VĂ„rrullar
Kommer ni ihÄg dom dÀr svampiga vÄrrullarna man fick i skolan?! Vi Ät samma hemma, med ris och alldeles för mycket mörk mushroom soja. Kanske Àr det dÀrför vi svenskar i snitt bara Àter 1,2 vÄrrullar per Är och person. Det var egentligen först nÀr jag Ät sÄna dÀr smÄ goda friterade vÄrrular som man idag kan fÄ pÄ varje kinabuffestÀlle. Doppade i sweet chilisÄs. Dessa Àr goda, men det Àr vansinigt mycket deg och otroligt lite fyllning. SÄ numera gör vi egna, bÄde stora och smÄ. SmÄ görs oftast nÀr det ska vara lite buffe och snacksigt. Stora om det Àr det som Àr huvudnumret till middag. Det Àr vÀldigt enkelt nÀr du en gÄng testat. Fyllningen kan varieras i det oÀndliga, med kött och utan. dom gÄr jÀttebra att frysa och sen plocka fram och vÀrm i ugnen pÄ 175 grader. Vill höja ett varningens finger att det Àr viktigt att man har kontroll pÄ sÀkerheten nÀr man jobbar med varm olja.
Vegetariska vÄrrullar En rejÀl skvÀtt neutral olja 3 vitlöksklyftor 3 rivna mörötter 0,5 kg salladskÄl 2 smÄ rödlökar, finhackad 1 knippe vÄrlök/salladslök 150 gram sockerÀrtor 1 burk böngroddar alt 2 nÀvar fÀrsk 7 cm ingefÀra, grovt riven 1 röd chili, lite efter smak 2 msk fisksÄs 2 msk sesamolja 1 msk japansk soja
2 liter frityrolja
30 st won tondegark, vÄrulledeg 20x20, eller smÄ 1 uppvispat Àgg + lite vatten
Basmatiris, isbergsallad, sweet cilisÄs och soja
Hacka vitlök, rödlök,vĂ„rlök, sockerĂ€rtor, riv morot och strimla salladskĂ„l. VĂ€rm oljan i en stor stekpanna eller wok. Börja med att frĂ€sa vitlöken. lĂ€gg sen i grönsakerna och anvĂ€nd dig av tvĂ„ skedar nĂ€r du rör om sĂ„ allt blir stekt. NĂ€r grönsakerna sjunkit ihop och vĂ€tskan har försvunnit tillsĂ€tt riven ingefĂ€ra, fisksĂ„s, sesamolja, soja och chili. Smaka av. krydda mer om du tycker det behövs. lĂ„t fyllningen svalna nĂ„got. Ta fram vĂ„rrulledegen, knĂ€ck Ă€gget ch lite vatten i en skĂ„l, vispa ihop. dra loss ett ark och lĂ€gg det som ett ruter mot dig, med ett av hörnen mot magen. Pensla Ă€ggblandning runt hela arket. lĂ€gg en rĂ„gad matsked ett par centimeter in frĂ„n hörnet. Vik över hörnet och rulla till mitten, vik dĂ„ in höger och vĂ€nster hörn mot mitten och fortsĂ€tt sen rulla till motsatt hörn. lĂ€gg den fĂ€rdiga rullen pĂ„ en torr skĂ€rbrĂ€da eller tallrik. FortsĂ€tt tills fyllningen Ă€r slut. övning ger fĂ€rdighet... VĂ€rm frityroljan i en stor kastrull, till 170 grader. Ăr Ă€rmen för svag sĂ„ fĂ„r du flottiga rullar som suger Ă„t sig oljan. Glöm för bövelen inte sĂ€kerheten genom att inte ha smĂ„ barn kring benen och ett lock att kvĂ€va oljan med om den skulle ta fyr. Fritera sen rullarna, nĂ„gra i taget i ett parminuter tills de Ă€r gyllenbruna. ta upp med hĂ„lslev och lĂ€gg i en form och hĂ„ll dom varma i ugnen pĂ„ 75 grader. Upprepa till du Ă€r klar. SĂ€kerhetsgeneralen igen; StĂ€ng av plattan och lĂ€gg pĂ„ locket pĂ„ oljan och se till att den inte Ă€r nĂ„bar för nĂ„gra barn innan du gör nĂ„t annat. Servera med sweet chilisĂ„s, soja, basmatiris och finstrimlad isbergssallad.