Varje tisdag sitter jag bÀnkad framför Desperate Housewives. Dock blir jag vÀldigt rastlös av all reklam... SÄ igÄr svÀngde jag ihop en sats knÀck!
Med 7 minutersknÀck hinner man tom njuta av sitt godis sista akten.
Blanda socker, sirap och grÀdde i en microsÀker skÄl. StÀll pÄ full effekt i 7- 10 min, lite beroende pÄ maxeffekt.
Efter 7 min ta ut skÄlen och gör ett kulprov.( droppa lite smet i ett glas kallt vatten) om den Àr klar rör i smöret sÄ det smÀlter och hÀll i mandeln. Skeda sedan upp i knÀckformar och stÀll i kylen en stund.
....för det ska vi göra i helgen. Det bÀr av till Köpenhamn för mys, avsmakningsmeny pÄ Noma och ett och annat smörrebröd!
Smörrebröd Àr fantastiskt gott och Àr sÄ mycket mer Àn bara en smörgÄs.
Givetvis Àr grunden danskt rÄgbröd, men det funkar med kavring med...
Smöra alltid brödet sen kan man ta nedanstÄende pÄlÀgg eller utforma en egen topping. Vanliga Àr Àgg & rÀkor, rostbiff med remouladsÄs och flÀskastek med rödkÄl. Nedan Àr nÄgra av mina favoriter....
Skala rÀkorna Stek curryn i smöret, sÄ smakerna kommer fram. Hacka löken och Àpplet. Blanda hacket och currysmöret med crÚme fraßche. LÄt vila. Skiva potatisen och lÀgg pÄ det smörade brödet. LÀgg en klick av röran och dekorera med rÀkorna.
2 tsk cidersenap (allt efter smak) 4 msk crĂšme fraĂźche Salt & peppar
1 tomat 4 minigurkor ( vet inte riktigt vad de heter) Bladpersilja
Skiva leverpastejen och lÀgg pÄ det smörade brödet.
Vispa cremefraichen luftig med elvisp ( tar en liten stund) Rör i senap efter smak. Salta och peppra.
Gör smÄ Àgg med crÚmen och lÀgg pÄ smörgÄsen. Dekorera med baconskiva, tomatklyfta, gurka och persilja.
Getost & rödbeta
2 rödbetor ( lite beroende pÄ storlek) 100 g getost 2 msk honung 2 msk rostade valnötter
Koka rödbetorna i saltat vatten. SkÀr rödbetorna i klyftor. LÀgg getosten pÄ brödet. Toppa med rödbetorna. Strödda över grovhackade valnötter och ringla pÄ lite honung.
Testa göra smörrebröd pÄ julbordets rester!
Givetvis kommer det ett lÄÄÄÄngt inlÀgg efter helgens lyxigheter!
Ăr man sugen pĂ„ gott, stort och trevlig atmosfĂ€r sĂ„ ska ni bege er till Eriksbergsgatan 6 i Stockholm. PĂ„ denna adress ligger finfina Saturnus. Ett cafe/ bistro. Det Ă€r nĂ€stan som att vara utomlands. Det Ă€r trĂ„ngt, intimt och högljutt! Man sitter dĂ€r det finns plats, inget konstigt svenskt att inte dela bord med nĂ„gon annan om det skulle finnas plats... Allt Ă€r enormt, man kan vĂ€lja att dela pĂ„ 4, 2 eller trycka en kardemummabulle sjĂ€lv! Du fĂ„r en latte i "soppskĂ„l" och en cola kostar 35 spĂ€nn, men oh sĂ„ vĂ€rt det! Ska man shoppa en hel dag sĂ„ skit i lunchen och gĂ„ hit istĂ€llet, bĂ„de lunch och fika i ett! För mĂ€tt blir Du!
Sist vi var dÀr testade vi lemoncurdpaj med marÀng & pecanpajen! Heavenly!!
Jag Àlskar hembakat bröd. Bröd ska ju oftast knÄdas, jÀsas, knÄdas igen och jÀsa Ànnu en gÄng innan det ska in i ugnen. Fantastiskt gott, men ibland sÄ Àr det skönt att bara blanda ihop och grÀdda. Ett av mina favoritbröd görs pÄ detta sÀttet, dessutom sÄ Àr det lite nyttigt och proppat med fibrer. Har man inte alla mjölsorter hemma sÄ byt ut mot ett annat...sÄ lÀnge mÀngden blir den samma. Experimentera!!
SÀtt ugnen pÄ 175 grader. Smöra och bröa tvÄ formar. Jag har en rund springform och en avlÄng...
Blanda ihop de torra ingredienserna noga. HÀll i filen och sirapen och blanda runt. Smeten ska vara kladdig, ingen knÄdning hÀr inte... Dela upp smeten i formarna och strö över pumpakÀrnor. GrÀdda mitt i ugnen i ca 1,5 h. (ger Dig tid att göra nÄt mysigt...) StjÀlp upp bröden, lÄt svalna under handduk.
