Delikatesses.se

Svampkroketter med tryffelmajonÀs

Helgen nÀrmar sig igen. Fredag eller lördagkvÀllar ska det mysas till med nÄt gott att dricka och nÄt att tugga pÄ till. Det dÀr lilla extra tilltugget hittade vi i en tidning, Mat & vÀnner. Det fiffiga med detta recept Àr att man kan förbereda idag, frysa in och sen bara fritera nÀr det Àr dags. De kan ligga i en burk i frysen. Ta bara fram sÄ mÄnga man vill. De Àr sÄ dÀr herregud-goda, doppade i sin tryffelmajonÀs blir detta en perfekt början. Har man tillgÄng till fÀrsk tryffel sÄ Àr det en superbonus... Antingen servera ett mousserande vin, ett gott Amarone eller varför inte en klassisk cocktail. Perfekt till nyÄr!

IMG_1116.JPG
Konstig bild kan tyckas, men dessa rackare Àr farligt goda till hamburgare med. SÄ uppe till vÀnster ligger de smÄ raringarna. (Detta blir nog inte Ärets bloggbild...)

Svampkroketter med tryffelmajonÀs 2 charlottenlökar, finhackade 2 vitlöksklyftor, finhackade 300 gram kantareller, hackat 300 gram skogschampinjoner, hackat 40 gram smör + neutral olja Salt och peppar 5 dl mjölk 40 gram smör 1,5 dl vetemjöl 150 gram vÀsterbottenost eller parmesan, riven 1/2 citron,saften Salt och peppar

Ägg Mjöl Pankoströbröd

Frityrolja

TryffelmajonnÀs 1 stor Àggula eller tvÄ smÄ 1 msk dijonsenap 1/2 msk vitvinsvinÀger 2 dl rapsolja, neutral 1 msk tryffelolja, eller fÀrsk tryffel om man har tillgÄng till det... Salt

Stek lök och vitlök pÄ lÄg vÀrme, den ska inte fÄr fÀrg, bara bli glansig. LÀgg över i en skÄl. Stek svampen, först i olja och ha i smöret sen. Blanda i löken mot slutet och stek ihop. Salta och peppra.

Gör bechamel. SmÀlt smöret, nÀr det börjar frÀsa ha i mjölet och rör ut det ordentligt. HÀll i hÀlften av mjölken och rör ut alla klumpar. TillsÀtt resten av mjölken. Ha i den rivna osten, salt och peppra och pressa i citronsaften. LÄt allt svalna.

Blanda sedan ihop svampfrÀset och bechamel. StÀll i kylen en timme. Rulla bollar eller gör Àgg mellan tvÄ teskedar. LÀgg i lÄda i frysen och lÄt stÄ tills det Àr dags för party. Gör tryffelmajonÀs. Vispa Àggulor, senap och vitvinsvinÀger. Vispa i olja i tunn strÄle sÄ allt binder sig. Upprepa till majonÀsen Àr tjock. SmaksÀtt led salt, peppar och tryffelolja. StÀll i kylen i burk eller under plast för att vila. NÀr det Àr dags för fritering, ta fram nÄgra bollar i taget. Panera i mjöl,Àgg och panko, sen Àgg och panko igen. Se till att de Àr riktigt tÀckta. Fritera pÄ 180 grader tills de Àr gyllenbruna, tar knappt 1 min. LÀgg pÄ tidnings- eller hushÄllspapper. Servera med majonÀsen.

majonas svamp tilltugg tryffel