Sill i dill
Nu Àr sillen gjord inför det annalkande midsommarfirandet pÄ fredag. Alla har vi vÄr favoritsill pÄ smörgÄsbordet som dukas upp under midsommarafton. Jag fullkomligt Àlskar Brantevikssill, en sill med sina rötter i SkÄne (Patriot, jag?!). Det sÀgs att Àttikan, Perstorps 24%, sockret frÄn de skÄnska betorna och de vanligaste kryddorna i den skÄnska husmanskosten bildar en perfekt treenighet i denna inlÀggning. SkÄnska Sillaacademien hÀvdar Àven att sillen ska simma tre gÄnger; i havet, i Àttika och i brÀnnvin.
Sillaacademien fÄr ursÀkta min fuskvariant, men smaken finns dÀr!
Brantevikssill- pÄ mitt sÀtt
4 burkar Abbas inlÀggningssill
5 dl socker
2 stora hackade rödlökar
4 hackade charlottenlökar
40 vitpepparkorn, krossade
40 kryddpepparkorn, krossade
2 lagerblad, smulade
1 msk citronpeppar
1 dl Perstorps Àttika
ett rejÀlt knippe hackad dill, det kan inte bli för mycket....
Ăppna sillburkarna och skölj filĂ©erna i kallt vatten. SkĂ€r i lagom stora bitar, eller behĂ„ll hela. LĂ€gg i bunke och stĂ€ll Ă„t sidan. Blanda ihop alla övriga ingredienser. Varva röran med sillen i vĂ€l rengjorda glasburkar. Börja och sluta med ett lager av röran. StĂ€ll in i kylen och lĂ„t stĂ„. Röran kommer bilda en lag efter bara ett par timmar. LĂ„t stĂ„ i minst en dag, gĂ€rna ett par.
Det Àr den andra hÀlften i hushÄllet som stÄr för kryddningen av snapsen till och Ärets Àr en anis- och citronvariant. Anis , pÄ latin Pimpinella anisum, ger en sötaktig lakritssmak Ät spriten. Anis ger Àven spritdrycker en vacker gul fÀrg.
Till denna snaps behöver Du;
en halva Renat (350 ml)
skalet frÄn en citron (tÀnk ekologiskt)
1 msk anis
1 tsk socker
Blanda allt och lÄt stÄ ett par dagar för bÀsta resultat. Sila av och hÀll upp pÄ flaska igen. SKà L!