Delikatesses.se

Elderflower pie

Trots att vi bara har en halv frys med 4  (lĂ€s alldeles för smĂ„) lĂ„dor sĂ„ Ă€r det ofta sĂ„, som det gamla ordsprĂ„ket sĂ€ger "att det som göms i snö kommer upp i tö". Jag försöker ha nĂ„gorlunda ordning med bĂ€r och grönsaker lĂ€ngst ner, kakor, bullar och glass i trean osv, men nĂ€r det inte fĂ„r rum sĂ„ byter vissa saker plats. Alla som spelat Tetris kan förstĂ„ hur frysspelet gĂ„r till nĂ€r det kommer hem lite för mĂ„nga varor som vill bo extra kallt. Detta behöver inte alls vara av ondo, nej snarare tvĂ€rt om. NĂ€r man minst anar det sĂ„ dyker det upp en flaska flĂ€derblomssaft som haft sin Törnrosasömn i lite olika lĂ„dor under Ă„ret. Vi vĂ€lkomnade och gjorde en Elderflower pie i Key-lime-pie-style.

image

Elderflower pie

300 gram digestivekex

100 gram smör, brynt

1 burk (400gram) kondencerad mjölk

3 st (100 gram) Àggulor

2 dl koncentrerad flÀderblomssaft

1 citron, saft och zest. Ekologisk sÄklart!

1 dl (100 gram) naturell yoghurt, 3%

1 tsk Àkta vaniljsocker

Italiensk marÀng

1,5 dl (110 gram) strösocker

3-4 st (125 gram) Àggvitor

sockerlagen

0,5 dl (50 gram)  vatten

1,5 dl (110 gram) strösocker

Gör pajskalet

Mixa kexen till fina smulor och hÀll i en bunke. SmÀlt smöret och lÄt det bli lite brynt. NÀr det Àr supersmÄ bubblor i skummet som bildas och det doftar nötigt kolaaktigt Àr det dags att dra det frÄn plattan och hÀlla det pÄ kexsmulorna. Rör om till en massa. Tryck ut kexmassan i en pajform och stÀll sen i frysen, i ca 20 minuter. GrÀdda sen mitt i ugnen pÄ 200 grader i ca 10 minuter. SÀnk vÀrmen till 150 grader.

Gör fyllningen

HÀll alla ingredienser i en bunke och vispa till en slÀt smet. HÀll smeten i det förgrÀddade pajskalet. GrÀdda mitt i ugnen, pÄ 150 grader, i ca 45 minuter eller tills fyllningen Àr fast. LÄt pajen svalna.

Gör marÀngen

HÀll Àggvitan i en bunke och vispa upp den med elvisp, hÀll i lite av sockret i taget under tiden. Vispa tills du fÄr en fast och blank marÀngsmet.

Gör sockerlagen genom att vÀrma socker och vatten till 121 grader i en kastrull pÄ spisen. AnvÀnd en termometer.

TillsÀtt sen den heta sockerlagen i en tunn strÄle under fortsatt vispning. Vispa tills marÀngsmeten har svalnat, du kan kÀnna pÄ bunkens utsida nÀr den Àr det . Spritsa marÀngen över pajen och brÀnn av den med en brÀnnare, eller under grillelementet ett par minuter under stÀndig uppsikt.

fika flader italiensk marang paj saft