Har ni sett julkalendern?! Verkar mycket lovande. Bra skÄdespelare och baserad pÄ ett barndomsminne hos mig. Jag lÄnade böckerna om Familjen Hedenhös hos bibliotekarie Ulf pÄ Ljungdalabiblioteket. (Jag fick alltid en pÄminnelse om att jag inte lÀmnat tillbaka böckerna i tid...) SÄ idag fÄr det bli nÄt som Ben, Knota, Sten & Flisa hade uppskattat. >
Receptet funkar lika bra till vilket sportevenmang pÄ TV som helst...
Blanda ihop allt till rubben i en mortel. Gnid in kambenen och stÀll i kylen (fÄr gÀrna stÄ en timme eller tvÄ...) Blanda allt till stickysÄsen och lÄt bubbla pÄ medelhög vÀrme i ca 15-20 minuter. Stek kampenen hastigt i en grillpanna/stekpanna sÄ de fÄr lite fÀrg. LÀgg i en ugnsfast form och hÀll pÄ sÄsen. TÀck med folie och stÀll in i ugnen pÄ 175 grader i ca 1,5 timme. VÀnd revbenen ett par gÄnger och ös med sÄsen. NÀr köttet lossnar av sig sjÀlv nÀr man sticker en sked mellan benen Àr det klart. SkÀr i mindre bitar och lÀgg upp. Klyfta limen och servera!
Ja frÄgan Àr om det Àr höst- eller vintermat. Vi skördade persilja i trÀdgÄrden den 19 november, men nu har det varit ett par frostnÀtter sÄ nja jag vet inte. Det jag dock vet Àr att vi gillade mÄndagsgrytan som fick spela huvudroll igÄr kvÀll. HÀrliga Àpplen, cider och dragon. Dessutom ett bra tips att piffa upp riset pÄ. Grundreceptet Àr hÀmtat frÄn Tommy MyllimÀki.
Höstig kycklinggryta 900 gram drumsticks, eller annan kycklingdel En klick smör Rapsolja 1 gul lök, finhackad 2 smÄ svenska Àpplen, skuren i smÄ bitar. 33 cl torr cider 3 dl kycklingbuljong 2 dl grÀdde 1,5 msk hackad fransk dragon 2 msk hackad kruspersilja 100 gram fÀrsk spenat
Bryn kycklingen i olja och smör i pannan pÄ medelvÀrme. LÀgg i lök och Àpple och lÄt steka ytterligare nÄgon minut. HÀll pÄ cidern och lÄt koka in. HÀll sen pÄ buljongen och lÄt detta sjuda till hÀlften. HÀll i grÀdde och koka upp igen. SÀtt pÄ riset med buljong och lagerblad. Nu Àr det dags för provsmak, salta, peppra och ha i dragonen. LÄt puttra ytterligare nÄgra minuter. Sist har du i spenat och persilja precis innan servering. Servera med riset.
JodĂ„! Det gör den. Hittade ett paket i kylen som skulle gĂ„tt hem den 14 november, för tio dagar sen alltsĂ„. Den fick snĂ€llt Ă„ka med i detta finfina frukostfrallerecept utan jĂ€sning. Sen mina stressade dagar i huvudstaden Ă€r rĂ€knade sĂ„ blir jag lite lycklig över smĂ„ fiffiga recept som inte tar all min tid. Det Ă€r ju inte alltid sĂ„ att man orkar göra kalljĂ€sta bullar eller gĂ„ upp i ottan för att degen ska jĂ€sa 6 gĂ„nger. Du behöver inte ens komma ihĂ„g att sĂ€tta pĂ„ ugnen heller, förrĂ€n du skjutsar in dom smĂ„ raringarna. Trevlig helg pĂ„ erâ€
OjÀsta frukostfrallor 8 stora eller 12 smÄ 1 pkt jÀst 4 dl vatten 1 tsk salt 3 msk olja 2 tsk sirap 1 dl rÄgmjöl 2 dl grahamsmjöl 7-9 dl vetemjöl
Smula jÀsten och lös upp i 37 gradigt vatten. TillsÀtt salt, olja och sirap. Blanda i mjölsorterna och arbeta ihop degen till en smidig deg. Jag körde min i ca 10 minuter i Kitchen aiden. Ta ur bunken och arbeta degen pÄ mjölat bakbord. Dela degen i sÄ mÄnga frallor du vill ha. Rulla till bollar, lÀgg pÄ bakplÄtsbeklÀdd plÄt. Mjöla varje bulle och snitta. SÀtt in i den kalla ugnen pÄ 200 grader i 20 min. FÀrdigt!
