Helg igen! IgÄr hade vi en kusin, en lillebror, tvÄ hÀrliga töser och en liten kille pÄ middag. VÀdret var sÄ dÀr lurigt och jag ville verkligen grilla. SÄ det fick bli grekiskt med souvlakispett, grekisk sallad, vitlöksyoghurt och ett alldeles fluffigt bröd som jag screen shotat med mobilen ur en tidning för ett tag sen. Jag gör det ganska ofta för att inte glömma var jag hittade det dÀr receptet. Jag har ju lite svÄrt att slÀppa vissa saker nÀr jag sett det nÄgonstans ( gÀller egentligen bara mat...). SÄ typ varannan bild i min mobil Àr ett obeprövat recept. Nu kan jag dÀrmed radera den bilden.
FÀnkÄl- & rödlöksfoccacia 25 gram jÀst 3 dl vatten, 37 grader 2 msk honung 1/2 dl olivolja 1 msk flingsalt alt. 2 tsk vanligt salt Ca 7 dl vetemjöl special
Smula jÀsten i en bunke. Rör ut med vatten, honung, olivolja och salt. Baka in mjölet och knÄda degen i typ 5 min nÀr den gÄtt ihop. LÄt jÀsa 30 minuter. Platta sen ut degen pÄ en plÄt, pÄ ett bakplÄtspapper. Den ska vara max 2 cm tjock. LÄt jÀsa ytterligare 15-20 min. SkÀr under tiden fÀnkÄlen och rödlöken i tunna strimlor. Kör sen fingertopparna i degen sÄ det bildas smÄ gropar. Fördela rödlök, fÀnkÄl & örterna över degen. Riv parmesanen. Ringla över olivolja sÄ det tÀcker i hÄlen. Strö pÄ saltet. SÀtt in i ugnen pÄ 225 grader i 12-15 min.
Sol, svenska jordgubbar och bara ben. Nu har sommaren verkligen kommit. Helgen har verkligen varit till belÄtenhet med födelsedagsfirande av vÀrldens bÀsta farmor som fyllde 84 Är, sommarhÀng med Solde som bjöd pÄ grymma burgare frÄn Saltimporten canteen och en grym bartender frÄn Bastard som mixade drinkar med bl.a. sockerlag smaksatt med kaffe, vad annars pÄ en kaffefest. I lördags var det lugna gatan med flÀdersaftskokning, lekplatslek, innergÄrdsfika med kusin pÄ besök och sen beer caned chicken hos underbara vÀnner.
Amazing!!
Malmö levererar
Mini citron cupcake med lavendelfrosting
Sommaren ska fortsÀtta sitt intÄg sÄ dÄ gÀller det att ladda upp med svalkande dryck.
Mixa hÀlften av jordgubbarna med limesaft, flÀdersaft och 5 dl vatten. Skiva resten av jordgubbarna och lÀgg i dom tillsammans med myntakvistarna i en kanna med isbitar. Sila mixen genom finmaskig sil. Blanda i resten av vattnet. HÀll upp i kannan och servera.
Jaha, dĂ„ har natten övergĂ„tt till onsdag och veckan bara Ă„ngar pĂ„ i rasande fart. Ser fram emot lördagen som bjuder in till bröllopsfest. MĂ„ste bara fixa det dĂ€r sista med strumpbyxor, skor och nĂ„t krimskrams att ha i hĂ„ret. PĂ„ tal om hĂ„ret sĂ„ kommer hovfrisörskan hit och hjĂ€lper mig. Ăr verkligen lyx att ha en syster som kan! FĂ„r vĂ€l bjuda pĂ„ en bild senare. Men först lite kĂ€k som vi brassade förra veckan.
