I slutet pÄ förra veckan fick vi övernattningsgÀst frÄn SkÄne. NÀr gÀster kommer pÄ besök ska det analyseras vad som bör Àtas. DÄ gÀsten i frÄga Àr 17 Är blev Pizza det vinnande bidraget. Sagt och gjort blev det hemmapizza pÄ bakstenarna. NÀr vi gör pizza i vanliga fall görs den med zucchini, svamp, rödlök och toppas med parmaskinka/lantsalami, ruccola och fikon nÀr den kommit ur ugnen. Denna gÄngen bestÀmde vi oss för att göra hederlig "vanlig" pizza, CAPRICCIOSA!!!! Supergott nÀr man fÄr Àta den varm och frasig. Vi har ju alla varit med om hÀmtpizza dÀr osten stelnat innan man kommit hem.....
Dagens stresstips Àr att skita i att göra pizzasallad sjÀlv! Köp 2 burkar pÄ nÀrmsta pizzeria, brukar kosta 5 kr/st......
Pizzadeg
25 gram jÀst 2.5 dl vatten 2 msk olja 0.5 tsk salt 5-7 dl vetemjöl
Smula jÀsten i bunken. VÀrm vattnet till 37 grader. Lös upp jÀsten i lite av vattnet. HÀll sedan i resten av vattnet tillsammans med olja och salt. Ta i hÀlften av mjölet och blanda(hÀr kan man anvÀnda elvispen och degkrokarna om man inte har en hushÄllsmaskin). Ta sedan lite mjöl i taget och knÄda degen tills den Àr smidig. Vik in degen underifrÄn sÄ det bildas en boll och lÄt jÀsa i 45 minuter.
TomatsÄs
1 schalottenlök (alternativt rödlök)
en rejÀl skvÀtt olivolja
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
Âœ dl rött vin
1 msk socker
1 lagerblad
salt och svartpeppar
Hetta upp oljan och frÀs lök och vitlök. NÀr den börjar fÄ fÀrg slÄ i tomaterna, rödvinet, lagerblad och sockret. Salt och peppra! LÄt sjuda pÄ medelvÀrme i ca 15-20 minuter, den mesta av vÀtskan ska koka bort. Smaka av med salt och peppar och hÀll upp i skÄl och stÀll svalt. Mycket av smaken kommer fram om den fÄr stÄ. Klarar sig i kylen ett par dagar och skulle det bli över sÄ Àr den supergod att svÀnga runt spagettin i.
Pizza vet ni ju hur man gör sÄ det ni behöver ha koll pÄ Àr tiden! Det som kanske kan vara nytt för vissa Àr att man efter tomatsÄsen lÀgger pÄ osten sÄ den fÄr omfamna resten av toppingen och inte ligger som en hinna över allt...
Det man ska tÀnka pÄ Àr hög vÀrme (gÀrna 250 grader + varmluft) och en varm plÄt om man inte har bakstenar.
NĂ€r pizzan kommer ut avslutar man med lite oregano krossad mellan fingrarna.
Bon appetit!
Dryckestipset den hÀr gÄngen Àr ett stort glas kall mjölk, om man frÄgar en 17-Äring.....
12000 Àr ett ganska enkelt att komma ihÄg. 12000 Àr numret pÄ vÄrt vita husvin. Vicar's Choice frÄn Saint Clair Estate wines i Marlborough, Nya Zeeland. Vinet Àr 100% Sauvignon blanc med smak av nÀsslor, flÀder, passionsfrukt och lite mango. Ett torrt vitt vin med frisk syra och mycket frukt. Passar till allt frÄn soffhÀng till skaldjursplateu. Serveras med fördel till rÀtter med lite sÀlta och syra. Sött gör vinet stramt, torrare och lite surt... Passar super till chÚvre! Ladda kylen med en flaska eller tvÄ, blir ditt för det förnÀmliga priset 87:-.
Samma producent gör gott Chardonnay och Pinot Noir....
