Delikatesses.se

Höstmusslor som snabbmat

NĂ€r man nĂ€mner snabbmat sĂ„ tĂ€nker mĂ„nga hamburgare, korv, pizza, kebab och falafel. Kanske nĂ€r man ska Ă€ta ute, men hemma dĂ„? Hamburgare gĂ„r inte supersnabbt att göra, en pizza ska jĂ€sas och ugnen ska bli varm. Nej, ska man laga nĂ„t snabbt sĂ„ köper man ett nĂ€t musslor och tillagar dom som man kĂ€nner. Musslor Ă€r gott, billig och vÀÀÀÀldigt enkel mat. Den kan varieras i oĂ€ndlighet, naturell klassisk, thai, kokt i guinnes eller som hĂ€r med höstattiraljer. NĂ„gra saker ska man tĂ€nka pĂ„. Kolla storleken pĂ„ skalet, man vill inte ha dom förstora. Röda nĂ€t betyder viltfĂ„ngade och blĂ„a odlade, egentligen ingen skillnad. Musslor Ă€r levande varelser och behöver syre, stĂ€ng inte pĂ„sen. NĂ€r man kommer hem rensar man bort de som eventuellt Ă€r skadade i skalet eller inte stĂ€nger sig nĂ€r man knackar dom i diskbĂ€nken.  HĂ€nger det lite "skĂ€gg" sĂ„ kan man dra bort det. Sen Ă€r det bara att laga!

Till det hÀr receptet behövs en riktigt bra cider. Jag har lite svÄrt för den torra cidern som Systembolaget benÀmner med halm i sina smak- och doftbeskrivningar. Blir liiite för mycket stall, sÄ dom undviker jag. Men det finns en kul nyhet som jag anvÀnde mig av i dessa musslorna i fredags. Den blev alldeles ljuvlig till med. Cidre reserve, Domaine Dupont, Frankrike med nr 99326 för 115 vÀlinvesterade kronor. Den har legat 6 mÄnader pÄ calvadosfat och fÄr en liten fatad ton. Men skynda, den finns bara i begrÀnsad upplaga.

IMG_9175

Höstmusslor

2-3 personer

1 nÀt blÄmusslor

1 Àpple

1 litet fÀnkÄlsstÄnd

300 g blandad svamp, kantareller, ostronskivling och champinjoner

smör att steka i

2 dl torr cider

1 dl vispgrÀdde

salt och svartpeppar

1 kvist fÀrsk timjan

Knepet med riktigt bra musslor Àr att göra en bra grund som man sen kokar musslorna i och serverar sen direkt. SÄ rensa musslorna och stÀll dom i kylskÄpet under tiden du preppar resten. SkÀr Àpplet i tÀrningar, hacka fÀnkÄlen och dra i sÀr svampen. SmÀlt smör och stek svamp och fÀnkÄl mjukt. I med Àpplet och den torra cidern. LÄt allt koka ihop ett parminuter. TillsÀtt sen grÀdde och timjankvisten. Koka ihop och smaka av med salt och peppar. HÀll i musslorna i den kokande sÄsen och sÀtt pÄ locket. Koka i 3-5 min och skaka grytan efetr halva tiden. NÀr du sen lyfter pÄ locket har musslorna öppnat sig. Om nÄgon inte öppnat sig slÀng den. Sen Àr det bara att njuta. Musslor Àter man med fingrarna och soppan med sked.....

cider fankal fredag musslor svamp