Delikatesses.se

Bananas are not just for monkeys

Nu ska ni fĂ„ ett smĂ„tt galet tips som garanterat höjer era ögonbryn. I somras var vi pĂ„ Gotland och hamnade dĂ„ pĂ„ den mysigaste restaurangen i hela Visby, Amarillo. Det var hĂ€r vi fann kĂ€rlek Till dessert var vi ganska mĂ€tta men bestĂ€mde oss att dela pĂ„ en banofee pie med en ( hör och hĂ€pna) Banana bread beer!! SĂ„ otroligt hĂ€rligt och spĂ€nnande. Ölen smakade mycket banan och blev Ă€nnu bĂ€ttre med banofee pie till. Bjuder ni pĂ„ denna dessert har ni samtalsĂ€mnet klart! Servera den i gamla syltburkar...

Banofee pie 4 personer

1 burk kondenserad mjölk 2 dl vispgrÀdde 2 bananer 4 digestivekex 2 pepparkakor 50 gram mjölkchoklad

Koka hela burken med kondenserade mjölken i en kastrull med vatten i ca 2 timmar. Se till att det finns vatten hela tiden. LÄt burken svalna helt innan den öppnas Vispa grÀdden, inte för hÄrt. Krossa digestivekex och pepparkakorna. Skiva banan. LÀgg kaksmulor i botten pÄ burken (tallrik funkar med). LÀgg i skivorna frÄn en halv banan, ringla över rejÀlt med kolasÄs, en stor klick grÀdde och avsluta det hela med hackad mjölkchoklad.

Servera med Wells Banana bread beer(nr 89241). En English strong ale ( överjÀst) med fyllig doft av frukt och banan. Doften Äterkommer i smaken med sin fruktighet och skumbanan. En nötig bitterhet med mogen banan i eftersmaken. Testa den Àven till lite kryddstarkare mat tex tacos. Jag har ofta banan till min tacos, testa!!

A match made in heaven!!!

Pastastubbar

Nu Àr det sÄ dags att verkligen komma in i vardagsrutinerna. Vissa dagar i veckan behöver vi enkla och snabba recept. HÀr Àr ett! Kommer inte riktigt ihÄg i vilken tidning jag sÄg det, men det var ungefÀr som receptet nedan. Har ju tidigare anvÀnt Keldas soppor som jag tycker Àr bra grundkryddade. Att Àta helfabrikat Àr inte riktigt min grej i vanliga fall, men ibland mÄste man kunna fÄ ta genvÀgar.

LÀgg mÀrke till vÄra fantastisk smÄ söta egenodlade tomater.

Pastastubbar

4 portioner

500 gram fÀrska lasagneplattor 2 zucchini ( ca 600 gram) 2 msk olivolja 1 tsk salt 100 gram parmesanost eller annan starkare/saltare ost 1 liter av Keldas toskanska soppa 8 mellansmÄ tomater, halverade ruccola

SÀtt ugnen pÄ 225 grader. SkÀr zucchinin i tunna skivor pÄ lÀngden, olja och salta. Stek skivorna ca en halv minut pÄ varje sida. StÀll Ät sidan för att svalna. Riv osten. Blanchera lasagneplattorna, en Ät gÄngen, i ca 1 min och lÄt svalna i kallt vatten. LÀgg ut lasagneplattan pÄ en skÀrbrÀda. Fördela zucchinin ovanpÄ, peppra med svartpeppar och strö över hÀlften av osten. Rulla ihop och skÀr i ca 4 cm breda skivor. StÀll stubbarna tÀtt i en ugnsfast form. HÀll pÄ tomatsoppan och strö över resten av osten. LÀgg i delade tomater lÀngs kanten. GrÀdda i ugnen i ca 20 min. Servera med ruccola.

Ellen 1 Ă„r!!!

