Rooibos
Upp med en hand alla ni som dricker rött te! TÀnkte att vi skulle reda ut det Àr en gÄng för alla.
Lite slarvigt kallar vi rooibos för rött te. Rooibos Àr inte frÄn teplantan, inte ens frÄn Asien. Rooibos betyder röd buske pÄ afrikaan. Busken vÀxer bara i Sydafrika i ett visst omrÄde 25 mil norr om Kapstaden. Buskens blad torkas liksom tebladen och smaksÀtter dryck, men hÀr skiljer sig vÀgarna. För att fÄ ut mer smak sÄ rullar man bladen och lÄter dom jÀsa nergrÀvda i jorden, dÀrefter strimlas dom. Vi har druckit rooibos i Sverige sen 1700-talet, men dÄ som medicin. Rooibos ska tydligen vara bra bÄde mot astma, hösnuva och mildra kolik....
Rooibos Àr ett superbra kvÀllste dÄ det inte innehÄller tein som Àr koffein och fÄr mÄnga av oss att inte riktigt kunna somna nÀr det dags för kudden. SÄ för att inte bara göra en vanlig kopp te sÄ kommer hÀr ett litet recept som fÄr vÄrkÀnslor i svallning och man lÀngtar lite mer efter en solvarm vÀgg att luta sig mot.
Rooibosiste - ekologikst sÄklart!
1 tsk ekologiskt rooibos i tesil 1 skiva ekocitron, allt för att slippa beska och gifter... 4 dl vatten (1 dl 96 grader och 3 dl kallt) 6-8 isbitar
VÀrm 1 dl vatten till 96 grader, det ska bara nÀstan koka.HÀll vattnet pÄ tesilen och lÄt dra i ett par minuter. SkÀr under tiden en citronskiva och ta fram isen. Fyll upp med kallt vatten, pressa citronen lite lÀtt och lÀgg i. pÄ med iskuberna och sen Àr det bara att njuta. LÄt tesilen vara kvar ett tag efter sÄ du fÄr ut riktigt mycket smak, kan ligga i i 8 minuter utan att det blir beskt.