NÀr vi besökte Barcelona hÀr om veckan sÄ var maten och drycken en stor del av resan. Vi Ät allt frÄn klassisk paella, katalansk korv med borlottibönor och hÀrliga tandpetartapas. MÄnga av er fÄr nu hemska associationer till 80-talets cocktailpartyn med ost- och vindruvsbeklÀdda trÀstickor men det hÀr var nÄt helt annat. HÀrliga smÄ baguettebitar med frittata, sardeller, eller "bara" ljuvlig pata negra. Dessa ljuvlingar dricks bÀst med en kall cervesa eller bubblig cava. NÀr man Àr nöjd rÀknar man ihop sina trÀstickor och betalar för antalet man gottat i sig. Ett ypperligt sÀtt att umgÄs.
Vissa dagar lÀgger vi flera timmar pÄ matlagning, med att hacka, reducera, emulsioner osv, medan vi vissa dagar bara vill att det ska gÄ fort men ÀndÄ vara vÀllagat. Som tur Àr tar detta inte lika lÄngt tid att laga som namnet Àr lÄngt.Vi hittade detta lilla receptet som gÄr vÀldigt fort (om man struntar i att göra egen gnocchi). Löken behöver inte hackas, bara delas och det yttersta skalet avlÀgsnas,koka ihop en stund, blanda och sen ett par minuter i ugnen. Mycket tid att göra annat pÄ helt enkelt, eller bara ta en vÀlbehövlig paus.
Barnsligt gott
Gnocchi di patata con salsa di pomodoro gratinati al forno 1 pkt gnocchi, 500g ( man kan göra egna, men dÄ gÄr det inte sÄ fort) 1 gul lök, skalad och kluven pÄ mitten 4 vitlöksklyftor, hela skalade 3 msk olivolja 1 brk krossade tomater 1 brk passerade tomater 10 basilikablad, hackade salt och svartpeppar 2 mozzarella, ekologisk sÄklart riven parmesan
Ruccolamix 1/2 rödlök, finhackad 4 msk olivolja 2 msk rödvinsvinÀger, eller tills du Àr nöjd med syran salt och peppar
Olja i en panna, medelvÀrme och sen i med löken, och vitlöken. Den ska inte fÄ fÀrg. Sen hÀller du pÄ de bÄda tomaterna, salt, svartpeppar och den hackade basilikan. LÄt puttra i 45 minuter. Rör dÄ och dÄ. Koka gnocchin enligt anvisningarna eller tills de flyter upp pÄ ytan. SÀtt pÄ ugnen pÄ 200 grader. Ta fram en ugnsfast form. HÀll pÄ gnocchin, riv mozzarellan i mindre bitar, riv över parmesan, spar lite till toppen.... HÀll pÄ sÄsen och riv över sista parmesanen. SÀtt in i ugnen pÄ 200 grader i 15-20 min. Servera med salladen. Dressingen blandar du bara i en burk med lock och skakar, skakar.
Ett av vÄra absoluta favoritlunchhak Àr Saltimporten Canteen som ligger lite off, men sÄ vÀrt omvÀgen. Det serveras den ljuvligaste husmanskosten du kan tÀnka dig med ett nytt frÀscht tÀnk, det Àr lÄngkok och picklade grönsaker. Jag bara Àlskar picklat! Det sötsyrliga, en friskhet till lite jordigare smaker. För nÄgon vecka sen var vi dÀr och Ät en galet god oxkindsgryta å la kalops med inlagda morötter. Tricket Àr tydligen att ha i lite mer socker Àn vad det Àr i traditionell 1-2-3-lag.
Hyvla morötterna antingen pÄ mandolin eller med potatisskalaren. Blanda ihop allt till lagen och koka upp tills sockret löst sig. Ta av frÄn plattan och lÀgg i morötterna i den varma lagen. HÀll upp i rena burkar och sÀtt pÄ locket. LÄt svalna i rumstemperatur innan den sÀtts i kylen.