Lax- & krabbiffar med tartarsÄs2 portioner och en lunchlÄda 4hg lax 1 burk krabbkött i vatten 1 rödlök, finhackad 2 vitlöksklyftor 1 citron, zest och saft 1 Àgg Salt & peppar Panko
Hacka laxen i mindre bitar, blanda i krabban. Finhacka löken, riv vitlöken och citronzesten. Pressa i saft frÄn citronen och knÀck i Àgget. Salt och peppra. Blanda runt och stÀll kallt i kylskÄpet. Gör sÄsen genom att hacka kapris och cornichons, dill och persilja. Blanda i grÀddfil och majonÀs. Salt och peppar. SÄsen fÄr sÀllskapa med fisksmeten i kylen. Koka potatisen. Ta fram gröna Àrtor och riv moroten. Plocka fram fisksmeten och forma mellan tvÄ skedar till Àggbollar som rullas i panko ( asiatiskt ströbröd). Stek biffarna i olja pÄ medelhög vÀrme. VÀnd dom efter ca 2 min. NÀr potatisen Àr klar hÀll potatisvattnet över Àrtorna och sila sen av dom. Blanda Àrtorna med morötter, salta och peppra. Servera biffar, potatis och morotssallad med den lilla sÄsen som stÄr i kylskÄpet.
IgÄr var vi en svÀng pÄ Malmö garden show i slottsparken. Det Àr ett miniformat av det engelska Chelsea flower show. Oj sÄ mycket fint dÀr fanns. Inte nog med den vanligt prunkande trÀdgÄrden i slottstrÀdgÄrden och de smÄ kolonilotterna. SlottstrÀdgÄrden hade utökats med konstnÀrers vÀxtliga syn pÄ olika teman, drömbalkonger och gröna oaser. Stor marknad med allt frÄn representanter för pelargonsÀllskapet till handelstrÀdgÄrdar som sÄlde blommor och smÄ grönsaksplantor. Man blev galet sugen pÄ en egen lite trÀdgÄrd med egen odling av bÄde vackra blommor och goda vÀxter som man sen kan tillreda pÄ allehanda vis. Jag fortsÀtter i min drömvÀrld och ger er ett finfint recept pÄ en hÀrligt somrig sallad.
Vem hade inte velat bli bjuden pÄ en middag i denna oas?
Det Àr verkligen en lyx att fÄ kÀnna folk som ser att det enkla oftast Àr det bÀsta. En sÄn fin vÀn har jag i min fina Malin. Vi tar vid varje gÄng vi ses dÀr vi slutade senast, ibland gÄr det flera veckor innan vi hörs. NÀr de var hÀr pÄ söndagsmiddag för nÄgon helg sen sÄ hade hon med sig en bukett nyskördade spÀda rabarber istÀllet för en blomma. Hur fint Àr inte det?! Vi kunde gjort en smarrig paj pÄ hÀrligheten, men sÄ dök jag pÄ detta recept i en tidning pÄ Readly. SÄ fram över blir det scones med hÀrlig marmelad som gör mig sÄ varm i kroppen, inte bara i den hÀrliga smaken, utan Àven att fÄ ha Malin som min vÀn. Malin , givetvis sÄ stÄr det en burk till dig hÀr....
Ansa och skÀr rabarberna i mindre bitar. Blanda med hallon, socker och citron. LÄt stÄ framme i rumstemperatur ett par timmar. StÀll sen in i kylen över natten. HÀll upp i kastrull och koka till 105 grader pÄ medelhög vÀrme. HÀll upp pÄ vÀl rengjorda burkar. LÄt stÄ framme tills de svalnat. Servera till goda scones
Hurra det Àr söndag, solen skiner och jag Àr ledig. Idag finns det inget annat att göra Àn att packa filten, dagens tidning, en flaska vatten, en termoskaffe, en pÄse nybakade bullar och dessa finfina picknickmackor. SÀtta sig pÄ en plÀtt i Kungsparken och bara vara. Do it!
Gör ruccolakrÀmen genom att mixa alla ingredienser utom yoghurten som tillsÀtts sist. Stek/grilla lammkorvarna. Grillar du egen paprika, dela dom pÄ mitten, ta ut kÀrnhuset och lÀgg med skalsidan upp i en ugnsfast form. Ringla över lite olja och sÀtt in pÄ grill i ugnen. Paprikorna ska bli svarta i skalet. Ta sen ut dom och skölj i kallt vatten och dra bort skalet. Dela varje halva i tre bitar. Bre pÄ ruccolakrÀmen pÄ alla 8 skivorna, lÀgg 4 skivor Ät sidan. LÀgg pÄ paprika, fördela fetaost, ruccola och aprikoser pÄ mackorna. Dela korvarna pÄ lÀngden och lÀgg pÄ mackorna. LÀgg pÄ toppmackan och slÄ in i smörgÄspapper.
