Nu Àr det verkligen sÀsong för dill! Dill kan anvÀndas till allt! Koka den med potatisen, gör en stuvning, stuffa fisken, gör en kall sÄs och marinad. Hacka i salladen, gör inlÀggningar och fortsÀtt att dekorera med den! Skickar med lite matnyttiga tips om dill.
Namnet dill tror man kom frÄn det fornnordiska ordet dylle som betydde vagga till sömns.
Dillpesto till nystekt fisk Mixa 3 dl grovhackad dill med1/2 dl solrosolja. TillsÀtt 50 gram flaggad rostad mandel och lika mycket lagrad prÀstost, lite salt och peppar. Mixa till en röra och smeta pÄ fisken, eller servera till ugnsrostade morötter och ytterligare rostad flagad mandel. Köp inte dill i odlad kruka, den smakar inget! Köp helst i lösvikt eller i vaccumförpackning eller fryst om den bara ska ner i en röra.
Sloknad dill rÀddas genom ett nytt snitt pÄ stjÀlkarna, ett glas varmt! vatten som sen stÀlls in i kylen.
Till alla barn! Förr trodde man att troll var rÀdda för dilldoft sÄ dÄ satte man ett knippe i fönstret nÀr det stod pÄ glÀnt....
5 dl vatten 1 oxbuöjongtÀrning/ 2 msk oxfond 2 persiljekvistar 1 lagerblad 1 timjankvist 2 msk torr sherry eller halvtorr sherry 1 liten morot 1/4 purjolök Ostpastejer 50 gr smör 1 dl vetemjöl 1 krm salt 1 Àgg 1/2 dl mjölk 1 dl riven lagrad ost
Ostpastej SÀtt ugnen pÄ 200 grader. Arbeta samman smör, mjöl och salt. Tryck ut degen i smÄ pastejformar. Blanda Àgg, mjölk och ost. Fyll formarna med blandningen. GrÀdda lÀngst ner i ugnen, ca 15 min. LÄt svalna och ta sedan ur formarna.
Koka upp vatten och buljongtÀrningen med kryddorna och lÄt koka i ca 10 min. SmaksÀtt med sherry. Skala och finstilta moroten. Ansa och finstrimla purjolöken. Lr grönsakerna koka med buljongen den sista minuten.
Jag hittade kĂ€rlek pĂ„ Gotland! Vi besökte den fantastiskt mysiga och genomtrevliga restaurangen Amarillo. Och dĂ€r stod den i kylen, K:rlek! Detta Ă€r ett samarbete mellan ölmakaren, danska Mikkeller och den svenska importören Brill & Co. K:rlek Ă€r ett öl som stĂ€ndigt kommer att uppdateras genom nya utgĂ„vor, som ska utkomma i takt med de traditionella modesĂ€songerna vĂ„r/sommar respektive höst/vinter. Varje sĂ€song fĂ„r ölet ett nytt recept och en ny formgivning. Ălet slĂ€pptes 2 april och finns pĂ„ systemets bestĂ€llningssortiment (89887) PremiĂ€rutgĂ„van av K:rlek Ă€r brygd med tre sorters kornmalt (Pale, Cara-hell och Pilsner), havreflingor, vetemalt och fem olika sorters humle (Columbus, Centennial, Nelson Sauvin, Citra och Simcoe). Allt för att ge en riktigt fruktig och frisk pale ale som fungerar hela sommarhalvĂ„ret. Denna Pale Ale passar med sina blommiga toner till grillat med sallad och mexikanskt (en riktig chili eller vanlig fredagstacos) GĂ„ ihop ett gĂ€ng och bestĂ€ll en lĂ„da idag sĂ„ ni inte vĂ€ntar till hösten dĂ„ det Ă€r dags för Ă€nnu mer k:rlek med nytt recept....
Den coola etiketten Àr unga konstnÀren Sara Nilssons verk
Visste ni att det finns en Dillköttsakademi ? Det finns det, i Ystad! Liksom jag sÄ har de "dille pÄ köttrecept...." Meningarna om vad det ska vara för kött gÄr dock isÀr. Vissa hÀvdar lamm andra kalv. Förmodligen Àr detta geografiskt betingat och jag tycker att man tar det man sjÀlv vill. Det gÄr alldeles utmÀrkt att göra det pÄ "vanligt" högrev med. Dillkött var det bÀsta jag visste som barn, den sötsura sÄsen, det trÄdiga köttet och morötterna som gör rÀtten komplett. Som skÄning sÄ funkar inget annat Àn PerstorpsÀttika. Den Àr starkare för den ovane, men oh sÄ god!! Dessutom sÄ Àr det superenkelt att göra, tar lite tid bara. Gör det samtidigt som du lagar mÄndagens middag sÄ Àr tisdagens klar....Det Àr inte svÄrare att göra en stor sats nÀr man ÀndÄ hÄller pÄ.
Dillkött
1,5 kg högrev eller bog av kalv, eller grytbitar.