SĂ„ kom söndagen Ă€ntligen denna vecka. En lĂ„ng vecka med mycket jobb, Ellenmys och igĂ„r höll jag vinprovning med ett hĂ€rligt gĂ€ng. Det doftades och allra mest smakades det pĂ„ Sydafrikas nationaldruva, Pinotage. Det bjöds pĂ„ charkuterier, pulled pork, goda ostar och mycket skratt. Tack till vĂ€rdparetâ€Idag Ă€r jag segare Ă€n segast. Enkel söndagsmat Ă€r dĂ„ pĂ„ sin plats. SĂ„ det fick bli en fredagsklassiker i ny tappning och vĂ€rldsdel.
Dressing 2 msk socker 2 msk risvinÀger Lite chili
Rostade salta cashewnötter, grovt hackade
1lime, i klyftor
Sojabönor, kokta i lÀttsaltat vatten
1 isbergsallad
Börja med dressingen. Blanda allt, koka upp tills sockret löst sig. StÀll i kylen för att svalna.
Stek köttfÀrsen gyllene, krydda med soja, fisksÄs, socker, lime. Stek med vitlöken, ingefÀran och chili. Smaka av och krydda mer om det behövs. Koka risnudlarna enligt anvisningar. Blanda i dessa i fÀrsen.
Hacka koriander, dela salladen i stora blad och servera nudelfÀrsen i. Toppa med cashewnötter, sojabönor och koriander. Avsluta med att ringla över lite dressing.
Förra veckan tillbringades i Riojan, tapasens, paellans och inte minst sangrians huvudstadstad, Barcelona! Blev lite kĂ€r i staden med alla dess former, inte bara fyrkantigt utan snirkliga och runda formgivningar av bl.a. den gode Gaudi. SmĂ„ pittoreska tapasstĂ€llen som lydde under mantrat "finns det hjĂ€rterum, sĂ„ finns det stjĂ€rterum". Det var hĂ€r vi drack Xampany, egentillverkad mousserande (som inte fĂ„r kallas cava). Det blev en och annan cerveza, cava och lite sangria.... Jag blev lite smĂ„förĂ€lskad i den lilla restaurangen Elsa y Fred (uppkallad efter filmen med samma namn) som lĂ„g mitt emot vĂ„rt hotell. Ălskade den franska inredningen, musiken och personalen i sina svarta spetsklĂ€nningar. Vi gled in för en fika pĂ„ deras hembakta morotskaka (kanske inte sĂ„ spanskt, men gott), en sen cava innan det var dags för sĂ€ngen och yoghurt med hemgjord mĂŒsli innan dagen började. Dock sĂ„ Ă„t vi inte middag dĂ€r, men det vi sĂ„g som kom frĂ„n köket sĂ„g verkligen himmelskt ut. Det var hĂ€r jag hittade en liten juvel. En prickig flaska som jag inte kunde slita ögonen frĂ„n. Leola- Sangria, det var kĂ€rlek vid första ögonkastet<3
Hur snygg Àr inte flaskan dÄ?
Because Lolea is a tribute to friendship, family, holidays and joy.
Leola Àr en Sangria gjord av ett gÀng kompisar som vill dela med sig av den kÀrlek de kÀnner för kvalitet och tradition. Dock vill de hÄlla smÄskalig produktion varje Är. Det ska inte gÄ att fÄ tag pÄ i varje litet hörn utan Àr för den medvetne. Jag hade en galen tur, nÀr den lokala vinbutiken hade en flaska kvar. Den fick flyga flygplan hem.
Jag ska försöka jaga tag i ett par flaskor till, Àven den vita No2 Clarea gjord pÄ vitt vin. En lÀtt pÀrlande sangria med mycket smak av citrusen som den blandas med. Inga tillsatser och gjort pÄ kvalitetsvin. Serveras med en skiva citron och apelsin pÄ vilket cocktailparty eller picknick som helst.
Ibland tar fantasin pÄ nya rÀtter slut. Det Àr dÄ vi gÄr tillbaka till grunden. VÄra matminnen frÄn förr. DÄ vi bodde hemma, nÀr man blev inkallad för att maten var klar och det bara var att njuta. Jag tackar mamma och pappa för all god vÀllagad mat jag fÄtt under min uppvÀxt. Mest pappa dÄ det Àr han som varit den stora inspiratören med att vÄga laga pÄ kÀnsla. En rÀtt som Äterkom var makaronipudding, serverad med lingonsylt och morotssallad. Man behöver inte anvÀnda bacon utan man kan ta rester pÄ skinka eller kassler om det finns. Det gÄr givetvis Àven bra att utesluta kött helt och göra den vegetarisk....kanske riva i ett Àpple istÀllet.
