Pizza
I slutet pÄ förra veckan fick vi övernattningsgÀst frÄn SkÄne. NÀr gÀster kommer pÄ besök ska det analyseras vad som bör Àtas. DÄ gÀsten i frÄga Àr 17 Är blev Pizza det vinnande bidraget. Sagt och gjort blev det hemmapizza pÄ bakstenarna. NÀr vi gör pizza i vanliga fall görs den med zucchini, svamp, rödlök och toppas med parmaskinka/lantsalami, ruccola och fikon nÀr den kommit ur ugnen. Denna gÄngen bestÀmde vi oss för att göra hederlig "vanlig" pizza, CAPRICCIOSA!!!! Supergott nÀr man fÄr Àta den varm och frasig. Vi har ju alla varit med om hÀmtpizza dÀr osten stelnat innan man kommit hem.....
Dagens stresstips Àr att skita i att göra pizzasallad sjÀlv! Köp 2 burkar pÄ nÀrmsta pizzeria, brukar kosta 5 kr/st......
Pizzadeg
25 gram jÀst 2.5 dl vatten 2 msk olja 0.5 tsk salt 5-7 dl vetemjöl
Smula jÀsten i bunken. VÀrm vattnet till 37 grader. Lös upp jÀsten i lite av vattnet. HÀll sedan i resten av vattnet tillsammans med olja och salt. Ta i hÀlften av mjölet och blanda(hÀr kan man anvÀnda elvispen och degkrokarna om man inte har en hushÄllsmaskin). Ta sedan lite mjöl i taget och knÄda degen tills den Àr smidig. Vik in degen underifrÄn sÄ det bildas en boll och lÄt jÀsa i 45 minuter.
TomatsÄs
1 schalottenlök (alternativt rödlök)
en rejÀl skvÀtt olivolja
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
Âœ dl rött vin
1 msk socker
1 lagerblad
salt och svartpeppar
Hetta upp oljan och frÀs lök och vitlök. NÀr den börjar fÄ fÀrg slÄ i tomaterna, rödvinet, lagerblad och sockret. Salt och peppra! LÄt sjuda pÄ medelvÀrme i ca 15-20 minuter, den mesta av vÀtskan ska koka bort. Smaka av med salt och peppar och hÀll upp i skÄl och stÀll svalt. Mycket av smaken kommer fram om den fÄr stÄ. Klarar sig i kylen ett par dagar och skulle det bli över sÄ Àr den supergod att svÀnga runt spagettin i.
Topping
2 dl god lagrad ost, riven
2 mozzarella
10-15 fÀrska champinjoner tunt skivade
200g kokt skinka av god kvalité, strimlad
vi slÀngde pÄ lite grillad paprika med.....
Pizza vet ni ju hur man gör sÄ det ni behöver ha koll pÄ Àr tiden! Det som kanske kan vara nytt för vissa Àr att man efter tomatsÄsen lÀgger pÄ osten sÄ den fÄr omfamna resten av toppingen och inte ligger som en hinna över allt...
Det man ska tÀnka pÄ Àr hög vÀrme (gÀrna 250 grader + varmluft) och en varm plÄt om man inte har bakstenar.
NĂ€r pizzan kommer ut avslutar man med lite oregano krossad mellan fingrarna.
Bon appetit!
Dryckestipset den hÀr gÄngen Àr ett stort glas kall mjölk, om man frÄgar en 17-Äring.....