Eftersom jag jobbar de flesta av dygnets timmar för tillfÀllet sÄ bjuder jag pÄ smaskig fika frÄn sötaste Ellens 1-Ärs kalas! Visst kÀnns det som om man Àr dÀr, men ÀndÄ sÄ lÄngt borta.... Ska försöka snylta till mig ett och annat recept sÄ jag och ni kan fÄ smaka trots att vi inte var dÀr. Till vÄren blir det SkÄnesdjurpark för födelsedagsgrisen med bÄda sina mostrar<3

Ravioli med sparris

BrÄttom, brÄttom! Ibland ska allt bara gÄ snabbt. Vardagsstress... SparrissÀsongen Àr vÀl egentligen över, men sÄ lÀnge det finns att köpa sÄ...

250 gram grön sparris 500 gram fÀrsk ravioli, spenat och ricotta 50 gram smör 1 tsk flingsalt Ett par drag med svartpepparkvarnen Parmesan

Bryt av den nedre delen av sparrisen. Skiva sparrisen tunt med mandolin eller med potatiskalarne, den ska vara som tagliatelle.( brÄttom tipset Àr att bara skiva den tunt)

Koka raviolin enligt anvisningarna pÄ pakten.

Koka upp 3 dl vatten i ytterligare en kastrull. LÀgg ner sparrisen och lÄt koka i ca 1 min. Ta upp med hÄlslev. Bryn smöret sÄ det doftar sÄ dÀr hÀrligt kola. LÄt raviolin rinna av och vÀnd sedan ner den i smöret. Krydda med salt och peppar. LÀgg upp pÄ ett fat och toppa med sparris och parmesan. Servera genast.

FlÀderbÀrskapris

KÀnns som hösten Àr i antÄgande och med det Àven syltning och inlÀggning.

FlĂ€derbĂ€r eller hyllebĂ€r som vi kallar dom i SkĂ„ne gör man oftast saft pĂ„ men nĂ€r jag sprang pĂ„ ett recept dĂ€r man gör "kapris" av dom sĂ„ var det ju bara att testa. FlĂ€derbĂ€rskaprisen gör man innan bĂ€ren blivit svarta. Återkommer med resultatet.

FlÀderbÀrskapris

5 dl flÀderbÀr, ca 20 klasar

5 dl grovt salt

Lag

2,5 dl vatten

2 msk vitvinsvinÀger

œ tsk salt

4 kryddnejlikor

4 vitpepparkorn

1 charlottenlök

Rensa flÀderbÀren noga. LÀttast Àr att dra av dem frÄn klasarna med hjÀlp av en gaffel. Skölj bÀren, plocka bort smÄ stjÀlkar och varva bÀr och salt i en ren glasburk med lock. LÄt stÄ i fyra dagar tills saltet har löst sig och bÀren förlorat sin beska.

Skölj av saltet noga och lÄt bÀren ligga i nytt vatten en stund medan du kokar upp lagen. LÄt lagen sjuda pÄ svag vÀrme i cirka femton minuter innan du silar av.

LÀgg ner flÀderbÀr i en mindre, absolut ren glasburk. Pressa ner dem ordentligt och hÀll sedan den heta lagen pÄ bÀren tills de tÀcks, sÄ mycket som ryms i burken. SÀtt pÄ locket, lÄt svalna och vÀnta i tvÄ dagar innan du anvÀnder kaprisen. Förvara i kylskÄp.

Receptet hÀmtat frÄn taffel.se

https://skafferiet.taffel.se/2010/08/16/fladerbarskapris

Jag gör halva satsen nu första gÄngen.....

FlÀderchampagnen

NÀr vi gjorde flÀdersaft tidigare i somras sÄ sattes det Àven en sats flÀderchampagne. Resultatet av detta provades under semestern i SkÄne, sÄ den fick sig en lagring ett par dagar pÄ Gotland med. Det rÄdde vÀl lite delade meningar om huruvida hur fantastiskt det var. Det var finfina bubblor och en fin mousse, men det var ganska surt. Smakade flÀder med en viss jÀstighet. NÄgra hurrade för att det förmodligen var nÄgra procent starkare Àn vanlig flÀderblomssaft och ville man ha det Ànnu starkare sÄ passade det bra att slÄ i en skvÀtt  torr vermouth. Ett roligt experiment som vi förmodligen testar igen men med lite mer socker.......och för er som inte testat sÄ fÄr ni en ny chans nÀsta Är.