Makaronipudding-a la Mannerström 4 dl gammeldags idealmakaroner 6 dl standardmjölk, 3% 2 dl vatten Salt Peppar Muskot, efter tycke och smak
1 gul lök 2 pkt bacon 1/2 purjolök
Ost, en nÀve eller tvÄ
4 Àgg 2 dl grÀdde 2 dl mjölk
Koka makaronerna pÄ halva tiden Àn paketet anger i mjölk och vatten. Krydda med salt, peppar och muskot.
SkÀr baconen i mindre bitar och stek. Hacka lök och purjo grovt och lÄt steka med baconet.
Blanda Àggsmeten och riv osten. Blanda bacon- & lökfrÀset med makaronerna. LÀgg upp hÀlften av det i en ugnsfast form, strö pÄ ost, hÀll pÄ resten. HÀll pÄ Àggstanningen, lite mer ost och stÀll in i ugnen pÄ 175 grader i ca 45 min.
Imorgon bÀr det upp och ivÀg! Vi styr mot Barcelona ett par dagar. Det ska firas lite 60 Ärs dag, turistas, Àtas tapas och drickas rigorösa mÀngder cava!
Det var under vinlusens framfart som spanjorerna sneglade pĂ„ grannarna Frankrike. Distriktet Penedes, dĂ€r den mesta cavan framstĂ€lls, sĂ„g fördelen med ett mousserande vitt vin. Cava betyder kĂ€llargrotta, vilket Ă€r precis dĂ€r cavan blir bubblig. Den andra jĂ€sningen sker i just kĂ€llargrottor. Cava tillverkas mestadels av druvorna Parellada (ger elegans och mjukhet), Macabeo (ger friskhet och kraft) och Xarel·lo (bidrar med syra, stabilitet och hög alkoholhalt). Ăvriga tillĂ„tna druvor Ă€r Chardonnay samt mindre mĂ€ngder av Monastrell och Pinot Noir.
SĂ„ var det lite tips med....
à terigen vill jag slÄ ett slag för denna goding som bara mÄste bli ett ordinarie inslag pÄ Systembolaget. Castillo Perelada ,Cava Brut Reserva nr 77219 SmÄ, smÄ bubblor som stiger som fina pÀrlband i glaset. Delikata blommiga och fruktiga aromer med mognadston. Den Àr helt enkelt galet bra!! BestÀll!
Jag Àr en sÄn dÀr som har nÀsa för detaljer och lÀgger ofta mÀrke till sÄnt som folk egentligen inte ser eller bryr sig om. SÄnt som jag formligen Àlskar. Det dÀr lilla extra. Jag sparar saker i köket som fÄr Ola att ibland klia sig i huvudet och undra varför vi (lÀs jag) ska spara. Ofta Àr det nÄgot jag sett nÄgon annanstans men som inte riktigt hinns med just dÄ. En sÄdan sak har varit tre konservburkar som diskats i diskmaskinen och trÀngts och flyttats runt i skÄpen. SÄ igÄr knackade 25 gram jÀst inne i frÄn kylskÄpet och bad om att bli anvÀnd innan det var försent, sÄ det var dags; för "konserverat" lökbröd. Snygga bröd som kan serveras som kuvertbröd pÄ vilken middag som helst.
