Delikatesses.se

Rödbetssallad de lux

Jag gillar kocken Paul Svensson och blev lite lycklig nÀr han hade signerat ett par av recepten i senaste Buffe. Gillar hans enkelhet och kÀnsla för rÄvaran. Dessutom sÄ Àr han ju skÄning...

Ett av recepten som fÄngade mig var en rödbetssallad med varm remoulad och rÄriven blomkÄl. Sagt och gjort sÄ blev detta kvÀllens middag och OJ! sÄ gott det blev. KÀndes lyxigt! Vi serverade Ängad torsk till, men rÀtten kan lika bra vara en förrÀtt som kickar igÄng middagen eller ett tillbehör pÄ grillbuffén. TESTA!!! Detta Àr verkligen ett recept för alla! Ta er tiden att Àven göra gelén, den var superfrÀsch!

]

Nu nÀr jag bara lÀnkat till receptet sÄ ger det lite utrymme till att tipsa om en bra -att -ha- sak! I receptet ovan Ängar vi torsken. Alla kan Änga hemma med denna lilla manick...

Den passar till alla grytor och man slipper soggiga, överkokta grönsaker som dessutom fÄr behÄlla fÀrgen. Kostar en knapp hundring och finns hos de flesta som sÀljer kökstillbehör. Ut Ä köp en Änginsats!!!

Semlor

Imorgon infaller den stora dagen dÄ det ska krÀngas SEMLOR! Vi tjuvstartade förra söndagen dÄ det vankades födelsedagskalas. Jag gillar inte stora blaffiga,torra semlor med alldeles för mycket grÀdde. DÀrför gör jag mina mini, sÄ fÄr man Àta sÄ mÄnga man vill istÀllet.

Bulldegen

ca 30 vanliga eller 100 minisar

50 gram jÀst 175 gram smör 5dl mjölk 2 dl socker (160g) 2 tsk stött kardemumma 1 tsk salt ca 1,5 l vetemjöl special (900g)

Smula jÀsten i degbunken. SmÀlt smöret och hÀll sedan pÄ mjölken och lÄt allt bli fingervarmt. HÀll lite av smörmjölken över jÀsten sÄ den löses upp. HÀll pÄ resten, socker, salt och kardemumman. Börja knÄda in 1 liter vetemjöl. Anledningen till torra bullar Àr för mycket mjöl! Arbeta in sÄ mycket mjöl sÄ degen kÀnns fast, men fortfarande lite fuktig . Om man har möjlighet sÄ mÄr degen bÀst av att knÄdas i maskin. LÄt jÀsa ca 1 timme eller till dubbel storlek, tiden kan variera.

Nu Àr det dags för det viktiga! Rulla bollar av degen i valfri storlek. Semlorna pÄ bilden vÀger 20 g. AnvÀnd vÄg.... (vanliga ligger pÄ ca 80 gram, sÄ rent tekniskt sÄ fÄr man Àta minst 4 minisar...)) LÀgg pÄ plÄt och lÄt jÀsa ca 30 min. Pensla med Àgg och stÀll in i ugnen pÄ 225 grader och grÀdda i 7-10 min lite beroende pÄ storleken. Ta ut och lÄt svalna under handduk. Vill man inte göra semlor pÄ hela degen sÄ gÄr det utmÀrkt att göra kanelbullar pÄ degen som blir över.....

Fyllning Jag föredrar mandelmassefyllning. Jag blandar mandelmassa, grÀdde, ett par teskedar flaggad mandel för lite tuggmotstÄnd och ett stÀnk rom, cognac eller punsch för det dÀr lilla extra.

Fyllningen kan varieras efter tycke och smak. Man kan ta en god sylt, lemoncurd eller vaniljkrÀm, vÀlj det som passar dig!

SkÀr av hatten pÄ bullarna och gröp ur lite av botten pÄ underdelen. Full upp med valfri fyllning, spritsa/klicka grÀdden och toppa med lock och florsocker.

För alla som gÀrna bakar med surdeg sÄ ligger Sébastiens recept hÀr...

Ordet semla kommer förresten frÄn "simila" - det latinska ordet som betyder "det finaste mjölet".

En skön böna

Edamame, japansk sojaböna, Àr kvÀllens snack. Dessa smÄ bönor ligger i sin skida som ett litet paket. Dra ut bönerna genom att sÀtta skidan mellan framtÀnderna och dra. Men Àter inte skidan. LÀtt kokta, ljumna och med gnistrande havssalt fyller de mitt ÀrtÀlskande hjÀrta med glÀdje. För de pÄminner en hel del om Àrtor, men lite mindre söta, stramare och bönigare i karaktÀren. Ett hÀrligt tilltugg.

Koka upp vatten och salt och hÀll i bönorna. LÄt koka i 2-3 min. HÀll av i durkslag och hÀll upp i skÄl. Krydda rikligt med flingsalt.