Fish' n chips Àr fantastiskt gott! SÄ gott att det inte blev nÄgon bild pÄ hÀrligheten utan bara pÄ det som blev kvar, den lilla citronen. Efter detta kommer du inte se Ät remoulad pÄ hyllan i affÀren.... Man kan vÀlja att göra frityrsmet och mushy peas med mintsmak men dÄ fÄr ni leta i en annan blogg....
"Chips" 1 kg potatis Rapsolja( inte kallpressd) Flingsalt och svartpeppar
Majjo 2 Àggulor 2 tsk citronsaft 1 tsk dijonsenap 2,5 dl rapsolja Salt och peppar
Remoulad Knappt 2 dl majjo 2 msk kapris 2 msk saltgurka 1 msk bostongurka 1-2 tsk gul curry 1 tsk gurkmeja En skvÀtt citron Salt och peppar
Börja med remouladen, som först ska bli en majjo. Vispa ihop Àggulor med senap och citron. Nu ska oljan i. Börja med att droppa i och rör kraftigt, öka mÀngden till fin strÄle tills majjon tjocknar. Vill du ha en tjockare majjo tar du lite mer olja.... Hacka det gröna fint, blanda med majjo och kryddor. StÀll undan för vila. Smaka av nÀr den har fÄtt stÄ en stund. Remouladen kan med fördel göras dagen innan. Majjon(remouladen) hÄller i ca 1 vecka i kylen.
SÀtt ugnen pÄ 225 grader. Strunta i att skala potatisen och skÀr pommesstavar. LÀgg potatisen pÄ plÄt med bakplÄtspapper och hÀll pÄ rapsolja och blanda runt ordentligt med salt och svartpeppar. StÀll in i ugnen i ca 25-30 min. LÀgg lite hushÄllspapper i serveringsskÄlen sÄ blir dina pommes fortsatt krispiga.
SkÀr fisken i lagom stora bitar. Salta och peppra mjölet, vispa Àgg och hÀll upp panko pÄ ett tredje fat. Doppa varje fiskbit i mjölet, sen i Àgget och slutligen i panko. VÀrm oljan till 180 grader och fritera fisken, nÄgra i taget, tills de Àr gyllenbruna. Ta upp och lÀgg pÄ hushÄllspapper sÄ den sista oljan fÄr rinna av.
Servera med citron, remoulad, majjo och vitvinsvinÀger. Vill man piffa med tidningsstrutar sÄ höjer det kÀnslan lite ytterligare!
Den lilla tanten i mig Àr svag för romrussin. IgÄr gjordes det dessert pÄ hÀrligheten! Har man inte en lite tant i sig sÄ gÄr det bra med vanlig vaniljglass.....
(barnvarianten kan vara vaniljglass rörd med russin och en alternativ vuxenvariant Àr glassen rörd med rom...)
2 Àpplen -svenska sÄ klart.....
25 g smör
4 msk sirap
2 msk muscovadosocker
1 nÀve rostade mandelflagor
Skala Àpplena och skÀr i klyftor. Torrosta mandel i en stekpanna, stÀll Ät sidan.
SmÀlt smöret i en stekpanna. NÀr smöret smÀlt lÀgger du i Àppelklyftorna. LÄt steka ett par minuter.
HÀll pÄ sirap och muscovadosocker och lÄt allt karamellieras. Rör inte för mycket....
Fördela Àpplena i dessertglas.Skopa upp tvÄ (eller tre!) kulor glass i varje glas och toppa med mandeln.
Dryckesförslag
Serveras gÀrna med en Angostura 1919 (nr 504). Ska man ha nÄgon lagrad rom hemma sÄ Àr detta ett bra alternativ. Rom funkar till de flesta efterrÀtter med choklad och vanilj eftersom dessa toner finns i doft och smak. Det Àr en blandrom och innehÄller bÄde ljus- och melassbaserad rom. Melassen gör den lite tyngre och sötare i smaken.
