en del recept som vi förmodligen inte testat annars. Ett av recepten vi var mest skeptiska till var kolja med morot, silverlök och kalamataoliver. Detta visade sig dock vara en fantastisk kombo. Tycker detta Àr ett ypperligt recept för er att testa under veckan!

800 g koljafilé, eller annan vit fast fisk 1 citron Salt och svartpeppar 1 silverlök 1 dl kalamataoliver 3 morötter FÀrsk timjan 1 dl god olivolja

LÀgg fisken i en ugnsfast form, salta och peppra. Skala löken och morötter och skÀr tunna skivor. LÀgg grönsakerna tillsammans med oliverna och timjan pÄ fisken. Pressa över citronsaften frÄn hela citronen och hÀll pÄ olivoljan. Salt och peppra över allt igen. StÀll in pÄ 200 grader i ca 15 min. Servera med kokt, pressad potatis.