Delikatesses.se

Quinoabiffar med rostad ramslök

Har ni varit ute i skog och mark och botaniserat och hittat ramslök Ă€n?! För nu börjar det brinna i knutarna. Blir nog en sista runda pĂ„ fredag. Kan inte riktigt luta mig tillbaka och kĂ€nna mig nöjd för i Ă„r. En sats rostade jag i ugnen. PĂ„ detta vis blir den lite rostad och torkad och kan anvĂ€ndas som vilken torkad kryddvĂ€xt som helst – exempelvis persilja eller oregano.

Rostad Ramslök

Skölj ramslöken och skÀr bort stjÀlkarna. Rada upp bladen pÄ bakplÄtspapper och stÀll in lÀngst ner i ugnen: 100°C i 30-35 minuter. Hacka den torkade ramslöken till önskad storlek och ha ner i en burk.

Idag har vi hĂ€ngt pĂ„ landet, omringade av gulblommande rapsfĂ€lt. Vi har gĂ€ngmyst med vĂ„r fina vĂ€n Carin som Ă€r hemma frĂ„n andra sidan jorden. Fyra vĂ€nner, tvĂ„ mammalediga, en  med flexibelt jobb och en yogis. Myst, druckit stora mĂ€ngder kaffe och Ă€tit vegetariskt rakt igenom hela dagen. MarĂ€ngswiss Ă€r vegetariskt....det Ă€r Ă€ven dessa biffar vi snurrade ihop till lunch med göttig sallad och grĂ€slöksyoghurt. Har man inte rostad ramslök sĂ„ gĂ„r det absolut att byta ut mot annan valfri kryddört. BerĂ€tta gĂ€rna i kommentarerna om ni testar nĂ„t annat.

Quinoabiffar med rostad ramslök

ca 12 st

150 gram quinoa, röd eller vit

1 msk grönsaksbuljong, eller 1/2 tÀrning

150 gram lÀttkokt blomkÄl

80 gram havregryn

60 gram god riven ost

3 msk torkad ramslök

2 Àgg

1,5 tsk salt

neutral olja att steka i

Koka quinoan i grönsaksbuljongen, tar ca 15 min. Koka blomkÄlen ett par minuter i saltat vatten. Blanda havregryn, ost, Àgg, ramslök och salt i en bunke. Hacka blomkÄlen fint, eller riv den pÄ den grova sidan pÄ rivjÀrnet. Blanda i quinoan och rör runt ordentligt. LÄt stÄ och svÀlla i 20 min. Blöt hÀnderna och forma lagom stora biffar. Stek pÄ bÄda sidor pÄ medelvÀrme i olja.

agg havregryn quinoa ramslok