I ett tidigare inlÀgg har jag skrivit om Snögubbens nÀsa och jag hoppas att ni gjort morotssallader i stugorna. Nu Àr det dags igen, men denna gÄngen blir det lite pyssel som man kan göra pÄ det enkla sÀttet -köp fÀrdigt och paketera om, eller pÄ det svÄra -gör Ernsts recept och paketera sen.
I Är hann jag inte vara Ernst utan jag la tid pÄ piffet istÀllet. Trots att det Àr ett bajsskÀmt sÄ blir det lite gulligt...
Snowman poop En pÄse marsmallows alt. gör som Ernst Fina pÄsar eller askar Papper, pennor, glitter (pyssellÄdan ska fram helt enkelt) En hÀftapparat
Paketera Pyssla HĂ€fta Klart!
Visst blev dom fina! En rolig ge-bort-present till gammal som ung.
Det Àr vÀl dags för lite godis sÄ hÀr innan jul. Idag kan man ju dessutom börja rÀkna dan före dan före dan före dan ...ja, ni fattar, mindre Àn en vecka kvar!!! Misteln Àr upphÀngd och det pussas lite extra i hemmet (den fÄr nog hÀnga kvar ett tag till efter jul). Men nÀr vi inte stÄr under misteln sÄ görs det andra kyssar, nÀmligen mintkyssar. Detta hÀrliga godis med det kÀrleksfulla namnet. Egentligen inte sÄ avancerat och frÀscht Àr det med efter allt sött och kletigt.
Mintkyssar 4 dl florsocker 1 dl vatten 1 tsk Àttikssprit 10-15 droppar pepparmintsolja 50 gram mörk choklad, gÀrna 70%. Man skulle kunna vara lite galen och anvÀnda ett smaksatt choklad....
HÀll upp vatten i en kastrull och sÀtt pÄ plattan. Skikta ner florsockret, dosera Àttisksspriten och pepparmintsolja. VÀrm till 115 grader. Olja insidan pÄ en bunke och hÀll upp massan i denna. Rör tills massan börjar svalna och bli lite grynig. SÀtt bunken pÄ ett vattenbad och vÀrm tills smeten blir flytande igen. Skeda sedan upp, pÄ bakplÄtspapper, smÄ rundlar. LÄt stelna. SmÀlt chokladen över vattenbad och klicka sedan ut en liten lins pÄ varje kyss. LÄt svalna och lÀgg sedan i burk med smörgÄspapper emellan. Ge bort i fina celofanstrutar! Har snott receptet rakt av frÄn Malin Söderström
Vi har i alla fall ett hus hÀr hemma. Det blev ett litet pepparkakshus. NÀr jag var liten var min pappa en hejare pÄ att göra pepparkakshus med oss. Vi byggde slott, en bondgÄrd, hundkoja, muminhuset och mycket mer. Vi kavlade, klippte ut mallar och insÄg att bitarna krympte i ugnen. Sen var det dags för stackars pappa att sÀtta ihop elÀndet med brÀnt socker, herregud vad han brÀnde sig min stackars pappa. Men han fick alltid ihop det sÄ vi kunde dekorera. Dekorera Àr det jag tycker Àr roligast. NÀr det gÀller dekoration Àr det bara fantasin som sÀtter grÀnser. Ett traditionellt hus ska vÀl explodera i fÀrg med sÄ mÄnga non-stop man fÄr pÄ taket, tre sorters fÀrgad kristyr och en massa tomtar. Tiden dÄ det skulle vara massa fÀrg pÄ mina pepparkakshus Àr över och nu blir det mer stilrent. Dessutom sÄ anvÀnder jag inte brÀnt socker som klister utan den bÀsta kristyren som verkligen hÄller ihop och torkar snabbt. à rets lilla hus fick bli en "dalavariant" med min syn pÄ kurbits.
Det viktiga Àr att ha en fantastisk kristyr och hÀr bjuder jag pÄ den bÀsta.
Vispa Àggvitorna hÄrt med en elvisp. HÀll i citronsaft. FortsÀtt vispa och hÀll efter hand i florsocker. Vispa till kristyren Àr riktigt fluffig och hÄller topparna nÀr du slÀpper visparna. HÀll upp imspritspÄse och lÄt bara fantasin sÀtta grÀnser. FÀrga med karamellfÀrgmom du vill. Kristyren hÄller ca en vecka i kylen i plastpÄse. Om den kÀnns lös sÄ ha i lite mer florsocker.
Ett annat roligt sÀtt att anvÀnda kristyren pÄ, Àr att göra bordsplaceringen pÄ pepparkakor. Skriv allas namn och lÀgg pÄ tallriken.