Lökbröd ca 15 st
25 gram jÀst 3 dl vatten, ljummet 2 msk olivolja 1 tsk socker 5-6 dl vetemjöl 1 finhackad gul lök (kan uteslutas om man vill) 1 msk rapsolja, att steka löken i 1,5 dl durumvetemjöl 2 rÄgade tsk salt
Lös upp gÀsten i vattnet. stek löken pÄ medelhög vÀrme sÄ den blir mjuk och glansig. Blanda i resten av ingredienserna inklusive löken , utom saltet, i degblandare och kör ett par minuter. Ha i saltet och arbeta degen i ca 10 minuter. om den kÀnns lite kladdig sÄ ta bara precis lite mjöl sÄ den gÄr ihop. Nu Àr det dags att ta fram konservburkarna. Olja dom pÄ insidan. ta upp degen och dela i bitar sÄ det tÀcker halva konserven. HÀr kan man vÀlja att smaksÀtta degen med oliver, soltorkade tomater, örter osv. Jag gjorde ett gÀng i muffinsform med...plÄt som plÄt. SÀtt en timme pÄ klockan och lÄt jÀsa under bakduk. SÀtt pÄ ugnen pÄ 250 grader. Snitta bröden med vass kniv och strö över lite mjöl. StÀll in i ugnen, spruta in lite vatten med vattenspruta eller slÀng in ett par isbitar i botten pÄ ugnen, allt för en hÀrlig skorpa pÄ brödet. LÄt stÄ i ca 12 minuter. Jag brukar tempa brödet, som bör ha kommit upp i 93 grader nÀr det Àr klart. Ta ut och lÄt svalna i burken. Sedan gÄr det alldeles utmÀrkt att lyfta upp och ur.
Gammalt ordsprÄk som kom upp under fotbollsmatchen Irland-Sverige...."Det smakar ÀndÄ fÄgel sa kÀrringen och kokte stören krÄkan suttit pÄ......."
Ăntligen Ă€r den hĂ€r igen , HĂSTEN!!! Jag Ă€lskar hösten, varma tröjor, frysa lite om nĂ€san, hoppa i lövhögar och laga höstmat. Smakrika rotfrukter, svampar som poppar upp, bĂ€rplockning, grova örter och grĂ€ddsĂ„ser. Höstens mat Ă€r fantastisk! SĂ„ denna första söndag slĂ„r vi till med en twistad husmanskost. Det hĂ€r med fĂ€rs stör mig lite. FĂ€rsen som ligger i butikskylarna Ă€r vakumförpackad och gasad?! som hĂ„ller hur lĂ€nge som helst (nĂ€stan) Nej det kĂ€nns verkligen inte okej och onaturligt. SĂ„ mitt statement Ă€r att köpa bra svenskt kött och mala sjĂ€lv!
SÄs 50 gram smör 1 msk vetemjöl 3 dl vispgrÀdde 3 dl mjölk 2 msk kalvfond 1 msk whiskymarinerade lingon 1 kvist timjan (kan uteslutas) Sky frÄn köttfÀrslimpan, sÄ ta det lugnt med saltet Potatisvatten, om den kÀnns lite tjock Salt och vitpeppar efter smak
Whiskyrörda lingon 3 dl lingon 4 msk strösocker 1 msk whisky, jag tycker Ancnoc Àr bra till detta
Blanda alla ingredienserna till lingonen. StÀll Ät sidan. Rör dÄ och dÄ.
SmÀlt smöret till sÄsen. NÀr det smÀllt pudra pÄ mjölet och vispa. HÀll pÄ grÀdden, fond och mjölk. 1 msk av lingonen och kvisten timjan. LÄt koka ihop, spÀ med mer mjölk om det behövs. LÄt smÄputtra. HÀll i sky frÄn köttfÀrslimpan, kan behöva silas innan det gÄr i sÄsen, och eventuellt potatisvatten om den fortfarande kÀnns tjock. Smaka av med salt och vitpeppar.
Det hÀr med sÀsongsmat nÄr sin topp nu nÀr tomterna Àr som allra allra bÀst. Ska man göra panzanella sÄ Àr det nu eller aldrig. Tomatsalladen frÄn Toscana gjort pÄ gammalt bröd och solmogna hÀrliga tomater. Detta Àr lycka! Do it!
Originalreceptet Àr gjort av vÄr vÀn Paul Svensson pÄ recept.nu
500 gram blandade snygga tomater helggammalt bröd, vi hade levaine 2 msk kapris resten av basilikan 1,5 dl svarta oliver sardeller, efter smak (6 st i orignalreceptet)
Rosta paprikorna i 200 grader, till skalet börjar svartna och bubbla. Mixa allt till dressingen. SkÀr av kanterna pÄ brödet och skÀr i rejÀla bitar. Blanda brödet med dressingen. LÄt stÄ till sidan. SkÀr tomater, skala paprikan och skÀr i bitar, blanda med kapris, oliver och basilikan. Blanda allt och glöm bort det en timme. Sen Àr det bara att njuta!