Sparristarte
IgÄr firade vi lite förpÄsk med svÀrförÀldrarna. Vi bjöd pÄ pÄskinspirerad middag dÀr vÄrt lilla lamm spelade första fiol. Vi startade dock med en sparristarte med parmesan och god topping. Vi vÀntar med Àggrullning och Àggömmor till nÀsta lördag dÄ det ska rullas pÄskgubbehatt och hoppas hare.
Sparristarte med parmesan 125 gram smör 3 dl mjöl 1 tsk salt en skvÀtt vatten
2 Àgg 2 Àggulor( kan uteslutas) 2 dl grÀdde 1 dl riven parmesan 1 knippe sparris Svartpeppar
Valfritt tillbehör, lax, rom, parmaskinka, grÀddfil, scharlottenlök osv.
Mixa smör, salt och mjöl till en grynig massa. KnÄda ihop och ha i lite vatten om den kÀnns torr.
Tumma ut i en form. StÀll i frysen/kylen en kvart. SÀtt pÄ ugnen pÄ 220 grader.
Förbered sparrisen genom att knÀcka av den nedersta stabbiga delen. SkÀr i önska lÀngd.
KnÀck Àgg och blanda med grÀdde och riven parmesan. Smaka av med svartpeppar.
GrÀdda pajskalet i 10 minuter. Ta ut och hÀll pÄ Àggblandningen. LÀgg pÄ sparris och sÀtt in i ugnen igen i ca 20 min eller den fÄtt fin fÀrg och stanningen stannat.
Servera ljummen som den Àr eller med ett gott tillbehör.