Julmust Àr ett mÄste under hela december och kanske Àven en bit in pÄ det nya Äret! Alla har vi vÄr egen favorit. Jag visste ju att Apotekarnes var min fram tills nu... Jag jobbade med en köksmÀstare en gÄng som alltid stÀllde undan tvÄ flaskor julmust som han öppnade Äret efter till den obligatoriska jullunchen. Han hÀvdade att julmust behöver lagras ett Är.
För nÄgot Är sen kom den första fatlagrade julmusten, men dÄ hade man inte riktigt vÄgat lÄta musten fÄ nÄn speciell karaktÀr, tills Spendrups vÄgade lagra den pÄ bourbonfat i 6 mÄnader och fick fram NygÄrda julmust vintage oak 2012. Det slÀpptes en 2011 med i mindre upplaga. En vuxnare julmust i sofistikerad flaska som hÄller vad den lovar. Det smakar julmust men som fortsÀtter en bit till med sin twist av fat, kanel, smörkola, choklad, enbÀr i bÄde doft och smak. En fantastisk mousse! ( sannolikheten att fÄ en oförglömlig mustfontÀn Àr hög dÄ det Àr bra tryck i korken). En julmust med karaktÀr och kvalitet till ett löjligt bra pris!
SÀljs pÄ Systembolaget under nummer 90374 för det överkomliga priset 29;90 svenska riksdaler.
Glöm för allt i vÀrlden inte att köpa en extra eller tvÄ till nÀsta Är...
Mamma kom med julen i Är. Vi har inte pyntat dÄ vi fortfarande Àr i fÀrd med att sÀlja lÀgenheten. Mamma kom upp för en sista husmorssemester som hon kallat sin trippar till huvudstaden. Med sig hade hon smakprover pÄ julen. Min pappa gör nÀmligen ett antal provskinkor innan jul ( han köper alltid samma mÀrke och Àndrar inte sitt recept, men det mÄste ÀndÄ testas... Vilket vi Àr tacksamma för), Àven delikatessen brunkÄl fanns med bland lÀckerheterna. SÄ ikvÀll blir det ett litet julbord med Janssons frestelse, skinkan, brunkÄl och smÄ smÄ juliga köttbullar.
Juliga kalvköttbullar
500 g kalvfÀrs 1 riven rödlök 1 dl mjölk 2 msk ströbröd 1 Àgg 1 liten potatis 1 tsk salt 2 tsk kryddpeppar 1 krm vitpeppar Smör till stekning
Blanda mjölken med ströbrödet och lÄt svÀlla under tiden du river löken och potatisen över fÀrsen. KnÀck Àgget, mortla kryddpeppar. Blanda ihop allt och lÄt stÄ en stund. Rulla sÄ smÄ köttbullar som du önskar. Jag vill ha dom smÄ, smÄ sÄ jag kan Àta mÄnga.
Att odla tomater sjÀlv Àr en ynnest nÀr det Àr dags att skörda. Var hos syster J för nÄgra veckor sen och timade skördetiden perfekt. Solmogna, gula, röda, stora, smÄ, söta, köttiga och alldeles alldeles underbara. Med sÄna tomater gör man det enklaste dÀr godingarna fÄr tala för sig sjÀlv med en och annan kompis. Vad göra med dessa firningar om inte det bÀsta Italien erbjuder, en caprese
Caprese HÀrliga tomater i olika form och fÀrg ( och smak) Den bÀsta mozzarellan i staden En ordentlig nÀve basilika En skvÀtt riktigt god olivolja
Hur upptagen kan man vara egentligen?! Det ligger ett gÀng utkast som bara vill bli upplagda pÄ bloggen, men min tid har inte riktigt rÀckt till. Det Àr mycket nu om man sÀger sÄ...VI SKA FLYTTA HEM TILL SKà NE IGEN!!! Och med detta kommer leta jobb, lÀgenhet, sÀlja lÀgenhet och som om det inte var nog sÄ ska man jobba heltid med. Men mat det lagar vi (lÀs nÀstan) varje kvÀll. Hösten Àr hÀr och mina favoritgrönsaker har poppat upp i butiken. Rotfrukter, svampar och kÄl. KÄl i alla möjliga former och storlekar.
SavoykĂ„l Ă€r den sexigaste grönsaken! Ălskar att ha den i en skĂ„l pĂ„ bordet som dekoration. SĂ„ gissa vad som stod pĂ„ bordet nĂ€r vi fotograferad lĂ€genheten, inga blommor iaf.
