Pepparrot
"RÀdisan Àr vÀrd sin vikt i bly, rÀttikan i silver men pepparroten i guld." SÄ lÀr oraklet i Delfi ha sagt till de grekiske guden Apollon som sedan introducerade den för mÀnniskorna. Visste ni att nÀr man odlar pepparrot sÄ grÀver man först ner en planka sÄ roten inte blir lÄng och smal utan grov istÀllet. Eller sÄ odlar man den horisontellt, liggandes i jorden. Dessutom sÄ innehÄllet denna lilla rot mer C-vitamin Àn en apelsin, 81 mg/100g. SÄ i förkylningstider som denna rekommenderas mer pepparrot Ät folket!
Pepparrotskött med buljongkokta grönsaker 2 portioner, med omtag eller matlÄda
400 gram nötrulle eller bog 1,5 liter vatten 1 morot 1 lök 2 lagerblad 5 svartpepparkorn Salt Buljongkokta grönsaker 2 palsternackor 2 morötter 2 potatisar 1 bit rotselleri 3 msk grönsaksbuljong 4 smÄ lökar 4 svampar som skrÀpar lÀngst in i lÄdan (kan uteslutas ) Bladpersilja Vatten PepparrotssÄs Buljongen frÄn köttet, reducerad till hÀlften 2 dl matlagningsgrÀdde 1 tsk dijonsenap Salt & vitpeppar Riven pepparrot, efter tycke och smak
Börja att koka köttet. SÀtt termometer i, det ska hÄlla 70 grader nÀr det Àr klart. Tar ca 45 min.
NÀr köttet Àr klart, sila bort grönsaker och kryddor och koka ner till hÀlften ÄterstÄr. HÀll i grÀdden och koka upp, krydda och sist har du i pepparrot.
Skala rotfrukter och skÀr i ganska stora bitar. LÀgg i gryta, fyll upp med vatten och ha i buljongen. Koka upp, sÀnk vÀrmen och lÄt koka al dente. HÀll av buljongen, plocka bort svamparna ( om du hade dom i). Strö över hackad persilja.
Lyxig öl i stor flaska med pop out kork serveras till. Brooklyn Silver Anniversary ( nr 10071) för 100 riksdaler.