Alla kan fÄ tag i dessa nyttigheter. Ica har dom i sin Selectionkollektion och Lidl i sin frysdisk...

Till detta passar ett stort glas isvatten eller för den som vill 2010 Leth, grĂŒner veltliner, Österrike (nr 4200). Vinet Ă€r torrt, lite kryddigt och har toner av pĂ€ron, kiwi och lime. Saltet pĂ„ bönorna tar ner syran i vinet, samtidigt som syran i vinet minskar bönornas bitterhet och tar fram sötman i dom.

En annan skön böna har gjort fantastiska chips som vi testade i helgen. Prova dessa fenomenala jordÀrtssockschipsen!

Jansson, Karlsson, Svensson, Bengtsson och Ronsson

Ja en rÀtt kan ha olika namn om man byter ut en ingrediens. Jag pratar förstÄs om frestelser, dÀr Jansson Àr den mest kÀnda.

Till alla behövs

1 kg potatis 1gul lök 3 dl vispgrÀdde 25 gr smör 1 dl valfri ost ( kan uteslutas) Tips!VÀsterbotten till Jansson, Bengtsson & Karlsson, peccorino till Svensson och en gruyere till Ronsson Salt och svartpeppar

Skala potatisen och skÀr smala stÀnger (alt. ni som har en hushÄllsmixer kör pÄ grövsta riven). LÀgg inte potatisen i vatten eftersom man vill ha kvar stÀrkelsen som suger upp grÀdden. Skala och skiva löken tunt. Stek den i lite smör sÄ den blir glansig. Smöra en form och varva potatis, lök, valt tillbehör med salt och peppar och 3 hyvlade smörbitar (hyvlas som en ost) upprepa tills det Àr slut. Avsluta med ett lager potatis, hÀll pÄ grÀdden och eventuell ost. StÀll in i ugnen pÄ 175 grader i ca 45- 60 min.

Jansson 1 burk anjovis + spadet Ströbröd för den som vill....

Bengtsson 2 böcklingar, rensade VÀlj vitpeppar till denna....

Karlsson 300 g köttfÀrs Stek köttfÀrsen först och krydda efter eget tycke och smak.

Svensson 2 morötter 1 palsternacka eller annan rotfrukter som ligger och myser i kylen. Skala och riv som potatisen. HÀr behövs mer salt Àn pÄ de andra....

Ronsson 200 g rökt lammfiol (eller annan rökt skÄnk) SkÀr i mindre bitar och tÀnk pÄ att inte salta för mycket ....

Servera med kinakÄl/salladskÄl som dressas med vinegrett efter tycke och smak. Toppa gÀrna tomat eller varför inte ananasbitar.

Till detta dricker vi gÀrna en svensk Grebbestad lager (nr 1434) eller en Landsortslager( nr 1466)

Macarons

SmÄ söta bakverk i fina fÀrger Àr svÄra att motstÄ. Macaroner som man enkelt kan göra sjÀlv. Har testat nÄgra olika recept men kommit fram till att detta Àr det ultimata. Jag har en sk. macaronmatta sÄ man helt enkelt inte spritsar för stora rundlar, men det funkar lika bra med vanligt bakplÄtspapper, ser lite mer hemmagjorda ut dÄ. Fyllning och fÀrg kan man variera i oÀndlighet, finns massa goda essenser och fÀrg likasÄ. LÄt fantasin flöda! Saltlakritsmacaroner Àr supergoda!!!

Hallonfyllningen Àr gjord pÄ fÀrska, mixade hallon(35g), smÀlt vit choklad (120g) och en skvÀtt grÀdde(3 msk ).

ca 30 st

120g Àggvita (ca 4 Àgg)

35 g socker

150 g mandelmjöl

150 g flor socker

valfri fÀrg

sockerlag

150g socker

50 g vatten

valfri fÀrg, jag anvÀnder mig av Icing colors frÄn Wilton, men det gÄr lika bra med vanlig hushÄllsfÀrg.

Separera Àggen. 60g Àggvita vispas fluffigt och sen hÀller man i 35 g socker och vispar tills det Àr en vit marÀng. Under tiden kokar man upp sockerlagen till 118 grader, anvÀnd termometer. HÀll i den varma sockerlagen under vispning pÄ medelhastighet. Vispa tills marÀngen har svalnat.

Skikta mandelmjöl och florsocker i en bunke och hÀll pÄ resten av Àggvitorna (60g). Blanda ihop och tillsÀtt önskad fÀrg. VÀnd ner mandelsmeten i marÀngen med hjÀlp av en slickepott. Viktigt att inte röra för mycket. STOOORA tag...