Supergrön lasagne
1 huvud savoy kÄl 300 gram svamp 50 gram smör 1 vitlöksklyfta 1 lök 200 gram chÚvre, eller mer om man vill 5 dl mjölk 25 gram smör 1 msk mjöl 3 tomater Salt och peppar 8-10 lasagneplattor 2 nÀvar ost
Strimla kÄlen och stek mjuk i smör. Klyfta svampen, hacka vitlöksklyftan och löken. Stek svampen med vitlök och nÀr den fÄtt fÀrg tillsÀtt löken. HÀll över svampfrÀset i kÄlen och blanda ihop. Salta och peppra. StÀll Ät sidan.
Skiva tomaterna. LÀgg en klick sÄs i botten pÄ en form. LÀgg pÄ det första lagret lasagneplattor. PÄ med lite kÄlfrÀs, tomater och sen sÄs. Lasagneplattor, kÄl, tomat,sÄs.... you get it. Sista lagret avslutas med sÄs och riven ost.
In i ugnen pÄ 200 grader i ca 25 min. KÀnn med en sticka nÀr det Àr klart. Servera med en pizzasallad, gjord pÄ vitkÄl....
SÄ hÀr i skördetider Àr jag som lyckligast! Att bara gÄ ut och plocka för att sen anvÀnda det plockade i ett ljuvligt recept. Syster J har en underbar liten trÀdgÄrd dÀr man kan skörda det mesta. HÀr finns mangold, timjan, orgegano, tomater i olika storlek och fÀrg, rödbetor, sallad, grÀslök, salvia, senapskÄl, zucchini, ja listan kan göras lÄng, lÄng, lÄng. Dessutom sÄ vÀxer ett gudomligt ÀppeltrÀd med stora fina Àpplen utplacerade som julgranskulor som bara vÀntar pÄ att bli plockade likt en julgransplundring. Vi gjorde en liten plundring i mÄndags eftermiddag dÄ sensommarsolen visade sig frÄn sin bÀsta sida och bjöd in till utefika en sista gÄng detta Äret.
SÀtt pÄ ugnen, 225 grader. Skala och skiva Àpplena. Hacka/mixa mandel. Rör Àgg, socker och smör ordentligt med elvisp. Blanda i mandeln. Smöra en form och lÀgg i Àpplena. Mortla kanel med kardemummakapslen. Pudra över Àpplena. Bre pÄ smeten och stÀll in i ugnen i ca 20-25 min.
Som vanligt missar vi bussen med 1 min och ser 146;an svÀnga av frÄn stationen nÀr vi lÀmnar perrongen.. Men medans vi vÀntar pÄ nÀsta buss om 30 min sÄ passar vi matkonosörer pÄ att frossa i det bÀsta Malmö har att erbjuda, FALAFEL. Serverad med extra allt i en 1- liters pÄse för att slippa kladd. Allt för det fashionabla priset av 35 :- för en extra stor ( kommer i tvÄ storlekar, stor och extra stor)
Om man nu inte skulle befinna sig i Malmö kan man lÀngta hit och göra sina egna
Nu ska vi prata micro, microbryggeri. Microbryggeri som dessutom bara gör lÀttöl! Det Àr SkÄnehill gÄrd som sen ca 2 Är tillbaka brygger fantastisk lÀttöl. Den bryggs i otroligt smÄ mÀngder dÄ man gör 50 liter Ät gÄngen och kan max göra 350 liter/vecka. Det har varit en del experiment, med veteöl, porter (deras julöl), men deras riktiga lycka bestÄr i Qvidinge lÀttpilsner och 99 Guldale.
Qvidinge lÀttpilsner; nÄgot lÀtt grumlig med ljus bÀrnstensfÀrg. Stor humlearomatisk doft med tydlig sÀdeskaraktÀr och citrustoner. Fyllig smak med mycket fuktiga toner, aprikos. Fint balanserad beska med lÄng, fruktig, viss syrlig eftersmak.
99 Guldale; nÄgot lÀtt grumlig, med mörk bÀrnstensfÀrg. Medelstor doft med tydlig sÀdeskaraktÀr, tÀnk sÀdessilo. Diskret knÀckig, lÀtt rostad och ton av mörkt bröd. Fyllig, maltig smak med stor fruktighet, melass, sÀd, anis och rÄgbröd. Fint balanserad humlebeska med lÄng smakrik, fruktig och lite syrlig eftersmak med en viss knÀckighet och rökta toner.
Ăr ni i SkĂ„ne och har möjlighet att testa dessa smĂ„ ljuvlingar sĂ„ köp nĂ„gra extra. Ett perfekt erbjudande till föraren eller om man helt enkelt inte vill dricka nĂ„gra större mĂ€ngder alkohol.