Det Ă€r fredag morgon. Klockan Ă€r strax innan nio och jag pöser pĂ„ soffan med morgon-tv i bakgrunden. Vi har Ă€tit hotellfrukost pĂ„ Clarion runt hörnet. Mest för att vi kan. Ola har gĂ„tt till jobbet och jag smĂ€lter maten, kanske kanske slumrar till ett tag. Dagen erbjuder sol med en förmodad promenad innan det blir jobb. Ă ter till frukosten pĂ„ Clarion. För 95 pix (- ja det Ă€r sant) fĂ„r man Ă€gg, bacon, köttbullar, bakad tomat, pĂ„lĂ€gg, croissant, fil/yoghurt, hemmagjord mĂŒsli, dito Ă€ppelmos, frukt, kaffe, juice och dagstidningar, you name it. Dessutom en galet god havregrynsgröt med smak av kanel att toppa med rĂ„rörda lingon, Ă€ppelmos, rostad kokos och pumpakĂ€rnor.
SÄ ett tips pÄ lördagsfrukost lyder, havregrynsgröt!
Blanda det torra ingredienserna. HÀll pÄ vatten. VÀrm pÄ medelvÀrme pÄ spisen eller kör tvÄ minuter i micron. Rör om, ha i mer vatten om den kÀnns för tjock.
Servera med Àppelmos, rÄrörda lingon, torrostad kokos och pumpakÀrnor. GÀrna en skvÀtt mjölk för den som vill.
Varför gör man inte mer egen pasta? Visst det tar lite tid men det Àr ju sÄ otroligt gott. Jag rotade fram mammas och pappas pastamaskin som stÄtt förvisad i förrÄdet i typ 15 Är, dÄ jag vet att pappa hade den framme sist. Men den funkar finfint. Vi har mest gjort spegetti, tagliatelle, öppen lasagne, men undvikt ravioli.... fram tills nu. Dessutom sÄ fick vi en utstansare just till ravioli av min lillasyster efter en av deras reser till Scicilien. Receptet kommer frÄn appen Kokbokshyllan frÄn Alexandra Zazzis "bok".
Pastadeg 3 Àgg 5 dl durumvetemjöl 1,5 msk olivolja ev lite kallt vatten
Kör mjölet med 2 av Àggen i matberedare med degkrok i 8-10 min, det ska bli ett pulver. TillsÀtt det sista Àgget och olivoljan och blanda sÄ den sÀtter sig och blir en deg. HÀll i lite vatten om den kÀnns stum. Degens ska vara som hÀftmassa. LÄt vila i kylen minst en timme, men kan ligga i kyl inrullad i plastfolie i en vecka.
Fyllningen 100 gram kalvfÀrs 2 vitlöksklyftor 10 salviablad 150 gram ricotta 0,5 dl riven parmesan salt och svartpeppar
Stek fÀrsen i olja med viltlöken. TillsÀtt salviabladen. StÀll Ät sidan för att svalna, blanda sen i ricottan och parmesanen. Salta och peppra. LÀgg i spritspÄse eller lÄt det ligga kvar i skÄlen och skeda ut fyllningen pÄ pastan.
PumpasÄs 150 gram pumpa, skuren i tÀrningar olja att steka i salt och svartpeppar 50 gram smör 1 dl god grönsaksbuljong 10 salviablad ev 1 dl pastavatten
Stek pumpan i olja sÄ den fÄr fÀrg och nÀstan Àr klar. Salta och peppra. StÀll Ät sidan tills raviolin Àr klar. NÀr raviolin kokar sÄ smÀlter man smöret hÀller i pumpan, salviablad och buljongen och lÄter det koka ihop. Smaka av.
Pastan kavlas ut i pastamaskin till en tunn platta, vi körde pÄ 7;an som tunnast. klicka/spritsa ut fyllningen med lagom stort mellanrum. AnvÀnd en blomspruta och spruta pÄ pastan sÄ den klistrar ihop nÀr du lÀgger ihop den.Stansa ut raviolin -om du ha en stansare, annanrs skÀr ut rektanglar och tryck ihop kanterna med en gaffel. Försök fÄ ut sÄ mycket luft som möjligt ur raviolin. LÀg de fÀrdiga raviolisarna under en fuktig handduk tills det Àr dags att koka dom. Koka dom i saltat vatten i 6-8 min. Ta upp med hÄlslev och hÀll pÄ sÄsen. Servera med mer parmesan
Har verkligen hamnat i en matkoma, eller egentligen bloggkoma. Jag Àter ju varje dag, dricker det jag ska men jag hittat inte drivet att skriva om det...*pust* Har inte haft en suck till tanke pÄ att det Àr vÄffeldagen och kanske att det skulle kunna inspirera, men icke! SÄ idag fÄr ni hÄlla tillgodo med ett Äterkommande recept hÀr hemma, som vi för dagen gjorde helt vegetarisk.
