Delikatesses.se

StenÄldersmat

Har ni sett julkalendern?! Verkar mycket lovande. Bra skÄdespelare och baserad pÄ ett barndomsminne hos mig. Jag lÄnade böckerna om Familjen Hedenhös hos bibliotekarie Ulf pÄ Ljungdalabiblioteket. (Jag fick alltid en pÄminnelse om att jag inte lÀmnat tillbaka böckerna i tid...) SÄ idag fÄr det bli nÄt som Ben, Knota, Sten & Flisa hade uppskattat. >

Receptet funkar lika bra till vilket sportevenmang pÄ TV som helst...

Sticky ribs 1.5 kg kamben Spice rub 1 msk finhackad lök 2 vitlöksklyftor, finhackad 1 tsk senapspulver 1 tsk rökt paprikapulver 1 tsk chilipulver 1 tsk spiskummin 1 tsk oregano 1 tsk farinsocker 1 msk salt StickysÄsen 1 flaska worchestersÄs 2,5 dl farinsocker 1 dl snÀll whisky 1/2 dl rom 1 finhackad lök 1 hackad tomat 2 msk Heinz ketchup 1 msk senapspulver 1 tsk kanel 1 tsk spiskummin 1 tsk chilipulver 1 tsk paprikapulver 2 lagerblad 1 tsk salt skalet frÄn en hel apelsin 1 hackad jalapeno 2 lime, att pressa över nÀr det Àr klart

Blanda ihop allt till rubben i en mortel. Gnid in kambenen och stÀll i kylen (fÄr gÀrna stÄ en timme eller tvÄ...) Blanda allt till stickysÄsen och lÄt bubbla pÄ medelhög vÀrme i ca 15-20 minuter. Stek kampenen hastigt i en grillpanna/stekpanna sÄ de fÄr lite fÀrg. LÀgg i en ugnsfast form och hÀll pÄ sÄsen. TÀck med folie och stÀll in i ugnen pÄ 175 grader i ca 1,5 timme. VÀnd revbenen ett par gÄnger och ös med sÄsen. NÀr köttet lossnar av sig sjÀlv nÀr man sticker en sked mellan benen Àr det klart. SkÀr i mindre bitar och lÀgg upp. Klyfta limen och servera!

fingerfood revben sticky