OS i London- ett litet försenat inlÀgg

Detta inlÀgg gjordes innan London OS skulle dra igÄng. EngelsmÀnnen Àlskar ju sin fishŽn chips. Av nÄgon anledning blev det aldrig publicerat. Men för er som saknar OS i London sÄ kan detta pigga upp lite sÄ hÀr i efterhand.

SÄ hÀr inför London OS laddar vi med ytterligare en variant pÄ FishŽn Chips. Givetvis hejar vi pÄ Sverige genom att göra den försvenskad. Inspiration kommer frÄn den fenomenale Mathias Dahlgren som gÀrna gör en variant med Bergtunga frÄn BohuslÀn. Med finfin fÀrskpotatis, bergtunga och en underbar dippedoppa med kapris. PÄ tal om fÀrskpotatis sÄ blir jag smÄtt galen nÀr det bara stÄr fÀrskpotatis i butiken och inte vilken sort. Det finns en hel uppsjö av fÀrskpotatissorter och hÀr kan man verkligen hitta sin favorit. FrÄga personalen vilken sort det Àr, sÄ kanske, kanske de skriver ut det till slut. Gör samma sak pÄ den "vanliga potatisen. Vi vill veta mer Àn om den Àr mjölig eller fast. Min favoritfaÀrskpotatis Àr Magda som Àr otroligt smakrik eller Frislander som har en hÀrlig smörsmak.

4 port

700 gram bergtunga, eller annan vit fisk.

2 Àgg

vetemjöl, som kryddas ordentligt med salt och peppar

pankoströbröd, eller egna brödsmulor.

olja att fritera i

KaprismajonnÀs

4 dl majonnÀs ( se recept nedan)

1 dl kapris

kruspersilja

salt

nymalen svartpeppar

majonnÀs

3 Àggulor

3 tsk dijonsenap

1 tsk salt

5 dl matolja (viktigt att man inte tar olivolja hÀr!)

2 msk citronjuice

Övrigt

500 gram fÀrskpotatis (gÀrna Magda eller Frislander)

Citron

Börja med majonnÀsen. Vispa Àggulor, senap och salt. TillsÀtt oljan i tunn strÄle under kraftig omrörning. SmaksÀtt med citron. Om den skulle skÀra sig sÄ vispa i en isbit sÄ kan den gÄ ihop igen.

Blanda i kapris, persiljan och krydda. StÀll i kylen en stund.

SkÀr fisken i stora bitar, doppa i mjölet, sen i Àgget och sist i pankon. StÀll Ät sidan. Skrubba potatisen och koka. Fritera fisken. Servera i den obligatoriska tidningstruten, gÀrna sportdelen, eller Àt pÄ tallrik och vik en rolig hatt av tidningen.

Vanligtvis sÄ dricker vi öl till detta, men varför testar vi inte ett glas vitt torrt vin, Muscadet Sévre et Maine Sur Lie, Loire, Frankrike (nr 2275). Detta vin har en hÀrlig syra i form av bÄde gröna Àpplen och citron som möter fettet i majonnÀsen. En viss jÀstighet som passar till fiskens panering, dÄ den Àr framstÀlld enligt sur lie, vinet har vilat pÄ jÀstfÀllningen en tid innan buteljeringen och fÄr dÄ en lite brödig, jÀstig smak.

Oxfilepasta

För alla tvivlare sÄ kommer hÀr ett recept signerat Mr O. För utom att han servar mig vid teknikstrul pÄ bloggen sÄ lagar han en och annan rÀtt.  SÀgas ska vÀl att Ola mer Àn gÀrna lagar mat men att jag ogÀrna lÀmnar ifrÄn mig det....