Jag hör till den delen av befolkningen som Àlskar kÄl i alla dess former! Stuvad, Ängad, marinerad ,wookad och i soppor. KÄl har olika sÀsong. Just nu Àr det sÀsong för grönkÄl. Man kan anvÀnda grönkÄl till sÄ mycket mer Àn bara pynt och LÄngkÄl. GrönkÄl klarar ner till minus 20 grader i trÀdgÄrdslandet och Àr fullproppad med vitaminer, proteiner, kalcium och jÀrn. En Ärlig Äterkommande middag i mellandagarna Àr pappas fantastiska grönkÄlssoppa med frikadeller.
Mac's grönkÄlssoppa 250 g grönkÄl ( alt. 1 pkt frysen 450g) 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 500 g potatis 1,5 liter buljong ( pappa brukar blanda grönsak- och köttbuljong) 1 dl torrt vitt vin 50 g smör och en skvÀtt olja
Till frikadellerna 500 g blandfÀrs 1 Àgg 1 vitlöksklyfta 1 tsk kryddpeppar 1 riven gul lök 1 tsk dijonsenap Salt och peppar
Stek löken och vitlök mjuk och glansig pÄ medelvÀrme i en skvÀtt olja. LÀgg i smöret och lÄt smÀlta med löken. KÄlen ansas, stjÀlkar och grova Ädror skÀrs bort. Hacka fint (Àven den frusna) och slÀng i grytan och blanda runt med löken. Höj vÀrmen och stek ett par minuter. HÀll pÄ buljong och vin och koka upp. SÀnk vÀrmen igen och lÄt sjuda i 15 min. Under tiden rör ihop smeten och rulla smÄ frikadeller( köttbullar). Efter de 15 minuterna lÀgg i frikadellerna och lÄt sjuda i ytterligare 15 min. Skala under tiden potatisen och skÀr i ganska grova tÀrningar. LÀgg i potatisen och koka tills potatisen kÀnns klar ( ca 20 min). TÀnk pÄ att inte salta för mycket eftersom buljongen innehÄller ganska mycket salt....
Som de allra flesta soppor och grytor sÄ Àr soppan allra godast dag 2.
Vegetariskt alternativ Àr att bara anvÀnda grönsaksbuljong och utesluta frikadellerna.
Servera med kokta Àgghalvor och knÀckebröd med smakrik ost!
Att baka bröd Àr inte sÄ svÄrt nÀr man kan knepen. Jag Àlskar surdegsbröd med krispig yta och hÄligheterna som blir i brödet. IgÄr fick jag ett sÄnt sug efter gott frukostbröd. Satte en rÄgsurdeg, men den Àr ju inte klar för ens pÄ fredag...BlÀddrade lite i vÄra fina brödböcker och hittade recept pÄ ett bröd som sÄg sÄ dÀr knaprigt och hÄligt ut som jag vill ha det. Det skulle ta tre minuter att blanda ihop och 12 timmar innan det var helt klart. Ett smidigt bröd att förbereda pÄ kvÀllen, smyga upp lite tidigare pÄ morgonen för utbak och jÀsning för att sen njuta en fantastisk frukost!
Durumbröd Jag gillar recept med vĂ„g, eftersom det kan skilja rĂ€tt mycket pĂ„ hur mjölet packar sig i mĂ„ttet. En av orsakerna till att brödet blir tungt Ă€r just för mycket mjöl.KĂP EN VĂ G!!
3g jĂ€st (3krm) 300g kallt vatten (3 dl) 90 g durumvetemjöl (1Âœdl) 300g vetemjöl special (5 dl) 9 g salt (1Âœ tsk)
PÄ kvÀllen Lös jÀsten i det kalla vattnet. TillsÀtt sedan salt och mjöl. Rör tills allt blandat sig ordentligt. TÀck bunken med lock eller plastfolie och lÄt stÄ i rumstemperatur 8-10 timmar.
