Jojo, ibland Àter vi med tacos, dock inte fredagstacos. Vi Àter söndags fishtacos. Inget ont om svennebanantacos med majs, fÀrdigkrydda och gurka, men detta recept slÄr det med hÀstlÀngder. Dessutom slÀngde jag ihop en majssoppa som den dÀr Ola, som sÀger sig inte gilla majssoppa, tog dubbla portioner av...
KÄlsallad Ett halvt litet rödkÄlshuvud 2 vÄrlökar 1 stort knippe koriander 1/2 röd chili 1 lime, saft och zest 1 vitlöksklyfta 3 msk neutral olja, typ raps Salt och peppar
Guacamole 2 avokado 1 liten tomat 1 vitlöksklyfta 1/2 lime, saften Salt
Tillbehör SmÄ tortillabröd Salsa, hur stark du vill Koriander Tunt skivad lök Majssoppa( jag gör halva detta receptet och tillsÀtter lite yoghurt, tabasco och cayennepeppar )
Gör kÄlsalladen först. Strimla kÄlen, vÄrlöken, chili, koriander och vitlöken. Blanda ihop, riv limzesten, pressa i saften och blanda med olja. Salta och peppra. StÀll Ät sidan.
Gröp ur bÄda avokadosarna (heter det sÄ?!) hacka en liten tomat, riv vitlöken och pressa i lime. Jag gör detta enklast i morteln. LÀgg med avokadokÀrnorna sÄ blir den inte brun. Salta efter tycke och smak.
SkÀr fisken i fiskpinnestora bitar. KnÀck Àggen i en tallrik, mjölet i en och panko i en tredje. Krydda fiskbitarna och doppa sen i mjöl, följt av Àgg och sist i panko. Stek pÄ medelhög vÀrme i 2 min pÄ varje sida, i smör och olja.
Nog för att det ska vara varmt pÄ sommaren, men detta Àr olidligt. LÀngtar efter ett sommarregn. NÀr det Àr sÄ hÀr varmt sÄ finns det bara en sak att göra, sitta i skuggan och smutta pÄ nÄt gott. Som pregnant, övervarm och hormonstin letar jag alternativa alkoholfria drycker vart jag Àn kommer. Har botaniserat igenom Systembolagets utbud. Har hittat en del guldkorn, Ega smakade gott till grillad fisk med sallad, Mikkellers - Drink in the sun var en höjdare till grillad flankstek. Hittade Tonic med flÀdersmak pÄ English shop som Àr galet gott. Drack nÄt liknande till det asiatiska pÄ Dubbel Dubbel, matchade super.Jag Àr ju inte sÄ mycket för det söta, sÄ cider, lÀsk och saft gÄr bort om det inte Àr till fika. SkÄnsk Àppelmust gÄr hem alla veckans sju dagar.
Ola dricker Pimm's drinkar. Pimm's denna engelska likör som Àr en Äterkommande dryck pÄ Wimbeldon och Chelsea garden party trÀnger sig nu in pÄ svenska sommarvarma bakgÄrdar. Pimm's no1 Àr ginbaserad med örter.Pimm's No. 1 Cup karaktÀriseras av pomerans, örter, malört, nötter och lakrits och beskrivs som aningen brÀnd med smak av sötma.. Det har funnits i upp till no 6 med b la whisky, cognac och vodka som bas. Idag hittar man nÀstan bara no 1 och ibland no 6, med vodka. Denna drink blir nÀstan en fruktskÄl med tillhörande dryck. Gurka kan lÄta konstigt, men uteslut den icke, den hör till. Jag struntar i Pimm's och fyller hela vÀgen upp med ginger Ale istÀllet. SkÄl!
4 cl Pimm's no1 cup 2 skivor gurka 1 skiva apelsin 2 klyftor lime 1 skiva citron 2 jordgubbar, klyftade 1 kvist mynta Ginger Ale Har du blÄbÀr eller björnbÀr sÄ slÀng med ett par sÄna med.. Is
Skiva frukt och grönt. MÀt upp Pimm's i glaset, hÀll pÄ is, frukten och fyll uppÄt med ginger Ale. Tryck ner en kvist mynta. Kan med fördel göras i kanna till mÄnga.
