Delikatesses.se

Ramen med kyckling

SÄdÀr ja. DÄ hittade jag lite styrka att logga in och skriva ett par rader. De senaste tvÄ veckorna har jag roat mig med influensan feberyrat och hört Ànglars vingslag. Började med 5 dagars hög feber, kroppen la pÄ lite hosta som ledde till minimal sömn och som ett brev pÄ posten Ädrog jag mig en lunginflammation och i morse vaknade jag med en mansförkylning. NÀstan kul att vara jag just nu.... men hey jag har Àtit god mat. StÄlmannen till karl jag lever med har vabbat, vobbat, kommit hem tidigare och tagit ungen pÄ armen samtidigt som han lagat mat, handlat och stÀdat. NÀr man Àr en liten ynk sÄ blir man genast lite gladare om man fÄr finfin ramensoppa. Japansk buljongsoppa typ den vietnamesiska Pho. Givetvis finns det lika mÄnga recept pÄ denna som det finns japaner. Denna hittade vi i ett receptblad frÄn MatHem.se. Skulle det nu vara sÄ att nÄgon dÀr ute vill skicka konvalecensblommor till Ostindiefararegatan i Malmö sÄ gÄr det bra med större vackra blomsterarrangemang, smÄ gulliga nallebjörnar eller rejÀla chokladaskar.

Ramensoppa

3-4 personer

4 vitlöksklyftor

4 tsk riven ingefÀra

3 tsk hackad chilipeppar

Rapsolja till stekning

2 liter vatten

6 msk kycklingfond

3,5 msk japansk soja

1 msk honung

1,5 msk vitvinsvinÀger, kanske lite mer om man önskar

200 gram shitakesvamp

4 salladslökar

1,5 msk sesamolja

200 gram Àggnudlar. GÄr jÀttebra med sÄna billiga "studentnudlar", gÀrna med svampsmak.

Topping

300 gram kycklingfilé

salt och svart peppar

Rapsolja till stekning

2 Àgg, mjukkokta

3-4 salladslökar

0,5 chilipeppar

100 gram fÀrska böngroddar

1 lime

en kruka koriander

Ramensoppan

Skala och riv vitlök och ingefÀra. Finhacka chilipepparn. FrÀs allt i lite rapsolja i en stor kastrull i ca 30 sek. TillsÀtt vatten, kycklingfond, soja, honung och vinÀger och lÄt sjuda i 20 minuter.

Skiva eller dra i sÀr svampen och strimla salladslöken. TillsÀtt dessa tvÄ samt sesamoljan till buljongen och lÄt sjuda ytterligare 5 minuter.

Koka nudlarna separat enligt förpackningen. Spola dom sedan kallt.

Förbered toppingen under tiden som buljongen sjuder. Salta och peppra kycklingen. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och bryn fileerna pÄ bÄda sidor sÄ att de fÄr en fin gyllenbrun fÀrgŽ. SÀtt in i ugnen pÄ 165 grader i 15-20 minuter. SkÀr sedan i skivor.

Koka Àggen, skölj och strimlas alladslök och chilipeppar. Skölj böngroddarna och klyfta limen.

NĂ€r det Ă€r dags för servering sĂ„ lĂ€gg nudlar i soppskĂ„l och hĂ€ll den varma buljongen över. Toppa med kycklingskivor, Ă€gghalvor, böngroddar, salladslök, chili och koriander. Pressa över lite lime. Ät med bĂ„de pinnar och sked.

koriander kyckling nudlar ramen shitake varlok