2 gul lök
10 cm purjolök
3 morötter
4 lagerblad
15 vitpepparkorn
1 en halv kruka timjan
4-6 dillstjÀlkar (plockade frÄn dillvipporna som ska vara i sÄsen)
2 msk salt
5 dl grÀdde
2 dl grovt hackad dill, fÀrsk
Dillreduktion
2,5 dl vatten
2,5 dl socker
3 dillstjÀlkar
5 vitpepparkorn
5 msk Àttika, Perstorps 24%
;
SkÀr köttet i 3 cm stora bitar (om du inte köpt grytbitar). Koka upp köttet en gÄng i kallt vatten. HÀll av vattnet nÀr det just kokat upp. Skölj köttet och fyll upp med nytt kallt vatten. Skala och skölj grönsakerna. Hacka grovt i halv centimeter stora bitar, lÀgg i grytan med köttet. TillsÀtt lagerblad, timjan, dillkvistar, vitpeppar och salt.
LÄt sjuda sakta tills köttet Àr mört, tar ca 1-1,5 timme. Gör dillreduktionen. Blanda allt och koka. LÄt sjuda i ca 5 min och sila sen av.
Sila av köttet och grönsakerna i ett durkslag och spara buljongen. HĂ€ll i grĂ€dden i buljongen och koka upp. HĂ€ll i dillreduktionen (ta sĂ„ mycket du vill, jag brukar ta allt), smaka av med salt och peppar och eventuellt mer Ă€ttika. Ăttika hĂ€ller man pĂ„ efter smak och tycke. Red av sĂ„sen med redning eller toppredning (mjöl blandat med vatten), anvĂ€nder du det senare Ă€r det viktigt att koka ordentligt sĂ„ mjölsmaken försvinner. NĂ€r du Ă€r nöjd med smaken har du i dillen. TĂ€nk pĂ„ att dillen blir grĂ„ om den kokar....
Mycket sÄs blir det, men det ska vara mycket sÄs att mosa potatisen i!
Servera med potatis eller ris för den som vill.....Ä mer kokta morötter, för de gÄr Ät.
Vi befinner oss pĂ„ Gotland och just idag FĂ„rö. Vi Ă€ter gott och lapar sol. IgĂ„r var det hĂ€rlig rĂ€klĂ„da i Katthammarsvik och idag bĂ€r det av pĂ„ militĂ€rcykel till det lilla egensinniga CrĂȘperie Tati som delar adress med det kultiga Kutens bensin. Lite tur att jag har nĂ„gra förberedda inlĂ€gg att slĂ€nga fram nĂ€r jag inte har tid att blogga utan mest latar mig och Ă€ter gott. Trots att jag inte tyckte att rĂ€tt vinnare vann Ă„rets upplaga av Sveriges MĂ€sterkock sĂ„ ska Sigrid ha en eloge för detta finfina recept frĂ„n hennes kokbok, SpisvĂ€rme.
Salta och sockra laxen runt om och lÄt den ligga och dra. SÀtt pÄ potatisen.
Hacka schalottenlöken och svetta den i smör pÄ medelvÀrme, den ska bli mjuk och blank. HÀll i vin, fiskfond, lagerblad och vitpepparkon i en gryta och lÄt reducera tills det bara Àr 1 dl kvar. SlÄ pÄ Sherryn och lÄt koka upp. TillsÀtt crÚme fraichen och koka upp igen. Smaka av med salt och peppar. FrÀs socker Àrtor och rÀdisor i en klick smör och stÀll Ät sidan. Torka av laxen och stek den i smör pÄ medelhög vÀrme med skinnsidan ner först. LÄt den bli ljusrosa ett par cm upp och vÀnd den sen som hastigast i nÄgon minut för bÀsta resultat. SlÄ i grÀslök i sÄsen och servera.
Dryckestips Cono Sur GewĂŒrztraminer, Chile (nr 6680), eller Marie dÂŽAlsace, Alsace, Frankrike (nr 12244). TvĂ„ bra torra vita viner pĂ„ druvan GewĂŒrztraminer och den senare Ă€ven med Silvaner, mycket fruktighet, med syra och blommiga toner som passar rĂ€tten. Grönsakerna och vinet harmonierar och fettet i sĂ„sen och fisken balanserar friskheten i vinet.
Ett av mina favoritprogram Àr River Cottage, eller Det goda livet som det heter pÄ Svenska. Hugh Àr en sÄn reko kille. Han tÀnker ekologiskt och nÀrproducerat och man önskar att man sjÀlv hade ett River Cottage. Denna sÀsong kör han dessutom helt vegetariskt och redan i första avsnittet levererades det ett helt gudomligt recept. Ett enkelt, snabbt och frÀscht sÄdant!