Vilken varm sommar det Àr! Vissa dagar vill jag bara smÀlta bort. Det ska mycket till för att jag ska bada i havet, men i Är har det blivit ett par svalkande dopp. NÀr vi inte ligger pÄ stranden utflyktas det en hel del. Vi har kört kors och tvÀrs över SkÄne. SkÄne Àr fantastiskt vackert och har massor av pÀrlor att erbjuda. Idag har vi besökt tvÄ. Hörte brygga, innan AbbekÄs, var en ny bekantskap för oss. Vilket stÀlle i vÀrldsklass! Precis sÄnt vi gillar, nÀrproducerat, plockgott och mysig inredning. Precis som pÄ vilken bistro som helst i Frankrike sÄ bestÀller man en bit bröd, deras eget smör ( himmelskt!), ost, kött och/ eller fisk (rökt dÀr), nÄt picklat och en röra (den svarta bönröran var to die for). NÄt svalkande att dricka eller ett gott glas vin, för den som inte kör. Deras isade lemonad var galet lÀskande. SÄ mycket hjÀrta det ligger i det hÀr stÀllet. NÀsta gÄng blir det middag hÀr. Vem vill följa med?
Vi fortsatte i Olans uppvÀxtrakter och körde landsvÀg med Äkrar pÄ bÄda sidor. LÀskigare Àn berg-och-dalbana med kringelkrokiga vÀgar, mötande traktorer som gÄr efter devisen störst-kör-först. Döds-kurvan i Gylle Àr höjdpunkten.... Vi var pÄ vÀg mot HallongÄrden för att plocka lite hallon, och dricka en hallonnektar. Denna lilla gÄrd som fÄtt sÄ mycket uppmÀrksamhet i media och TV. Urmysigt att sitta i trÀdgÄrden med deras hembakta hallonbakverk, hallonsaft och en termos kaffe. Allt paketerat i en söt korg, inga trÄkiga brickor hÀr inte. Getterna och ankungarna som vilar i eftermiddagssolen. I Är har de dessutom sÄ mycket bÀr att det beslutat om sjÀlvplock för att inga bÀr ska gÄ till spillo. SÄ nu ska de frysas, syltas och bakas en och annan kaka pÄ dessa godingar.
Det Ă€r sĂ„ vaaaaaaarmt! Jag vet att man inte fĂ„r gnĂ€lla men jag svettas som en liten gris. Ingen bris och frisk flĂ€kt hĂ€r inte. Ser faktiskt fram emot lite sĂ€mre vĂ€der i helgen.... Har idag varit pĂ„ glukosbelastning för att utesluta graviditetsdiabetes. Man dricker 250 ml ren sockerlösning pĂ„ fastande mage, försöker behĂ„lla det i tvĂ„ timmar och sen fĂ„r man stick i fingret. Ingen kulinarisk upplevelse, men heller inte sĂ„ jobbigt som alla har stönat ur sig. Fick dock ett smart tips om en klyfta citron i handvĂ€skan. Det dĂ€r sista i burken kĂ€nns galet sött och dĂ„ var det gott att bita i klyftan innan man sörplade i sig det. NĂ€r jag vĂ€l kom hem igen vĂ€ntade ett kĂ€rt Ă„terseende pĂ„ mig hemma, min fina vĂ€n Carinâ€ïž Vi tog en kaffe i hrm solen. IkvĂ€ll blir det mera mys med denna dam och de andra töserna. SĂ„ i ugnen "dansar" en Pavlova som ska fyllas med lemoncurd, grĂ€dde och alldeles nyplockade, lokala vinbĂ€r, körsbĂ€r och jordgubbar.
Den vackra Anna som gett namn Ät desserten. Ballerinan Àr mest kÀnd för sin roll den döende Svanen, vilken jag kÀnner mig som idag...
Lemoncurd, eller annan curd LÀttvispad grÀdde Galet mycket bÀr och frukt som den toppas med
Separera Ă€ggulor och vita. Vispa vitorna hĂ„rda, skĂ„len ska kunna vĂ€ndas upp och ner utan att den rinner ut. Vispa i socker och citronsaft. Vispa tills den Ă€r glansig och topparna stannar kvar. Rör sen i maizenan. Fira en 20cm rundel pĂ„ ett bakplĂ„tspapper och spritsa ut i cirkeln. Avsluta med ett extra lager i ytterkant, sĂ„ det bildas en liten vall. GrĂ€dda 15 min i ugnen pĂ„ 150 grader, sĂ€nk dĂ€refter vĂ€rmen till 100 grader i ytterligare 30 min. Ta ut och kĂ€nn pĂ„ marĂ€ngen, den ska vara hĂ„rd utanpĂ„ och krĂ€mig inuti. Om den verkar för mycket krĂ€mig, grĂ€dda 10â15 minuter till. LĂ„t svalna pĂ„ galler.
