Risotto
Risotto Àr inget svÄrt med lite trÀning. Kan man grunden sÄ kan den varieras i oÀndlighet. Det svÄra Àr att man inte ska göra den för torr. En risotto ska vara sÄ lös att den nÀstan rinner ut pÄ tallriken. En stabbig, tjock risotto vÀxer bara i munnen....Dessutom ska man ta den liiiite för tidigt sÄ man fÄr riset al dente och inte överkokt. NÀr idéerna hÀr hemma tryter sÄ Äker aborioriset fram. Det man ska tÀnka pÄ Àr att man inte ska göra risotto i förvÀg.... HÀll upp ett glas vin och mingla i köket!
Risotto med stekt svamp och sparris
4 smÄ portioner
3dl aborioris
2 charlottenlökar
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1 dl vitt/rött vin (funkar med sherry med)
ca 1 liter buljong, hÀr gÀller det att hitta sin favorit.
1,5 dl parmesan
Salt och Svartpeppar
200g svamp
8-12 grön sparris
Hacka löken och vitlöken. Stek lök i en rejÀl skvÀtt olja pÄ medelvÀrme, typ 7:an. NÀr löken blivit mjuk hÀll pÄ riset och lÄt det bli glansigt. HÀll pÄ vinet och lÄt koka in.
Blanda buljong och koka upp i en annan gryta. HÀll pÄ en skopa i taget och lÄt koka in, och fortsÀtt sÄ till riset kÀnns klart. Tar ca 20 min...
Ta av frÄn plattan och strö pÄ parmesan. Rör runt och lÄt vila ett par minuter under lock.
Stek svamp och grilla sparrisen...
Avsluta med tvÄ varv med svartpepparkvarnen och en nypa flingsalt. Rör om och lÀgg upp! Servera med citron som frÀschar upp...
Bon apetit!