PÄ morgonen SÀtt ugnen pÄ 250 grader (ingen varmluft!). StÀll in bakstenen (funkar med en vanlig plÄt med) pÄ gallret och stÀll en plÄt under pÄ nedre hyllan. Strö sedan rikligt med durumvetemjöl pÄ en handduk och skrapa ur degen ur bunken med en slickepott. Dra ut degen till en kvadrat. Vik sedan ner den övre kanten mot mitten och den nedre pÄ samma sÀtt sÄ skarven hamnar pÄ mitten. VÀnd nu degen sÄ skarven hamnar nedÄt. Vik handduken löst över brödet och lÄt jÀsa i ca 40 min. Nu lÀser du tidningen och dricker en första kopp te eller kaffe i lugn och ro innan resten av hushÄllet vaknar....
NÀr brödet jÀst klart vÀnder du över degen pÄ en bit bakplÄtspapper, men nu sÄ skarven ligger uppÄt. LÄt brödet glida in pÄ bakstenen via en skÀrbrÀda. LÀgg nÄgra tÀrningar is pÄ den nedre plÄten. Efter 15 minuter öppnar du luckan och vÀdrar. ForsÀtt vÀdra var femte minut tills brödet stÄtt inne i 30 min. Om brödet ser ut att fÄ för mycket fÀrg gÄr det bra att sÀnka temperaturen nÀr som helst till 225-200 grader. Ta ut brödet och lÄt det svalna en stund pÄ galler. Servera med en god lagrad ost med hemgjord marmelad eller lokalt producerad honung....
Receptet Àr hÀmtat frÄn boken Enklare Bröd av Martin Johansson
Fisk och grönsaker ska det bli mer av under 2012! SlÀnger in Ärets första fiskrÀtt...
Laxbullar med blomkÄlsbulgur och pepparrotsyoghurt
4 personer 500g lax 1 Àgg 0,5 dl grÀdde 1 msk söt senap 1 kruka grÀslök( 1/2 pkt fryst) Salt och svartpeppar En klick smör till stekning
2 dl turkisk yoghurt 1-2 msk riven pepparrot Salt och peppar
3 dl bulgur 1 buljongtÀrning 1/2 huvud blomkÄl i smÄ kokta buketter 1/2 gurka i smÄ tÀrningar 1 dl grovt hackad dill Skal och saft frÄn 1 citron Ca 1 dl olivolja Salt och peppar
Laxbullarna Mixa laxen till fÀrs och blanda sedan i grÀdde, Àgg, senap, grÀslök, salt och peppar. Blanda och forma Àgg med hjÀlp av tvÄ matskedar. Stek pÄ medelvÀrme( typ 8:an) tills de fÄtt fin fÀrg.
Yoghurten Rör ihop yoghurt och fÀrskriven pepparrot. Smaka av med salt och peppar. LÄt stÄ en stund och riv i mer pepparrot om det behövs...
Koka bulgur med buljongen. Koka/ Änga blomkÄlsbuketterna sÄ de har lite tuggmotstÄnd kvar. Skala gurkan och ta bort den mjuka mitten med en sked. Hacka fina smÄ tÀrningar. Blanda citron, olivolja, dill och smaka av med salt och peppar. HÀll blandningen pÄ bulgur, blomkÄl och gurkan och rör om. Servera! Receptet Àr hÀmtat frÄn recept.nu
Förra Äret vid den hÀr tiden pulsade man fram i snö, det var slÀdturer som gjorde att man frös ordentligt om nÀsan. NÀr man fryser om nÀsan blir man galet sugen pÄ nÄt varmt att dricka. NÄt som Ängar upp och tinar den lilla nÀstippen. Ett fantastiskt gott alternativ till den varma chokladen med grÀdde eller en irish coffee Àr Romerska bÄgar i flytande form...,
VÀrm lite av mjölken med kakao och socker sÄ det löser sig. HÀll sedan pÄ resten av mjölken och sjud upp. HÀll i cointreau och ta av frÄn plattan. HÀll upp i fina koppar och kÀnn hur nÀstippen vÀrms upp ( oftast blir man varm Ànda in i sjÀlen...)