Ăr pĂ„skaftonens dessert fortfarande inte planerad?! DĂ„ har jag receptet hĂ€r. Förra söndagens dessert bestod i semifreddo, en frusen mousse. Snabb glass för den som inte har glassmaskin och kan smaksĂ€ttas i oĂ€ndlighet. Kommer ihĂ„g att min mamma gjorde med polkagris och ibland punsch nĂ€r vi var smĂ„. PĂ„skafton dĂ„?! Jo solen skiner och jag Ă€r ledig. Vi Ă„ker till norra SkĂ„ne om nĂ„gon timme för gömda Ă€gg i trĂ€dgĂ„rden, friterad sparris! och hĂ€ng med familjen.
Börja med krokanten. MÀt upp socker och honung i en kastrull. LÄt smÀlta pÄ medelvÀrme utan omrörning. TillsÀtt smöret och lÄt koka ihop till en ljus karamell. Ta av frÄn plattan och hÀll i de hackade jordnötterna. HÀll ut pÄ bakplÄtspapper/silikonark och lÄt svalna. SkÀr sen i smÄ bitar sÄ det blir som kross. Vispa Àggvitor och florsocker tills toppar bildas. Vispa grÀdden pÄ samma sÀtt och vÀnd sen ner den i Àggsmeten. Blanda i den krossade krokanten. HÀll upp hÀlften i form. Ringla över dulce de leche och hÀll pÄ resten och avsluta med mer kola. Plasta och stÀll in i frysen i ca 5 timmar. Garnera med hallon eller andra bÀr.
IgÄr firade vi lite förpÄsk med svÀrförÀldrarna. Vi bjöd pÄ pÄskinspirerad middag dÀr vÄrt lilla lamm spelade första fiol. Vi startade dock med en sparristarte med parmesan och god topping. Vi vÀntar med Àggrullning och Àggömmor till nÀsta lördag dÄ det ska rullas pÄskgubbehatt och hoppas hare.
Sparristarte med parmesan 125 gram smör 3 dl mjöl 1 tsk salt en skvÀtt vatten
Mixa smör, salt och mjöl till en grynig massa. KnÄda ihop och ha i lite vatten om den kÀnns torr.
Tumma ut i en form. StÀll i frysen/kylen en kvart. SÀtt pÄ ugnen pÄ 220 grader.
Förbered sparrisen genom att knÀcka av den nedersta stabbiga delen. SkÀr i önska lÀngd.
KnÀck Àgg och blanda med grÀdde och riven parmesan. Smaka av med svartpeppar.
GrÀdda pajskalet i 10 minuter. Ta ut och hÀll pÄ Àggblandningen. LÀgg pÄ sparris och sÀtt in i ugnen igen i ca 20 min eller den fÄtt fin fÀrg och stanningen stannat.
Servera ljummen som den Àr eller med ett gott tillbehör.
Det finns ingen bild pÄ detta dÄ min blockchoklad inte Àr slut Àn....
Raggarsmörja MÄtten Àr lite kÀnsla och lite beroende pÄ hur mycket smör man har samt hur stort sötsuget Àr... Smör Socker Kakao Havregryn Vaniljsocker, om du har...
SmÀlt smöret i kastrull eller i bunke i micron, hÀll i socker och kakao och avsluta med havregrynen. Rör runt allt och Àt direkt ur bunken/kastrullen
SÀtt ugnen pÄ 175 grader. SmÀlt smöret, hacka chokladen och rör ner i det smÀlta smöret sÄ allt smÀlter. Rör i socker och blanda i resten av ingredienserna. KnÀck sist i Àggen och rör ihop. HÀll upp i en form som smörats och "bröats" med kokos. Blanda "marmorn" och klicka ut den sedan över chokladsmten i formen, dra en gaffel i smeten sÄ det bildas ett marmorerat mönster. StÀll in i ugnen i 40 min.GÄr jÀttebra att dubbla receptet om man Àr mÄnga och kan dÄ göras i en braspanna.