HÀll smeten i spritspÄse och spritsa ut till 5-kronor stora kluttar. Om det bildas toppar sÄ banka plÄten i underlaget sÄ dessa lÀgger sig. LÄt stÄ och torka i ca 30 min. Sen ska de in i ugnen pÄ 160 grader i ca 10-15 min (i min ugn tar det 13 min)

Ta ut och lÄt svalna. Gör valfri fyllning, ex smörkrÀm eller chokladkrÀm, och bre pÄ och sÀtt ihop tvÄ bottnar. Macronerna Àr godast dag 2 i kylskÄp.

HÀr kan man hitta fler spÀnnande recept....

MunkajÀrnet

Dessa munkar har jag Àtit hos mormor Ellen, farmor Birgit och pappa P, med andra ord har dessa Àtits i minst 3 generationer. FrÄn början gjordes munkarna med jÀst men för att slippa jÀstid och kunna göra dom nÀr andan faller pÄ Àr receptet omgjort med bakpulver.... Det som Àr ett mÄste Àr ju ett M u n k j À r n. MunkjÀrn finns nytillverkade för ett par hundralappar men jag har Àven sett pÄ loppisar och secondhand att de sÀljs för en ynka tjogolapp....vÀljer man det billigare alternativet sÄ Àr det bara att brÀnna av jÀrnet i ugnen pÄ 225 grader och olja in det pÄ nytt!

Farmors munkar

1 Àgg 1 dl strösocker 2 dl mjölk 4 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 25 gr smÀlt smör+ smör till stekning NÄgra droppar citronsaft

1 svenskt Àpple i smÄ klyftor

Socker & kanel

Vispa Àgg och socker pösigt. TillsÀtt vetemjöl och bakpulver. Avsluta med det smÀlta smöret och lite citron. SmÀlt en klick smör i varje hÄl i munkajÀrnet. Klicka i ca 1 msk smet i varje fördjupning och tryck i en klyfta Àpple. LÄt den fÄ fÀrg innan du vÀnder den med en gaffel. LÀgg de fÀrdiga munkarna i socker och kanelblandningen.

Ett alternativ till Àppelklyfta Àr Àppelmos eller vaniljkrÀm, som kan smaksÀttas med rom eller punch,som spritsas in i munkarna nÀr de Àr klara!

Köttfria dagar

Köttfria dagar borde alla prova pÄ! FörstÄr inte riktigt ramaskriet som pÄgÄr runt om i vÄrt avlÄnga land... Förmodligen bottnar det hela i okunskap om vad man ska göra med grönsaker. Allt behöver inte vara kött, potatis och sÄs. Ett bra exempel Àr denna finfina gryta med mÀngder av smaker och mÀttande grönsaker!

Currygryta 2 st gul lök 1 st butternutpumpa 1 st blomkĂ„lshuvud, litet 1 st fĂ€rsk chili(kan uteslutas) 4 st vitlöksklyftor 0.5 burk rogan josh-pasta, Patak’s (Ă  283g)(gĂ„r att göra egen, uteslut lammet och halvera receptet, mixa ihop allt) 400 g kikĂ€rtor (antingen blötlagda eller pĂ„ burk) 100 g babyspenat 500 g yoghurt, naturell

1 nÀve koriander, fÀrsk Ris 1 kopp ris(ca 2.5 dl) nÄgra hela kryddnejlikor + en skvÀtt olja

5dl vatten

Morotssallad 1 nÀve flagad mandel 5-6 st morötter 1 st röd chili, fÀrsk 1 nÀve koriander, fÀrsk 2 cm ingefÀra, fÀrsk 1 st citron Chapati 1 pkt chapatibröd( alternativt sÄ gör du dina egna)

VÀrm Chipatibröden i ugnen pÄ 180 grader i ett blötat, tillknycklat bakplÄtspapper. HÀll lite olivolja och gurkmeja pÄ varje bröd innan du lÀgger in dom.

Hacka löken, skala pumpan och skÀr i ganska stora tÀrningar. SkÀr blomkÄlen i lagom stora buketter. Hacka chili och riv vitlöksklyftorna. Om du gör egen Rogan Josh-sÄs sÄ mixar du alla ingredienserna till en slÀt sÄs. De tillagas i grytan....

SÀtt pÄ en stor gryta pÄ hög vÀrme. HÀll i en rejÀl skvÀtt olivolja, löken och en skvÀtt vatten. NÀr löken blivit lite mjuk lÀgger du i pumpan, blomkÄlen, vitlök och ev chili. Fyll upp till hÀften av grönsakerna med kokande vatten frÄn vattenkokaren. HÀll pÄ Rogan Josh-sÄsen, kikÀrtorna och den hackade koriandern ( vill man spara lite till garnering sÄ gör det). LÄt stormkoka och rör om dÄ och dÄ. Det sista Àr att lÀgga i spenaten precis innan servering.