Tips! Man kan göra brödet i muffinsplÄt, sÄ fÄr man portionsbröd.
Jag Àr inte mycket för helfabrikat. Jag kokar fonder, maler kött och odlar kryddor. Men ibland fÄr man anvÀnda sig av FUSK...det var min mormor som introducerade soppan dÄ med rÀkor. Jag har valt att ta ut svÀngarna lite mer. Man kan göra den hur lyxig och matig som man sjÀlv tycker.
SkÀr laxen i tÀrningar. Marinera med ingefÀra, limeskal( bara det yttersta gröna) och fisksÄsen. SkÀr morot och purjolök i tunna stavar sk Julienne. Blanda ihop bÄda sopporna. VÀrm pÄ medelvÀrme. Jag brukar vispa soppan rÀtt kraftigt sÄ den blir lite skummig. Stek laxkuberna pÄ hög vÀrme sÄ de fÄr yta. Stek grönsakerna en snabbis sÄ de blir varma. LÀgg laxen i tallriken. Toppa med grönsakerna, krÀftstjÀrtar och en limeklyfta. HÀll pÄ soppa and done, som Gordon hade sagt.
Försent insÄg jag igÄr att vi inte hade en brödsmula hemma och behövde göra nÄt snabbt till sambon som hade trÀnat. SÄ det fick bli stekpannebröd!
Rör ihop fil/yoghurt med sirapen. Stöt anis och fÀnkÄl i mortel och tillsÀtt det med saltet. Blanda rÄgsikten med bikarbonat och hÀll sedan detta till resten av blandningen. KnÄda ihop allt. Dela degen i 10 bitar( lite beroende pÄ hur stora man gör) kavla ut pÄ mjölad bÀnk till en tunn kaka. SÀtt stekpannan pÄ medelvÀrme, typ 7:an. Nagga med gaffel och stek bröden i torr panna i nÄgon minut pÄ varje sida. Det gÄr vÀldigt fort, sÄ passa hela tiden.
LÀgg pÄ lÀgg pÄ galler i nÄgon minut och ber sedan med smör och ost eller varför inte en fÀrsk ost.
1. Blanda cognac & saffran i en skÄl och lÄt dra en stund. Hacka löken och svetta den i smöret. Pudra över mjölet och rör ihop. 2. HÀll i cognac & saffran i kastrullen. LÄt puttra en stund sÄ alkoholen försvinner. HÀll i mjölk och grÀdde och koka upp igen sÄ det tjocknar. Salta och peppra. SÀtt ner vÀrmen och sjud under tiden pastan kokar. 3. HÀll av pastan och blanda med sÄsen. HÀll i krÀftstjÀrtarna, spara nÄgra till garnering. HÀll upp pÄ ett stort fat och garnera med krÀftstjÀrtar och ruccola. Dra ett par varv med kvarnen. Servera med avokadosalladen och lite extra ruccola.
Vad dricker man till detta dÄ? Vi drack en Ripasso Valpolicella 2009, Soave, Italien.
Som sÄ mÄnga fredagar förr sÄ ville vi ha nÄt lÀtt, enkelt, gott och nÄt som man kan Àta med fingrarna. Ingen fredagstacos hÀr inte utan MUSSLOR!! Musslor Àr enkelt, snabbt och kan varieras i oÀndlighet. Dessutom sÄ Àr det billigt. I fredags gjorde vi en höstvariant.
Höstmusslor 4 personer (3 om man inte har bröd till)
1 nÀt musslor 3 charlottenlökar 1 Àpple ( typ Ingrid-Marie) 1 liten fÀnkÄl 200g trattkantareller 3-4 dl halvtorr cider 2 dl vispgrÀdde En nypa "himmatorkad" citrontimjan, (funkar med vanlig fÀrsk timjan) 1 msk kalvfond 2 msk rapsolja Salt och peppar
1.Skrubba musslorna om det behövs och slÀng alla som inte stÀngs vid en lÀtt pÄknackning. 2.FrÀs lök, svamp och fÀnkÄl i oljan. TillsÀtt Àpplet i 2cm bitar. Salta och peppra. HÀll i cider, fond, grÀdde och timjan. LÄt sjuda under lock ett par minuter. LÀgg i musslorna och lÄt sjuda under lock i ca 5 minuter tills de öppnat sig. Rensa bort de som inte öppnat sig. Smaka av med salt och peppar.
Tips: gillar man inte musslorna kan man doppa en bit bröd i den goda buljongen.
Att vakna av doften av nybakade scones Àr fantastiskt... Morgonen blev en sÄn dÀr fantastisk upplevelse! Som ni förstÄr sÄ finns det fler i hushÄllet som tycker om mat och dryck... Varma scones med smör och Hovdalahonung, gjord pÄ pollen frÄn maskros (lokalproducerad honung frÄn hemtrakterna). Scone med clotted creme och lemon curd Àr Ànnu en fantastisk kombo.