VÄr nÀrbutik Àr galet bra pÄ att ha braiga priser pÄ grönsaker varje vecka. Dessutom har dom sjukt bra kött, som dom hellre sÀnker till halva priset Àn mÀrker om eller slÀnger. Saker som man inte hittar nÄgon annanstans. Det Àr verkligen en frÀsch och vÀlsorterad butik. Just idag hade de 300g cocktailtomater för 7,90 och tvÄ för 12 penningar. Jag kunde inte gÄ dÀrifrÄn utan nÄgra askar (lÀs 6! St) Med sÄ mÄnga röda och gula godingar fick det bli nÄgot hÄllbart.
Dela tomaterna pÄ hÀlften. LÀgg tomaterna med snittytan upp. Ringla över olivoljan, honungen och saltet. Pressa över citronen och halvera vitlöken. LÀgg med citronskalet och den delade vitlöken pÄ plÄten. SÀtt ugnen pÄ 150 grader och stÀll klockan pÄ 2 timmar. SÀtt sen pÄ varmluften och sÀtt en trÀspade i ugnslyckan sÄ viss Änga kan försvinna ut. LÄt gÄ i 20 min eller till de Àr riktigt skrumpna.
Ta bort citronen och pluppa ur vitlöken ur skalet. LÀgg alltihop i en burk, fyll upp med olivolja sÄ det tÀcker tomaterna. In i kylen och lÄt det stÄ minst ett dygn. Ljuvligt i sallader, pÄ bruschetta eller bara som snacks./
I lördagsmorse. DÄ gick han med mustaschen upp lite tidigare och knÄdade ihop en sats finfina scones. PÄ tal om han med mustaschen sÄ Àr det Movember hela mÄnaden. HjÀlp Ola hjÀlpa!†Till helgen skÀnker Àven vi pÄ Barista Emporia vÄr dricks till Movember!
VÀrldens bÀsta scones 7.5 dl vetemjöl 0.5 tsk salt 1.5 tsk bakpulver 0.5 dl rÄsocker 125 g kallt smör 1 st ekologiskt Àgg 2 dl mjölk 3% ekologiskt Àgg och rÄsocker till pensling (kan uteslutas )
SÀtt ugnen pÄ 250 grader, varmluft. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och rÄsocker i en bunke. TÀrna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna. Vispa samman Àgg och mjölk. Blanda vÀtskan med de torra ingredienserna till en deg. Platta ut degen, cirka 3 centimeter tjock pÄ mjölat bakbord och skÀr dem i trekantiga bitar. LÀgg pÄ en plÄt med bakplÄtspapper, pensla med Àgg och strö över rÄsocker. GrÀdda tills sconesen fÄr en gyllene fÀrg, cirka 10-15 minuter.
Dagen har spenderats med finaste familjen med pappa i fokus.†Förutom allas pappors dag infaller Àven MÄrten gÄs just denna afton. Det ska vara svartsoppa, gÄs, brysselkÄl, rödkÄl, god sÄs och Àppelkaka som avslutning. Vi fuskade med laxmacka, kalkon och en lite annorlunda variant av Àppelkaka. Hur mÄnga recept finns det inte pÄ denna delikatess. Det ska egentligen vara skÄnsk, gjord pÄ kavring, men ikvÀll blev det en hÀrlig knÀckig sak med en twist. Herregud sÄ mÀtt jag Àr just nu.
SÀtt pÄ ugnen pÄ 200 grader. SmÀlt smör och socker. LÄt koka ihop. Ta av frÄn plattan och blanda i de torra ingredienserna. Skala och klyfta Àpplena. LÀgg i en form, hÀll pÄ smeten och sÀtt in i ugnen ca 30 min. Servera med glass eller vaniljsÄs.
Ny vecka och ny matsedel. Hur gör ni? Handlar ni för hela veckan eller köper ni det ni Àr sugna pÄ frÄn dag till dag?! Vi alternerar mellan de bÄda, men denna veckan Àr vi duktiga. Speciellt duktiga dÄ vi dessutom gjort fÀrdigt tre middagar redan. De ska bara en sista finish sÄ Àr de kompletta. För att fÄ livspusslet med fotboll, jobb, hÀng med vÀnner och allmÀnt osug att laga middag sÄ Àr det det som funkar bÀst. Idag var matlagning roligare Àn pÄ lÀnge. Jag gjorde nÀmligen dagens middag pÄ den sexigaste, snyggaste grönsaken av dom alla, SavojkÄl!
Fick lÄna ett par nummer av Allt om mat och dÀr fanns det, receptet som vi mumsat i oss ikvÀll. Mycket gott!