Mr O's fenomenala pasta 3 portioner 300 g Oxfilé/ryggbiff 1 liten purjolök 1 klyfta vitlök 50 gram smör 6-8 champinjoner 3dl matlagningsgrÀdde 1-2 tsk dijonsenap beroende pÄ styrka 1/2dl pastavatten Olja Salt & peppar A dash of lemone (citronsaft)

SÀtt pÄ pastavatten. SkÀr köttet i bitar och bryn i smör. StÀll Ät sidan. Skiva purjolöken tunt. SkÀr champinjonerna i mindre bitar. Hacka vitlöken. VÀrm olja i en traktörpanna. FrÀs vitlök och champinjoner och tillsÀtt sen purjolöken. NÀr allt blivit mjukt och fÄtt lite fÀrg, hÀll pÄ grÀdden och senapen. Salta & peppra. LÄt puttra ett par minuter pÄ medelhög vÀrme. LÀgg i pastan i det kokande vattnet, nÀr 5 min ÄterstÄr, lÀgg köttet i grytan och lÄt det bli varmt. Ta lite av pastavattnet sÄ det Àr rikligt med sÄs. HÀll av pastan och lÄt den Änga av lite. Blanda i pastan i grytan och rör om sÄ all pasta tÀcks. NÄgra drag med pepparkvarnen och lite flingsalt och det Àr klart.

Lavendelsockerkaka

Under vĂ„r semester pĂ„ sydligare breddgrader( lĂ€s SkĂ„ne) blev det en del dagsutflykter mellan skurarna. Vi besökte fantastiska Fritidsbaren med sin kultiga inredning och roliga Ingvar som ropar ut bestĂ€llningarna i sin regissörsmegafon. Köttbullarna Ă€r supergoda och wienerbröden Ă€r nog de godaste jag Ă€tit. Detta Ă€r nĂ„t som mĂ„ste upplevas! Vi sĂ€nkte medelĂ„ldern pĂ„ örtvandring pĂ„ Österlenskryddor. En sagolik vandring med duktiga Eva som kan det mesta om örter. Vi gick dĂ€r och luktade och smakade, fick höra roliga anekdoter frĂ„n bĂ„de Kajsa Warg och LinnĂ©. Vi stod i ett hav av 3500 lavendelkuddar, det surrade frĂ„n bina och doftade helt fantastiskt. Efter rundturen bjöds vi pĂ„ örtfika, det var örtte, pepparmyntsnittar och en alldeles ljuvlig lavendelsockerkaka!!

Som tur Àr har Eva gett ut en del böcker och dÀr kunde jag norpa receptet...detta Àr ett gammalt recept och innehÄller inte bakpulver!

5 Àgg 3 dl socker 1/2 tsk Àttikssprit 12% 1 1/2 msk torkad lavendel ( torka din egen pÄ 50 grader i ca 1-2 timmar) 3 dl vetemjöl

Rapsolja BlÄa vallmofrö

SÀtt ugnen pÄ 175 grader. KnÀck Àgg och vispa vitt och fluffigt med socker. Rör sen i Àttikan och den torkade lavendel. Skikta i mjölet och rör om med stora tag tills allt blandat sig. Smörj en kakform med olja och tÀck med vallmo. HÀll smeten i formen och stÀll in i mitten av ugnen i ca 55 min. LÄt svalna en stund och servera med flÀderblomsaft


I Malmö hos syster hade vi bara ljus vallmo, funkar det med...

RödspÀtta med rotfruktspytt & citrusyoghurt

SĂ„ Ă€r vi dĂ€r igen, SPÄTTA!!!

SpÀtta med rotfruktspytt och citrusyoghurt 8 smÄ rödspÀttor

2 Àgg

mjöl med salt och peppar

ströbröd /panko

smör till stekning

Rotfruktspytt

1 morot

Âœ röd paprika

1/4 purjolök

œ zucchini

6 potatisar

Salt och malen vitpeppar

olja att steka i

Citrusyoghurt

3 dl Turkisk yoghurt

skalet och saften frÄn 1 citron

salt och svartpeppar

Panera spÀttan, först mjöl, salt & peppar sen Àgg och sist ströbröd. Stek! SkÀr grönsakerna till pytten i önskad storlek och börja stek rotfrukterna, fortsÀtt med löken och zucchini och precis innan det Àr klart ha i paprikan. Blanda sÄsen och stÀll i kylen medan du steker pytt och fisk.

citrus potatis pytt spatta yoghurt