Rotfruktsbea
Jojo! HÀr har det vunnits en liten cykel mÄ ni tro. En röd och fin StÄlhÀsten kammade jag hem efter att ha lÀmnat in mitt kvitto pÄ Malmborgs Caroli. Tanterna bakom frÄgade om tÀÀÀÀÀÀÀvlingen fortfarande höll pÄ? Med stort öra lussnade jag nÀr jag packade ner mina varor. Nyfiken i en strut hoppade ut och tog reda pÄ att man kunde vinna fina priser om man helt sonika fyllde i sina kontaktuppgifter pÄ baksidan pÄ spenderarpappret som precis spottats ur kvittomaskinen. Sagt och gjort sÄ lÀmnade jag mitt 997:--kvitto till kassörskan. Helgen gick och pÄ mÄndagen damp det ner ett mejl om att JAG vunnit den fina cyk_elen_ (som man sÀger i Malmööö) SÄ fint som snus glider vi omkring pÄ hÀsten. Handlar lite rotfrukter och nÀrproducerat kött pÄ Bondens marknad. Sen parkerar vi hÀsten och gÄr in för att göra oss lite göttig rotfruktsbea. Jo, för man kan anvÀnda rotfrukter som bas i sÄs. Det har vi nu lÀrt oss förutom att man kan vinna tÀvlingar om man deltager.
Rotfruktsbea
Gör absolut inte för lite, dubbla hellre satsen för att vara pÄ den sÀkra sidan för detta Àr sÄÄÄÄÄ gott!
500 g valfria rotfrukter (t ex morötter, palsternacka och selleri)
7 kvistar fÀrsk dragon
1/2 dl vittvinsvinÀger
100 g smör
salt och lite vitpeppar
Skala rotfrukterna och skÀr i bitar. Koka dem mjuka i lÀttsaltat vatten. HÀll av vattnet. Mixa rotfrukterna. Ta bladen frÄn dragonkvistarna, lÀgg Ät sidan. Sjud stjÀlkarna i vinÀger. LÄt en tredjedel av vinÀgern koka bort och stÀll Ät sida. TillsÀtt vinÀgerreduktionen och de fÀrska dragonbladen. Smaka av med salt och peppar.
Till detta sörplade vi i oss en Roodeberg , rött vin frÄn Sydafrika.