SavojkÄldolmar med flÀsk & ingefÀra 1 stort savojkÄlshuvud 500 gram flÀskfÀrs, jag maler sjÀlv med grytbitar 1 vitlöksklyfta, riven 2 salladslökar- finhackade 1 kruka koriander( 1 nÀve)- hackad 2 msk finriven ingefÀra 3 msk japansk soja 1 tsk sesamolja Salt & svartpeppar 2 dl vatten
2 msk rostade sesamfrön
DippsÄs 1 dl japansk soja 4 msk risvinÀger
Ris, gÀrna Sticky rice Stark chilisÄs
500 g alfaalfagroddar- blancherade 1 msk soja 2 tsk sesamolja
Blanda fÀrsen med salladslök, ingefÀra, vitlök, soja och sesamolja. StÀll i kylen. Koka upp en stor kastrull med vatten och salt. Ta av de yttersta bladen pÄ kÄlen och blanchera i 30 sek. Ta upp och lÀgg i kallt vatten. LÀgg över pÄ en handduk sÄ de torkar lite. SkÀr bort den grövsta Ädern i bladen, jag delade de största bladen pÄ mitten. LÀgg pÄ lite fÀrs, vik in kanterna och rulla ihop. LÀgg dom i en teaktörpanna med skarven nerÄt. Gör alla och lÀgg ganska tÀtt. HÀll pÄ 2 dl vatten och lÄt sjuda pÄ medelvÀrme i ca 15 min, lite beroende pÄ hur stora de Àr. Skölj riset. Blanda de blancherade groddarna med soja och sesamolja. SÀtt pÄ riset. Blanda undertiden dippsÄsen. Rosta sesamfröna i torr stekpanna.
Hösten Ă€r hĂ€r pĂ„ riktigt med stormar, lövhögar, svampar, regn kalla nĂ€sor och rotfrukter. Jag Ă€lskar höstens mat. Jag Ă€lskar husmanskost och jag ĂLSKAR ROTMOS! Att sen servera med ett hĂ€rligt lĂ€gg gör det bara bĂ€ttre. Pallar man inte tar man korv eller flĂ€sk till istĂ€llet. För alla grönsaksvĂ€nner kan man steka rotselleriskivor i smör, funkar super med senapen.
bild lÄnad av Ica.se 1 kg flÀsklÀgg, rimmat 10 kryddpepparkorn 4 lagerblad 1 gul lök 1 morot vatten sÄ det tÀcker lÀgget.
Rotmos 1 kÄlrot 2-3 morötter 4-6 potatisar salt vitpeppar smör spadet frÄn flÀskkoket LÀgg alla ingredienser till flÀkslÀgget i en stor kastrull. Koka upp och skumma av det grÄa som lÀgger sig pÄ ytan. sÀnk sedan till medelvÀrme och lÄt koka i minst tvÄ timmar. Detta kan göras dagen innan. LÄt lÀgget ligga kvar i spadet och vÀrm det igen dagen efter. Skala alla rotsakerna till moset. Salta vatten och koka ca 30 min tills det Àr mjukt. Stampa och vispa ihop. HÀll pÄ spad frÄn flÀsklÀgget till önskad koncistens. Ha i en klick smör pÄ slutet och krydda med salt och vitpeppar. Servera med riktig skÄnsk grovkornig senap och surkÄl.
Simone rasar och drar utanför fönstret. Jag kryper upp i soffan med en god kopp te och inser att det Àr mindre Àn 2! mÄnader kvar till julafton och innan det ska det hinnas glöggmysas med pepparkakor, pyssel och nötknÀckande. Varje Är har vi sagt att "-i Är ska vi göra glögg", men det har aldrig blivit sÄ. Men sÄ idag tog jag mig 5 minuter för att blanda min egen glögg. Receptet Àr ett vÀlbeprövat GP-recept som man hittar pÄ de flesta bloggar.
Blanda alla ingredienser och rör om. TÀck med plast och gör ett par hÄl med en potatis/kaksticka. StÀll i en garderob i 6 veckor. Efter 6 veckor anvÀnd en hÀvert för att fylla tomma, rena flaskor. Du vill inte ha med bottensatsen...
VÄr frys serverar vissa veckor hela veckomenyer och dÄ brukar det följa med nÄgonting fram som lÀtt kan omvandlas till dessert. Förra gÄngen var det Rocky-road-brownies, denna gÄngen en pÄse med rabarber frÄn sommarens skörd, och vad Àr godare Àn rabarberkrÀm?! ( nÄgon?!) Rabarber har ett gÀng kompisar som gör denna syrliga hÀrlighet Ànnu hÀrligare, jordgubbar, ingefÀra och kardemumma. Dagen till Àra bjuder vi in den sistnÀmnda. Vad har ni djupt in i era frysar?!
RabarberkrÀm 300 g Rabarber 1 dl socker 1/2 tsk kardemumma, stött 3 dl vatten 2 tsk potatismjöl
Koka upp vatten, socker och kardemumma i en kastrull. TillsĂ€tt rabarber. LĂ„t koka ca 15 minuter, tills rabarbern Ă€r lagom mjuk. Red av krĂ€men med potatismjöl utrört i lite kallt vatten och koka ytterligare 1â2 minuter. Servera rabarberkrĂ€men ljummen med yoghurt och mĂŒsli, eller bara med mjölkâ€