Smördegspaj
Att anvÀnda smördeg som pajdeg istÀllet för just pajdeg Àr en ynnest för sjÀlen dÄ man har brÄttom och inte orkar knÄda deg, vÀnta pÄ att den ska vila och sen grÀdda av. Det blir ett hÀrligt fras och smördegen kan tas nÀstan direkt frÄn frysen och bara rullas ut, förgrÀddas i ca 10 min för att sen fyllas med det vanliga en paj innehÄller.
Mamma och pappa bjöd pÄ denna goda paj med sparris och lax, ett recept de hittat pÄ Go kvÀll. Det var supersmarrigt! Vi testade en ny variant pÄ detta som blev en fullkomlig succé och insÄg att bara fantasin kan stoppa oss.
;
Smördegspaj med rödbetor, potatis & chevrécrÚme
1 kyld smördegsrulle (250 gram)
1 Àgg
5 rödbetor, tunt skivad
5 potatisar, tunt skivad
1 rödlök, tunt skivad
5 msk kapris
200 gram chevré
knappt en liten burk crĂšme fraiche
salt och peppar
riven parmesanost
klippt krasse
Skottsallad + vinegrett
SÀtt ugnen pÄ 200 grader. Skala och skiva rotfrukterna tunt. Mixa chevré med crÚme fraiche, salta och peppra.LÀgg ut smördegen pÄ bakplÄtspapper pÄ plÄt. SkÀr en 1 cm bred ram runt hela smördegen, men inte sÄ det gÄr igenom, bara nÀstan. Pensla med Àgg och stÀll in i ugnen, ca 15 min eller tills den har rest sig och Àr lite gyllene. Ta ut den och bre pÄ crÚmen, lÀgg ut potatis och rödbetor, den skivade rödlöken och kapris. Salta och peppra. Strö pÄ parmesanost och sÀtt in i ugnen i ca 15-20 min, kÀnn pÄ rotfrukterna sÄ de Àr klara. Klipp över krasse och servera med en skottsallad.