Rotmooooos
Hösten Ă€r hĂ€r pĂ„ riktigt med stormar, lövhögar, svampar, regn kalla nĂ€sor och rotfrukter. Jag Ă€lskar höstens mat. Jag Ă€lskar husmanskost och jag ĂLSKAR ROTMOS! Att sen servera med ett hĂ€rligt lĂ€gg gör det bara bĂ€ttre. Pallar man inte tar man korv eller flĂ€sk till istĂ€llet. För alla grönsaksvĂ€nner kan man steka rotselleriskivor i smör, funkar super med senapen.
bild lÄnad av Ica.se 1 kg flÀsklÀgg, rimmat 10 kryddpepparkorn 4 lagerblad 1 gul lök 1 morot vatten sÄ det tÀcker lÀgget.
Rotmos 1 kÄlrot 2-3 morötter 4-6 potatisar salt vitpeppar smör spadet frÄn flÀskkoket LÀgg alla ingredienser till flÀkslÀgget i en stor kastrull. Koka upp och skumma av det grÄa som lÀgger sig pÄ ytan. sÀnk sedan till medelvÀrme och lÄt koka i minst tvÄ timmar. Detta kan göras dagen innan. LÄt lÀgget ligga kvar i spadet och vÀrm det igen dagen efter. Skala alla rotsakerna till moset. Salta vatten och koka ca 30 min tills det Àr mjukt. Stampa och vispa ihop. HÀll pÄ spad frÄn flÀsklÀgget till önskad koncistens. Ha i en klick smör pÄ slutet och krydda med salt och vitpeppar. Servera med riktig skÄnsk grovkornig senap och surkÄl.