Sen lÀgger du ett lager curd, toppar med grÀdde som swirlas med mer curd och överöser den med valda bÀr och frukt. Servera! SjÀlva marÀngen kan göras i förvÀg, men monteringen ska ske precis innan man ska Àta den.
Uppdatering! SÄ hÀr blev den. Galet god efter en fantastisk vegetarisk grillmiddag.
HĂ€r ligger jag och steker nere pĂ„ HavĂ€ng, pĂ„ Ăsterlen. LĂ€ser senaste numret av Elle mat & vin, dricker iste och trycker körsbĂ€r.
] TĂ€nkte dela med mig av en alldeles ypperlig dag i en liten del av Ăsterlen. NĂ„gra mĂ„sten och nĂ„gra fĂ„ dont's. Det allra bĂ€sta Ă€r att utgĂ„ frĂ„n Brösarp. SvĂ€ng in pĂ„ konditoriet som ligger lĂ€ngs med vĂ€gen genom byn. Köp fralla och juice hĂ€r. Kaffetermosen Ă€r bra om du fyllt pĂ„ hemma. Kör nĂ„gon km ut frĂ„n Brösarp och du inser att SkĂ„ne inte Ă€r platt. Du har nu kommit till Brösarpsbackar.
Tjoho! Nu har semestern börjat. 3 hĂ€rliga veckor med bröllop â€ïž, mysdagar med efterlĂ€ngtade mĂ€nniskor som jag inte sett pĂ„ en evighet, lata dagar och förhoppningsvis lite sol. Det börjar bra idag med strĂ„lande sol och en AW. TĂ„naglarna Ă€r mĂ„lade med fĂ€rgen bubbel gum med glittertopping. Fint som snus i strandsand.
Det ska Àtas( Bastards pizzastÀlle pÄ Kullen ska bl.a. besökas) fikas och drickas lemonad. NÀr vi ÀndÄ pratar fika testade jag dessa godingar för ett par veckor sen pÄ mina fina kollegor. Givetvis fÄr man inte slicka sig om munnen nÀr man Àter munkar...Receptet lÄnat av Made by Mary.
Cupcakemunkar 24 stora eller galet mÄnga smÄ
220 gram strösocker 250 gram mjöl 250 gram smör 1 tsk vaniljsocker 2 tsk bakpulver 4 Àgg 4 tsk mjölk En nypa salt 2 cupcakesplÄtar Rapsolja eller annan neutral olja till pensling av cupcakesplÄtar 1 dl strösocker rivet skal av 1 stor lime 1. SÀtt ungen pÄ 175 grader. LÄt dom kylda ingredienserna bli rumstempererade innan du börjar. 2.Vispa upp smöret vitt och fluffigt och knÀck dÀrefter ner Àggen i smörskÄlen, ett i taget. LÄt varje Àgg vispas in helt i smöret innan du tillsÀtter nÀsta Àgg. 3. Sikta samman alla torra ingredienser i en skÄl, tillsÀtt dessa till smörblandningen tillsammans med mjölken och vispa kraftigt samman till en jÀmn smet i ca 1-2 minuter. 3. Pensla cupcakesformarna med lite rapsolja och fördela smeten i cupcakesplÄtarna. De ska vara fyllda till stax under hÀlften. GrÀdda sedan mitt i ugnen i ca ca 15-20 min. 4. Riv under tiden limeskal och nyp samman med socker i en djup tallrik. 5. NÀr cupcakesmunkarna svalnat lite, lyft upp dem frÄn plÄten och rulla/gnid in dem med socker. De ska fortvarande vara ljumna, dÄ fastnar sockret bÀttre. Servera med hallon.
Ofta Àr det enkelheten i det hela som gör upplevelsen. Enkelt blev det till middag med. Rökt lax med nypotatis, grÀslökssÄs och en sugarsnapssallad med rÀdisor.
Om det sÄ Àr brunch eller mellanmÄlstid (eller middagstid...) sÄ Àr pannkakor ett sÀkert kort. Tunna mormorspannkakor eller tjock flÀskpannkaka ala pappa med lingon spelar egentligen ingen roll. I mitt arkiv hittade jag ett pannkaksrecept , okej plÀttar, som jag snubblade över i vÄras. Ni mÄste testa, galet gott. Och nyttigt...
