Hurra!
Hurra för mig idag. Firar min 29-Ärsdag för....hrm, femte gÄngen. IgÄr var det kalas i den lilla svarta, massa fina paketer, skratt och en STOR skÄl med godis. I matvÀg knÄpade vi ihop en pajbuffe som avslutades med semeltÄrta. Den dÀr pajbuffén innehöll förutom chevrépajen Àven tacopaj och svamppaj. Alla med sina egna tillbehör för att göra det lite mer bufféigt Àn att bara sÀtta fram tre pajer med en stor salladsskÄl. Svamppajen fick sÀllskap av en fantastisk laxsallad och tacopajen av salsa, jalapenos, tomat- & löksallad samt tortillachips.
Pantertanterna, mormor och farmor Vi tackar fotograf A. Jeppson för kamerahanteringen. Idag har vi mest myst och jag har blivit varm i hjÀrtat över alla som skickat hÀlsningar frÄn nÀr och fjÀrran, en av mina finingar befinner ju sig pÄ Bali. VÀcktes med skönsÄng, fick ett fint paket som innehöll ett vÀldigt vackert armband frÄn Lotta jewwellery.
Detta fina kom pÄ posten i fredags i ett paket frÄn fina vÀnner. TACK!
Lilla S fick frukosten i sÀngen, medan jag fick den serverad i matsalen. Eftermiddagen spenderades med lilla S alldeles nyklÀckta supersöta kusin. Som om detta inte var nog sÄ serverades det en alldeles magnifik Biff Rydberg till middag. NÀstan sÄ jag ser fram emot nÀsta Är med....
Lilla E föredrar fina smÄ söta saker, dÀrför fick hon en liten vit kanin till fikan istÀllet...
SemeltÄrta 8 portioner 25 gram jÀst 75 gram smör 2 dl mjölk, 3% 1/2 dl strösocker 1 krm salt 1 tsk stött kardemumma 1 Àgg ca 6 + 1 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver- till utbakningen 1 uppvispat Àgg till pensling
SmÀlt smöret, tillsÀtt mjölken och vÀrm till fingervÀrme. Smula jÀsten i en bunke. HÀll över mjölken och rör om tills jÀsten löst sig. TillsÀtt socker, salt, kardmumma, Àgg och 6 dl av mjölet. Arbeta degen smidig. LÄt jÀsa ca 30 min.
SĂ€tt ugnen pĂ„ 200°. Blanda bakpulvret med 1 dl mjöl och arbeta in det i degen. Ta upp degen pĂ„ mjölad arbetsbĂ€nk och knĂ„da. Ta ett bakplĂ„tspapper och klĂ€m mellan botten och ringen pĂ„ en springform. klipp runt formen, lĂ€mna typ 2 cm lĂ€ngs kanten. Ăppna formen och lĂ€gg degen mitt pĂ„ pappret. Kavla ut lĂ€ngs med formens kant. SkĂ€r sedan degen i 8 bitar. LĂ€gg tillbaka pĂ„ bottenplattan, sĂ€tt pĂ„ ringen och lĂ„t jĂ€sa ca 30 minuter. Pensla med uppvispat Ă€gg och grĂ€dda i mitten av ugnen ca 15-20 min min.
SkÀr av ett lock av den övre delen av jÀttebullen. Dela locket efter skÄrorna och lÄt ligga pÄ skÀrbrÀdan. Fyll bullarna med [mandelmasseblandning eller vilken fyllning som passar dig bÀst] (/posts/semlor/). Vispa grÀdden och lÀgg ett lager pÄ hela underdelen. LÀgg pÄ locken och pudra över florsocker.
chevrepaj fodelsedag gradde lax mandelmassa semla svamppaj tacopaj tarta