Sommarnektar
FlĂ€dern blommar i Stockholm! Ăger ju ingen egen trĂ€dgĂ„rd, utan utnyttjar min status som Solnabo och plockar i kommunens. Det finns massor och jag ville inte riktigt lĂ€mna en enda klase kvar, men insĂ„g att jag varken Ă€ger ett sockerbruk eller har en stor odling citroner sĂ„ jag fick nöja mig med att fylla den picknickkorgen vi hade med oss.... SĂ„ nu gottar sig allt i ett par dagar innan det Ă€r dags att tappa upp pĂ„ flaskor och burkar. Saften hĂ„ller inte jĂ€ttelĂ€nge i kylen, men i frysen fĂ„r den nĂ€stan evigt liv. Dessutom sĂ„ stelnar den aldrig helt pga sockermĂ€ngden och man kan enkelt ta en sked och blanda en kanna nĂ€rhelst man Ă€r sugen.
Du behöver 50 klasar flÀderblommor 1,5 kg socker 2 liter vatten 50 gram citronsyra 5 citroner
Lös sockret i vattnet pÄ medelhög vÀrme. SkÀr citronerna i skivor. Rensa klasserna sÄ det inte Àr djur och grova stjÀlkar kvar. LÀgg citroner och blommorna i botten pÄ en hink/ balja/gryta. Ta av sockerlagen frÄn vÀrmen och lös upp citronsyran i vÀtskan. HÀll lagen över blommorna och citronen och tÀck med en handduk och lÄt stÄ i rumstemperatur i 3-4 dagar. Sila av och hÀll upp pÄ rena flaskor eller burkar. Det hÄller ett par tre veckor pÄ flaska.
Har Àven gjort en sats flÀderskumpa, Äterkommer med resultatet.