Delikatesses.se

Rödbets tarte tatin

Idag har jag fĂ„tt den bĂ€sta gĂ„-bort-presenten Evert. VĂ€rldens finaste, hemmasydda förklĂ€de! Min finaste vĂ€n Malin har sytt! Detta kommer bĂ€ras med vördnad! Inte nog med det. En kasse nyskördade grönsaker följde med med. Rödbetor, zucchini, lök, vitlök, sallad och en ansenlig mĂ€ngd sparrispotatis. Vem vill inte ha sĂ„na vĂ€nner?! Nu skulle man kunna tro att det skulle vara nog, men nej. GĂ€sterna hade med sig efterrĂ€tt i form av en ljuvlig kolapaj, vispad crĂ©me fraiche och egenodlade vinbĂ€r. VÄRLDKLASS helt enkelt. Vi bjöd givetvis pĂ„ middag....
image

Jag vet precis vad vi ska göra pĂ„ rödbetorna. En klassisk tarte tatin,  görs förstĂ„s med Ă€pplen. Men principen – att karamellisera utsökta, runda, söta lĂ€ckerheter, lĂ€gga över smördeg och vĂ€nda det hela upp och ner – fungerar lika bra i denna glamourösa variant. VinĂ€gretten med schalotten- eller salladslök Ă€r pricken över i:et.

Rödbets tarte tatin

2 personer eller 4 förÀtter

250 g smördeg en klick smör 1 msk rapsolja 2 tsk ÀppelcidervinÀger 2 tsk brun farin 500 g spÀda rödbetor (stora som golfbollar eller inte större Àn ett litet Àpple), skrubbade och halverade havssalt och nymald svartpeppar

VinÀgretten

1 schalottenlökar, eller 2 salladslökar, ansade och mycket finhackade 1 tsk engelsk senap, gjord pÄ Colemans senapspulver 1 msk ÀppelcidervinÀger 4 msk rapsolja en nypa strösocker en nÀve persiljeblad, finhackade

100 gram god chevré

SÀtt ugnen pÄ 190°. Kavla ut smördegen ungefÀr 5 mm tjockt pÄ en lÀtt mjölad arbetsyta. LÀgg en ugnssÀker stekpanna (eller en tarte Tatin-form), cirka 20 cm i diameter, upp och ner pÄ degen och skÀr ut en rundel. SlÄ in degrundeln och lÄt den ligga i kylen.

SmĂ€lt smöret med oljan i stekpannan (eller formen). TillsĂ€tt Ă€ppelcidervinĂ€ger, farinsocker och lite salt och peppar, rör om ordentligt. LĂ€gg i de halverade rödbetorna och vĂ€nd runt dem i safterna. De ska fylla pannan helt, sĂ„ ta nĂ„gra extra om det behövs. TĂ€ck pannan med ugnsfolie, stĂ€ll in den i ugnen och baka 30–40 minuter, tills rödbetorna Ă€r mjuka.

Ta ut pannan ur ugnen och arrangera rödbetorna prydligt med snittytan uppÄt. LÀgg över degrundeln, tryck ner den kring rödbetorna och utmed kanterna. StÀll tillbaka pannan i ugnen och baka 20 minuter, eller tills degen svÀllt upp och Àr gyllenbrun.

LÄt tarten svalna i pannan ungefÀr 15 minuter. LÀgg ett fat ovanpÄ och vÀnd det hela upp och ner. HÀll eventuella kvarvarande safter över rödbetorna.

LÀgg ingredienserna till vinÀgretten i en burk med skruvlock, salta och peppra generöst och skaka sÄ att det blandas. Ringla vinÀgretten över tarten och servera.

chevre rodbetor smordeg tarte-tatin vinagrett