Ett ljus i mörkret var kanske att Mat & vÀnner damp ner pÄ hallmattan. Massa gott som ska testas...och skrivas om...
En fantastiske helg gÄr mot sitt slut. Det har varit 4-rÀtters middag, lÄngfrukost, solsken, kalas och mysfika med en av dom bÀsta jag vet.
Vi knaprade cookisar och sörplade kaffe. Vad har ni gjort i helgen?!
Ginger- & white chocolate cookies 125 gram rumsvarmt smör 1 dl rörsocker 1 Àgg 1,5 dl mjöl 0,5 dl havre 0,5 tsk bakpulver 2 krm salt 100 g vit choklad, grovhackad 1 msk riven ingefÀra
175 grader pÄ ugnen. Rör smör och socker krÀmigt, tillsÀtt Àgget. Blanda de torra ingredienserna och blanda i smeten. VÀnd sist i chokladen och ingefÀran. Skeda upp rÄgade matskedar med tillrÀckligt med utrymme för att kunna rinna ut. StÀll in i ugnen mellan 8-10 min. Ta ut och lÄt svalna.
Första lediga helgen pÄ 4 veckor bjuder dÄ inte pÄ sovmorgon, nej klarvaken kl 6. SÄ istÀllet för att ligga och glo i taket hoppade jag upp, brassade pÄ ugnen och bakade ut durumbrödet jag blandade ihop igÄr. Denna gÄng med en lite citrontwist och frallestorlek istÀllet.FC0-GR1
SÄ nu sitter jag hÀr med tidning, Ring sÄ spelar vi strömmande ur radion och vÀntar pÄ att Olan ska vakna. Kanske, kanske blir det en förfralla i mitt och Lisa Syrens sÀllskap.
Citronfrallor 1 sats durumbröd Rivet skal frÄn 1 ekologisk citron, 2 om dom Àr smÄ
Gör som allt i receptet, tillsĂ€tt citronskalet, det yttersta gula. LĂ„t stĂ„ över natten. Baka ut som "vanligt" men skĂ€r brödet i bitar med vass kniv. LĂ€gg frallorna forsatt med skarven nerĂ„t pĂ„ bakplĂ„tspapper HT0-201och toppa med citronbitar. Skjuts in i ugnen, lite vatten i en form i botten och lĂ„t stĂ„ i 15 minuter. Ăppna sen ugnen var 5:e minut tills de fĂ„tt fin gyllene fĂ€rg.
Thaisoppa 2 tsk röd currypasta 2 morötter 1 liten purjolök ca 150 gram 1,5 msk finriven ingefÀra 1 burk krossade tomater 2 burkar ekologisk kokosmjölk 1 msk fÀrskpressad apelsinjuice 1/2 lime, saften 2 msk fisksÄs 2 msk sweet chili 1 bunte koriander, hackad 2 "nudelkakor" Olja att steka i
Skala, dela och slanta morötterna. Ansa, skölj och hacka purjolöken. Stek de bÄda i olja med currypastan i ca 3 min. HÀll i övriga ingredienser, utom koriander och nudlar, och lÄt puttra i 10 min. SmaksÀtt med mer lime och fisksÄs om det behövs. Koka nudlarna i 3 min och skölj sen under kallt vatten sÄ kokningen avstannar. LÀgg i dom i den varma soppan och lÄt koka upp igen. Toppa med koriander.
En riktig klassiker som blev vÄr torsdagsrÀtt. Jag vill gÀrna ha lite större lökbitar i min sÄs och vÀljer dÀrför att inte hacka den fint. Som tur Àr fÄr man göra lite som man vill. Riktig husmanskost som följt med hur lÀnge som helst och som nog sitter i vÄrt undermedvetna och poppar upp dÄ och dÄ för att göra oss riktigt sugna.
LöksÄs 2 stora lökar 1 msk mjöl 50 gram smör 2 msk rapsolja 3 dl mjölk 2 dl grÀdde 1 msk japansk soja Salt och vitpeppar
Skala löken och dela pÄ mitten. LÀgg snittytan ner och skÀr skivor. VÀrm olja och smör pÄ medelvÀrme och stek sÄ det fÄr lite fÀrg. Pudra pÄ mjölet och rör om. HÀll pÄ mjölk, grÀdde och sojan. LÄt puttra ihop och krydda.