ĂppelplĂ€ttar med kĂ€rleksröda granatkĂ€rnor 4 portioner 3 Ă€gg 4 dl filmjölk 6 dl vetemjöl med fullkorn 2 tsk salt 4 smĂ„ Ă€pplen, lite syrliga smör till stekning florsocker kĂ€rnor av granatĂ€pple
Vispa ihop Àgg och filmjölk och salt. Vispa i mjölet lite i taget sÄ du slipper klumpar. Skala Àpplen och skÀr i ringar. Doppa ringarna i smeten och stek i smör pÄ medelhög vÀrme. Dela granatÀpplet pÄ mitten, lÀgg det i handen med snittytan nerÄt, sprid fingrarna och banka ovanifrÄn med en slev ner i en skÄl. DÄ lossnar kÀrnorna. Strössla kÀrnor och pudra pÄ florsocker och servera genast.
Varje Är ger jag mig ut pÄ jakt efter flÀderbuskar i staden. Det kryllar av flÀderbuskar i hela Sverige. Buskar som Àr planterade för att ge en grönare och skönare stad. Varför inte anvÀnda dom dÄ?! Som vanligt blev det saft, dock med ett nytt recept i Är. VÀldigt god, inte sÄ söt och med massor av flÀdersmak!
FlÀdersaftCa 7 liter 100 klasar flÀder 4 kg socker 3 pÄsar citronsyra( 90 gram ) 5 -6 st ekologiska citroner 5 liter vatten
Skölj blommorna och ta bort de grövsta stjÀlkarna. TvÀtta citronerna noga och skÀr dem i centimetertjocka skivor. Varva citronskivor, citronsyra och blommor i en 10-litershink. Koka upp vattnet och lös upp sockret i vattnet, du behöver en kastrull modell större . HÀll den heta sockerlagen över blommor och citroner. TÀck med en handduk och lÄt stÄ i fem dagar. Rör om varje dag.
Efter fem dagar, sila av saften i silduk/diskhandduk. Jag brukar frysa in saften i dubbla plastpÄsar eller PET flaskor. TÀnk bara pÄ att inte fylla dom Ànda upp eftersom saften expanderar nÀr man fryser den.
Jag bjöd ju pÄ smÄ cupcakes med lavendelfrosting och jordgubbe för ett tag sen. Lilla E smaskade i sig 5! stycken. NÀr storasyster i söndags skulle ha bokklubb hade hon fÄtt för sig att bjuda pÄ afternoon tea i deras hÀrliga trÀdgÄrd. Jag delade med mig av receptet (kommer Àven hÀr inom kort) pÄ mina smÄ ljuvlingar. Idag nÀr jag var förbi delade storasyster med sig av ytterligare tvÄ godingar hon hade hittat pÄ den ljuvliga bloggen M.ade b.y M.ary som drivs av Maria Strömberg. Jisses vad gott det var! NÀstan sÄ man skulle starta en bokklubb och bjuda in lite folk pÄ tilltugg...
ChÚvrekrÀm med Ugnsrostade KörsbÀrstomater & Basilika 12 st 12 DelikatessknÀcke FÀrsk Basilika
Ugnsrostade KörsbÀrstomater: ca 12 körsbÀrstomater pÄ kvist 2 msk olivolja 1 stor nypa flingsalt 1 nypa strösocker SÄ hÀr gör du SÀtt ugnen pÄ drygt 100 grader. LÀgg körsbÀrstomaterna, fortfarande kvar pÄ kvisten, i en ugnssÀker form. Strö salt, socker samt ringla olivolja över tomaterna. Rosta i ugnen ca 2,5-3 timma, ös tomaterna nÄgon gÄng dÄ och dÄ under rostningen. Ta ut och lÄt svalna i rumstemperatur. Mosa getosten med en gaffel. Addera crÚme fraiche och en nypa salt och arbeta ihop med gaffeln till en jÀmn krÀm. Fördela getostkrÀmen över kexen, lÀgg ett basilikablad pÄ varje kex och avsluta med en ugnsrostad tomat.
BlÄbÀrsmarmelad med Salvia till BlÄmögelost Mildare BlÄmögelost, ex Cambozola FÀrsk Salvia 12 DelikatessknÀcke eller annat kex BlÄbÀrsmarmelad: 250 gram frysta blÄbÀr 1,5 dl syltsocker 1 msk finhackad fÀrsk salvia SÄ hÀr gör du Koka ihop blÄbÀr, salvia och syltsocker i en tjockbottnad kastrull. Koka pÄ medelvÀrme i ca 5 minuter. Skumma av om det behövs. HÀll upp i vÀl rengjord och steriliserad burk. Servera BlÄbÀrsmarmeladen pÄ knÀckekex tillsammans med blÄmögelost och ett blad fÀrsk Salvia.