Delikatesses.se

Saffranspajer- med eller utan lyx

GOD JUL! Klockan har slagit om till julafton och jag borde egentligen sova för lĂ€ngesen, men nu gör jag inte det... Veckan har varit full med jobb och vi kör en dag imorgon med till fikasugna julfirare. Jag har nĂ„t Ă„ldern dĂ„ man uppskattar radioprogram pĂ„ andra kanaler Ă€n musikkanalerna. P1 Ă€r en fantastisk kunskapskanal dĂ€r förutom mitt favoritprogram PĂ„ minuten, Ă€ven sĂ€nder Meny med Tomas Tengby.( han som var sidekick till Mat-Tina) Det har pratats julmat i ett par program och ett av dom handlade om grönare jul och mer grönt pĂ„ vĂ„ra julbord. Som komplement till allt kött och fisk. Äter Du nĂ„t grönt pĂ„ julbordet?! Dagens recept Ă€r funnet pĂ„ Allt om mat's hemsida. De serverades till Glöggningen 2013 och kommer Ă„terkomma igen.


Saffranspajer - med eller utan lyx 24 mini, 12 smÄ eller 1 stor

Pajdeg, gÄr alldeles utmÀrkt att köpa fÀrdig.

1/2 fÀnkÄl+ fÀnkÄlsdill til servering 1/2 purjolök 1 vitlöksklyfta 1 msk smör 1 dl cream fraßche 1/2 dl vitt vin 2 Àgg 1/2 pkt saffran 1 krm cayennepeppar

Typ 10 Pilgrimsmusslor för en lyxigare variant.

Hacka fÀnkÄl och purjolök i ganska smÄ bitar. Riv vitlöken. Stek grönsakerna mjuka och glansiga pÄ medelvÀrme i smöret. LÄt svalna. Kavla ut pajdegen och stansa ut rundlar som passar i muffinsplÄt ( jag har lite olika storlekar pÄ plÄtar). LÀgg i degen sÄ det tÀcker hela. Fördela grönsaksfrÀset i formarna. Blanda cream fraßche, vin Àgg, saffran och cayennepeppar och vispa ihop. HÀl lite av stanningen i varje form. StÀll in i ugnen pÄ 200 grader i 15-20 min.

Pensla pilgrimsmusslorna med olja, salta och peppra. Grilla 1 min pÄ varje sida och lÀgg en pÄ varje paj. Dela pilgrimsmusslorna lite beroende pÄ storleken pÄ pajerna.

Toppa med den undanlagda fÀnkÄlsdillen.

fankal pilgrimsmussla saffran