Delikatesses.se

rabarber 2.0

Herregud vad tiden gÄr! VÄren Àr Àntligen hÀr och sommaren lurar nog kring husknuten. Knoppar brister lite varstans och rabarbern Àr redan uppe. Japp ni hörde rÀtt! PÄ Limhamn i syster JŽs trÀdgÄrd stÄr den stolt med stora fina blad. Detta firades i helgen med ett recpet som jag hittade i en tidning hemma hos svÀrmor. Receptet innehÄller ett av svenskans lÀngsta ord, sockerkakskrutonger.

En fabulös dessert som jag skulle servera alla dagar i veckan! Perfekt för dagar dÄ det kommer mycket folk.

Bakad rabarber med cheesecakekrÀm & sockerkakskrutonger

ca 10 personer

1 kg rabarberstjÀlkar 1 dl florsocker

CheesecakekrÀm

125 gram fÀrskost 1 dl strösocker 1 vaniljstÄng 3 Àgg- eko förstÄs! 5 dl cremefraiche

Sockerkakskrutonger

1 sockerkaka (brÄttom brÄttom sÄ finns det att köpa)

Börja med cheesecakekrÀmen. Vispa fÀrskost och socker, dela vaniljstÄngen pÄ mitten och skrapa ur fröna och hÀll i smeten. Vispa i ett Àgg i taget. Vispa creme fraichen slÀt och hÀll sedan i den med. HÀll upp i en smord form, ca 20x30 cm. StÀll in i ugnen pÄ 15 grader i ca 1 timme. NÀr den kÀnns fast ta ut den och lÄt svalna.

SkÀr rabarber i 10 cm lÄnga stavar. Halvera bitarna lÀngs ner pÄ lÀngden sÄ alla blir lika tjocka. LÀgg pÄ plÄt med bakplÄtspapper. Pudra över florsockret och stÀll in i ugnen pÄ 200 grader ca 15 min. Ta ut och lÄt svalna.

SkÀr sockerkakan i tÀrningsstora bitar. Rosta pÄ bakplÄtspapper i 5-8 min sÄ krutongerna blir gyllenbruna.

LÀgg upp rabarber pÄ tallrik och servera med cheesecakekrÀmen och sockerkakskrutongerna.

Jag tror att det var Allt om mat och att M. Aujalay Àr kreatören bakom.