Romrussin
Den lilla tanten i mig Àr svag för romrussin. IgÄr gjordes det dessert pÄ hÀrligheten! Har man inte en lite tant i sig sÄ gÄr det bra med vanlig vaniljglass.....
Romrussinglass
- med stekta Àpplen och rostade mandelflagor
4 personer
Romrussinglass (gör sjÀlv eller köp)
(barnvarianten kan vara vaniljglass rörd med russin och en alternativ vuxenvariant Àr glassen rörd med rom...)
2 Àpplen -svenska sÄ klart.....
25 g smör
4 msk sirap
2 msk muscovadosocker
1 nÀve rostade mandelflagor
Skala Àpplena och skÀr i klyftor. Torrosta mandel i en stekpanna, stÀll Ät sidan.
SmÀlt smöret i en stekpanna. NÀr smöret smÀlt lÀgger du i Àppelklyftorna. LÄt steka ett par minuter.
HÀll pÄ sirap och muscovadosocker och lÄt allt karamellieras. Rör inte för mycket....
Fördela Àpplena i dessertglas.Skopa upp tvÄ (eller tre!) kulor glass i varje glas och toppa med mandeln.
Dryckesförslag
Serveras gÀrna med en Angostura 1919 (nr 504). Ska man ha nÄgon lagrad rom hemma sÄ Àr detta ett bra alternativ. Rom funkar till de flesta efterrÀtter med choklad och vanilj eftersom dessa toner finns i doft och smak. Det Àr en blandrom och innehÄller bÄde ljus- och melassbaserad rom. Melassen gör den lite tyngre och sötare i smaken.