Purjolöksgryta med curry
4 port
4-5 smala purjolökar
250 g mangold eller eller annan grön sallad typ spenat
100 gram sockerÀrtor
3 vitlöksklyftor
1 msk solrosolja
2 tsk mediumstark gul curry (testar nÄgon med grön eller röd currypasta, sÄ hojta)
Goda lĂ„nga frukostar hör semestern till. Det ska vara Ă€gg, surdegsbröd, juice, gott pĂ„lĂ€gg och en tallrik yoghurt med sĂ€songens bĂ€r eller frukt toppad med en underbart god mĂŒsli. Varför köper man fĂ€rdig, ofta vĂ€ldigt dyr mĂŒsli nĂ€r det Ă€r sĂ„ enkelt att göra sjĂ€lv?! Man kan sjĂ€lv mixa med det man har hemma i skafferiet. Blanda olika frö, gryn, nötter, kokos och torkad frukt. Den torkade frukten hĂ€lls dock i efter sjĂ€lva rostningen i ugnen. Plocka blĂ„bĂ€r under sommaren och torka sĂ„ har du en finfin blĂ„bĂ€rsmĂŒsli en bit in pĂ„ hösten. Nedan följer vĂ„r variant med smak av kanel. Man kan utesluta kanel och göra en mer naturell variant. Detta Ă€r en ypperlig gĂ„-bort-present, ska man dessutom sova över sĂ„ kanske man fĂ„r god mĂŒsli till frukost.....
Blanda de torra ingredienserna, blanda sen de blöta ingredienserna + kanel och stĂ€ll pĂ„ spisen och lĂ„t precis blir varmt. Det ska inte koka. HĂ€ll vĂ€tskan över den torra mĂŒslin. Rör om sĂ„ allt blandas vĂ€l. Dela upp blandning pĂ„ tvĂ„ plĂ„tar med bakplĂ„tspapper. StĂ€ll in pĂ„ 150 grader varmluft i ca 30 min, rör om ett par gĂ„nger. Ta ut nĂ€r mĂŒslin Ă€r torr igen. LĂ„t svalna och hĂ€ll sedan upp i burk.
NĂ€r sötsuget blir för stort nallar jag nĂ„gra nötter frĂ„n mĂŒsliburken.......fantastiskt goda!
FlĂ€dern blommar i Stockholm! Ăger ju ingen egen trĂ€dgĂ„rd, utan utnyttjar min status som Solnabo och plockar i kommunens. Det finns massor och jag ville inte riktigt lĂ€mna en enda klase kvar, men insĂ„g att jag varken Ă€ger ett sockerbruk eller har en stor odling citroner sĂ„ jag fick nöja mig med att fylla den picknickkorgen vi hade med oss.... SĂ„ nu gottar sig allt i ett par dagar innan det Ă€r dags att tappa upp pĂ„ flaskor och burkar. Saften hĂ„ller inte jĂ€ttelĂ€nge i kylen, men i frysen fĂ„r den nĂ€stan evigt liv. Dessutom sĂ„ stelnar den aldrig helt pga sockermĂ€ngden och man kan enkelt ta en sked och blanda en kanna nĂ€rhelst man Ă€r sugen.
Du behöver 50 klasar flÀderblommor 1,5 kg socker 2 liter vatten 50 gram citronsyra 5 citroner
Lös sockret i vattnet pÄ medelhög vÀrme. SkÀr citronerna i skivor. Rensa klasserna sÄ det inte Àr djur och grova stjÀlkar kvar. LÀgg citroner och blommorna i botten pÄ en hink/ balja/gryta. Ta av sockerlagen frÄn vÀrmen och lös upp citronsyran i vÀtskan. HÀll lagen över blommorna och citronen och tÀck med en handduk och lÄt stÄ i rumstemperatur i 3-4 dagar. Sila av och hÀll upp pÄ rena flaskor eller burkar. Det hÄller ett par tre veckor pÄ flaska.
Har Àven gjort en sats flÀderskumpa, Äterkommer med resultatet.
Det frodas, vÀxer och skördas i vÄra rabatter. Lite samma Àr det i bloggvÀrlden och dÄ frÀmst i matbloggarlandet dÀr jag hÀnger. Det poppar upp en del mat- och dryckesbloggar lite hÀr och var. Jag har mina favoriter och kan nu lÀgga till ytterligare tvÄ. Jag följer de sköna kompisarna i mat med vÀnner. Killarna lagar rustik mat och provar gÀrna en och annan öl. Det senaste pÄ pophimlen Àr Popit.nu. Massa matnyttiga tips om dryck, restaurangbesök och ett och annat recept. HÀr kommer jag hÀnga mycket!
Vilka Àr era favoritbloggar?! En sÄn dÀr som ni inte kan vara utan en hel dag...
Denna goding (malört) ska skördas den 24 augusti pÄ Bartolomeinatten, dÄ det sÀgs att vÀxtens magiska krafter Àr som störst, och bli finfin besk.
Att anvÀnda smördeg som pajdeg istÀllet för just pajdeg Àr en ynnest för sjÀlen dÄ man har brÄttom och inte orkar knÄda deg, vÀnta pÄ att den ska vila och sen grÀdda av. Det blir ett hÀrligt fras och smördegen kan tas nÀstan direkt frÄn frysen och bara rullas ut, förgrÀddas i ca 10 min för att sen fyllas med det vanliga en paj innehÄller.