Tackar Tamona ( hĂ€sten) för frusen nĂ€sa och lyckokĂ€nslan man fĂ„r nĂ€r slĂ€den knastrar i snön och pinglorna sjunger i takt med farten som vi far fram i.... Ăr det bara jag som saknar snön?
Apelsiner hör julen till. Apelsinen kan anvĂ€ndas i olika sammanhang under december mĂ„nad. Den lĂ€ggs i ris ĂĄ la maltan, dekoreras med nejlikor, kryddar glĂŒhwein, finns pĂ„ gottebordet och tillför en hĂ€rlig fĂ€rg dĂ€r den bara ligger.... För att piffa ytterligare sĂ„ brukar jag anvĂ€nda mitt ciseleringsjĂ€rn nĂ€r jag Ă€ndĂ„ behöver zest i mina saffransskorpor....
SÀtt ugnen pÄ 175 grader. SmÀlt smöret och blanda i saffran. HÀll blandningen i bunke med de tvÄ knÀckta Àggen. Blanda i apelsinzesten. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke( viktigt för bakpulvret ska fördela sig jÀmnt). KnÄda ihop till en deg, ska vara lite kladdig! Rulla ut tre rullar som lÀggs pÄ bakplÄtsbeklÀdd plÄt. Strö över rÄsocker pÄ lÀngderna. SÀtt in i ugnen i ca 25 min. SÀnk ugnen till 125 grader Ta ut plÄten och skÀr lÀngderna i sneda skivor, ca 1 cm tjocka. Försök fÄ lite mellanrum mellan skorporna. Torka i ugnen i 15 min och lÄt de sedan stÄ kvar pÄ eftervÀrme tills ugnen Àr helt kall, gÀrna över natten. En supertrevlig julgÄva!!!!
Under min tonÄrstid öppnade Sweet coffeeBar aka "Kossan" i lilla HÀssleholm. Det var ett riktigt innestÀlle med latte, espresso, ciabatta, stora muffins, cookies och givetvis bagels. Vi, bla Charlotta, hÀngde rÀtt mycket pÄ "Kossan" och hade alla vÄra favoriter. Min favorit var bagel med cream cheese, kalkon och mangochutney. Till det drack jag en latte med caramellsyrup.*slurp* Sweet coffeeBar finns inte kvar, men kravings för bagels med min favorittopping gör sig ibland pÄmind....
50 g jÀst 2,5 dl mjölk 0,5 dl solros- /rapsolja 2 msk honung 0,5 msk salt 5 dl rÄgsikt 2-2,5 dl vetemjöl special
3 liter vatten 2 msk salt
1 Àgg sesamfrö och/eller vallmofrö
Smula jÀsten i bunke. VÀrm mjölken till 37 grader och hÀll pÄ jÀsten och rör om sÄ jÀsten löser sig. TillsÀtt olja, honung, salt, rÄgsikt och ca 2 dl av vetemjölet. Arbeta degen ritkigt smidig, gÀrna i msakin annars sÄ minst 10 min för hand. TillsÀtt mer mjöl vid behov.
Ta upp degen pÄ mjölat bakbord dela den i 10 delar (ca 75g/del). Rulla till ca 15 cm lÄnga och forma till ringar som man fÀster odentligt.
LÀgg pÄ plÄt och lÄt jÀsa i ca 40 min. SÀtt pÄ ugnen pÄ 200 grader och koka upp vatten och salt.
Efetr jÀsningen lÀgg i nÄgra ringar i taget och lÄte koka med i 2 min. Ta upp med hÄlslev och lÀgg pÄ plÄten igen. pensla med Àgg och strö pÄ valfritt frö, elelr inget om man vill ha naturella.
GrÀdda i ugnen i ca 17 min, elelr tills ringarna blivit gyllenbruna. LÄt svalna pÄ galler.
Detta receptet Àr hÀmtat frÄn en av mina favoritböcker, Bröd, soppor och röror av systrarna Eisenman.