RulltÄrta- det nya svarta
Att baka Àr inte riktigt min grej, jag gör gÀrna efterarbetet med dekorering och fyllning. Det ska Àrligt medges att jag köpt en och annan fÀrdig tÄrtbotten. NÀr jag nu inser att rulltÄrtan Àr tillbaka med full kraft blir jag lite lycklig eftersom jag inte lÀngre behöver lÀgga en massa tid pÄ det dÀr rörandet och 50-min-i-ugnen. En tidssparande skapelse som man sjÀlv kan vÀlja smaksÀttning, fyllning och dekoration pÄ. Gör den bara med sylt eller avancera med marÀng- & smörkrÀmer. En klassiker som nu Àr modern igen!
Gör om klassiker som morotskaka genom att tillsÀtta morot, kanel och ingefÀra, lite kardemumma i smeten och en hÀrlig rabarbersylt Àr ljuvligt, genom att ha vallmo i smeten och gör en lavendelkrÀm pÄ fÀrskost och florsocker fÄr du en hÀrlig textur. Möjligheterna Àr oÀndliga. SÄ gör en rulltÄrta redan idag, det tar bara 10 min..... (kanske en liten stund till om du gör en smörkrÀm eller marÀng)
Vilken kombo blir din favorit?
För nÄgra helger sen bjöd jag pÄ dessa enkelheter men som ser ut som lyxiga bakelser....Drottningsylt i rullen, en klick grÀdde och fÀrska bÀr !
Grundrecept pÄ rulltÄrta 3 Àgg 1,5 dl socker 2 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 tsk vaniljsocker 1 msk vatten eventuell smaksÀttning (kanel, kardemumma, ingefÀra vallmo osv)
SÀtt ugnen pÄ 250 grader. Vispa Àgg och socker pösigt, nÀstan vitt. Blanda de torra ingredienserna i Àggsmeten och vÀnd ner det med en slickepott och avsluta med vattnet. Bred ut smeten pÄ en bakpappersbeklÀdd plÄt. StÀll in i ugnen i ca 5 min. Ta fram ett nytt ark bakplÄtspapper och strö lite socker pÄ det (kan uteslutas). NÀr kakan Àr klar vÀnd upp och ner pÄ den pÄ sockerpappret. Dra bort det bakade pappret och lÄt svalna.
Förbered under tiden fyllningen du valt.
Bred pÄ ett ganska tjockt lager fyllning och rulla sen ihop rullen. Viktigt Àr nu att den fÄr ligga rullad en stund sÄ den sÀtter sig.