Riset

SÀtt pÄ en kastrull pÄ vÀrme. HÀll i olivolja och nejlikorna. LÄt det bli varmt och hÀll dÀrefter pÄ riset som ska bli glansigt av oljan. Fyll upp med kokande vatten, lÄt koka under lock pÄ medelvÀrme och sÀtt klockan pÄ 7 minuter.

NÀr minuterna gÄtt stÀller du riset till sidan lika lÀnge.

Morotssallad

Riv/hyvla moroten i en skÄl. Riv ingefÀra, chili och citron i bunken. Hacka koriandern och rosta mandeln i torr stekpanna. Blanda allt samman och stÀll Ät sidan.

Servera med yoghurten och de andra goda tillbehören! Och njut av din köttfria dag!

Receptet Àr hÀmtat frÄn recept.nu

Snögubbens nÀsa

Om man inte vÀljer att ge sin morot till Herr Snögubbe sÄ finns det oÀndliga sÀtt att tillaga denna delikatess som numera finns i massa fÀrger. Ofta ofta rivs det morot till maten i vÄrt kök. Morot i sig Àr gott men kan ibland behöva lite sÀllskap i skÄlen...

Basen Àr alltid rÄrivna morötter men tillsÀtt gÀrna nedanstÄende för en mer spÀnnande sallad....

Linfrö, russin & apelsinfiléer + saft

Rostad flagad mandel & flingsalt

Keso & lingon

GranatÀpple, rödkÄl & en liten charlottenlök

Hyvlad gurka, yoghurt, Àttika, honung & dill

Ärtskott, rostade pumpakĂ€rnor & Ă€pple

SÄ ut och rulla snögubbe nu, Ä glöm inte nÀsan.....

Risotto

Risotto Àr inget svÄrt med lite trÀning. Kan man grunden sÄ kan den varieras i oÀndlighet. Det svÄra Àr att man inte ska göra den för torr. En risotto ska vara sÄ lös att den nÀstan rinner ut pÄ tallriken. En stabbig, tjock risotto vÀxer bara i munnen....Dessutom ska man ta den liiiite för tidigt sÄ man fÄr riset al dente och inte överkokt. NÀr idéerna hÀr hemma tryter sÄ Äker aborioriset fram. Det man ska tÀnka pÄ Àr att man inte ska göra risotto i förvÀg.... HÀll upp ett glas vin och mingla i köket!

Risotto med stekt svamp och sparris

4 smÄ portioner

3dl aborioris

2 charlottenlökar

1 vitlöksklyfta

3 msk olivolja

1 dl vitt/rött vin (funkar med sherry med)

ca 1 liter buljong, hÀr gÀller det att hitta sin favorit.

1,5 dl parmesan

Salt och Svartpeppar

200g svamp

8-12 grön sparris

Hacka löken och vitlöken. Stek lök i en rejÀl skvÀtt olja pÄ medelvÀrme, typ 7:an. NÀr löken blivit mjuk hÀll pÄ riset och lÄt det bli glansigt. HÀll pÄ vinet och lÄt koka in.

Blanda buljong och koka upp i en annan gryta. HÀll pÄ en skopa i taget och lÄt koka in, och fortsÀtt sÄ till riset kÀnns klart. Tar ca 20 min...

Ta av frÄn plattan och strö pÄ parmesan. Rör runt och lÄt vila ett par minuter under lock.

Stek svamp och grilla sparrisen...

Avsluta med tvÄ varv med svartpepparkvarnen och en nypa flingsalt. Rör om och lÀgg upp! Servera med citron som frÀschar upp...

Bon apetit!

Lökringar

Lökringar som ett gott snacks eller som tillbehör till bbq. Jag har hittat det ultimata receptet dÀr ringarna hÄller sig krispiga och ingredienserna finns hemma!

1 stor gul lök 1 dl filmjölk 2 dl vetemjöl 2 tsk paprikapulver 1 tsk salt 1tsk svartpeppar 1tsk salladskrydda 1/2 tsk cayennepeppar

1liter frityrolja

Skala löken hel. SkÀr 1/2 cm tjocka ringar och dela pÄ lagerna. Ta bort det lilla skinnet som sitter mellan varje lager. Annars trillar smeten av vid friteringen. Ta bort de allra minsta ringarna. Kan sparas i burk och hackas till annat...

LÀgg ringarna i en skÄl och hÀll pÄ filmjölken och rör runt sÄ alla tÀcks.

Blanda mjölet med kryddorna. Ta upp en ring i taget med gaffel och lÀgg i mjölblandningen sÄ det Àr tÀckt runt om hela lökringen. LÀgg till sidan och gör samma sak med resten.

VÀrm upp frityroljan till 180 grader och lÀgg i nÄgra ringar Ät gÄngen och lÄt ligga i tills de blir gyllenbruna. Ta upp och lÀgg pÄ papper sÄ de fÄr rinna av.