Servera med svenskt stekt flÀsk och kokt potatis.
NÀr man skriver matblogg förvÀntas det att alla inlÀgg har en liten klatschig text som i slutÀndan hör ihop med det man lagat. Detta kommer inte bli ett sÄdant. Jag kommer inte pÄ nÄt finurligt att berÀtta utan ger er bara helt sonika ett recept som inte ens jag lagat utan han den dÀr Ola som jag brukar hashtagga som #hankan pÄ instagram. VarsÄgoda!
Citron- & rosmarinrisotto 4 portioner
4 dl carnaroli, eller annat risottoris 2 stora schalottenlökar 1 stjÀlk blekselleri 1 dl vitt vin, eller tvÄ munfullar om kocken sÀtter mÄtten 12 dl grönsaksbuljong 2 rejÀla skvÀttar olivolja 1-1,5 dl parmesan 1 klick smör
Zest och saft frÄn 1/2 citron, ekologiska sÄklart! 1 kvist rosmarin, ha i mer om du vill Nymalen svartpeppar
Blanda buljongen och vÀrm, inte koka. Hacka lök och selleri fint. Stek i olja, utan att det tar fÀrg, pÄ medelvÀrme. Ha i riset och öka vÀrmen nÄgot och stek till riset blir glansigt i kanterna. HÀll pÄ vinet och lÄt koka in, sÀnk vÀrmen igen sÄ att det bara sjuder. Kokar du det sÄ blir riset mosigt. Rör hela tiden med en trÀslev. HÀll pÄ lite buljong Ät gÄngen och sjud in innan du hÀller pÄ mer. Upprepa till riset Àr klart, tar ca 20 min. Det ska finnas en al dente kÀrna kvar. NÀr den Àr klar ska den vara lite lös. I med parmesan, smör, zest, rosmarin och saft. Blanda runt och avsluta med ett par drag med pepparkvarnen. LÄt vila en 5 minuter dÄ den fÄr sÀtta sig. Servera med tomaterna som fÄtt gÄ i ugnen under tiden som risotton sjuder.
NÀr han den dÀr Ola sparkar boll faller det sig sÄ att maten lagas av mig. Oftast sÄ har vi veckohandlat men nÀr detta inte skett dÄ gÄr jag och handlar( alldeles försent) utan att titta vad vi har hemma. Ofta antar jag att "dÀr mÄste ju vara", ofta funkar det men igÄr letade jag mig igenom frysen efter den stora pÄsen dill som jag "visste" fanns dÀr. Den fanns INTE dÀr. SÄ igÄr blev det laxpudding utan dill, dock vÀldigt god ÀndÄ. En smidig matlÄdemÄltid ocksÄ.
Laxpudding 4 portioner 10 kokta fast potatis, du behöver inte ens skala 200 gram rökt lax 200 gram fÀrsk lax 4 Àgg 4 dl mjölk Salt och svartpeppar 1 dl dill, för den som har hemma......
Skiva potatisen i 1 cm skivor. Gör samma sak med den fÀrska laxen. Varva potatis med laxen. Vispa ihop Àgg och mjölk, ( i med dillen om du vill) salta och peppra. HÀll över och stÀll in i ugnen pÄ 200 grader i ca 35 min. Servera med alla goda tillbehör.
Jo jo, Amerikanska pannkakor med svenska smakrika Àpplen toppade med rubinröda granatÀppelkÀrnor, det Àr GRAJOR (ursÀkta min skÄnska..) För nÄgon helg sen sÄ fick vi brunchbesök. Det bjöds pÄ Àggröra med sparris, rökt makrill och nybakat. En brunch ska ju alltid avslutas med nÄgot sött och gott, och hÀr har vi det!
Ăpple panncakes med kĂ€rleksröda granatkĂ€rnor 4 portioner
3 Àgg 4 dl filmjölk 6 dl vetemjöl med fullkorn 2 tsk salt 4 smÄ Àpplen smör till stekning florsocker kÀrnor av granatÀpple
Blanda Àgg och filmjölk. Rör ner vetemjöl med fullkorn och salt. KÀrna ur och skÀr smÄ Àpplen i ca 3 mm tjocka ringar. VÀnd försiktigt ner dem i smeten. Ta med sked en indrÀnkt Àppelring och lÀgg i pannan. Stek gyllenbruna plÀttar i smör. Pudra över florsocker och servera med granatÀppelkÀrnor.