Pumpad anka
Halloweenhelg, eller Alla helgon om man föredrar det. Hur som haver sÄ karvas det pumpor, skapas kreativa och lÀskiga kostymer och knapras godis. Vi nöjer oss med pumpan i Är, Ä knappt det heller eftersom vi anvÀnde oss av butternut, som Àr en squash. NÄvÀl orange mat akompanjerad av anka, mycket gott. Den oundvikliga frÄgan kring bordet dök upp "- Varför Àter vi inte mer anka?!" HÄller sig alla till det magiska 58 grader, sÄ blir det inte segt eller överstekt. Mer anka Ät folket!
Ă
terigen Àr det Paul Svensson som inspirerat. Lite smÄjusteringar och nytt namn. En av kvÀllens gÀster hörde nÀmligen pumpad anka nÀr menyn dikterades......
Pumpad Anka 4 personer
1 -2 st butternutpumpa - squash 4 st rödlök 2 st ankbröst, 600-800 gram 2 msk ingefÀra 1 msk honung 2 msk japansk soja 1 msk Àttika, 24% Perstorps 1 dl pumpakÀrnor 1 nypa havssalt 100 gram babyspenat Salt & peppar
Skala pumpan noga runt om. SkÀr i grova bitar. SÀtt ugnen pÄ 200 grader.
Dela lökarna pÄ hÀlften. Rosta snittyta i torr stekpanna till lite svartflammig, detta ger löken en grillsmak. LÀgg löken pÄ plÄt tillsammans med pumpan. Baka lök och pumpa i ugn tills pumpan Àr mjuk. Tar ca 20 min.
Snitta fettet pÄ ankbröstet och krydda runt om med salt och peppar. Viktigt hÀr Àr att snittar skinnet frÄn ena sidan till andra i ett rutmönster och inte skÀra ner till köttet. LÀgg ankbrösten med skinnsidan nerÄt, i kall stekpanna och höj vÀrme till medelvÀrme. Stek fettsidan tills den Àr gyllenbrun och knaprig.
Baka klart i ugn pÄ galler, ovanför pumpan med skinnet ner, sÀnk till 150 grader. Ankans innertemperatur ska vara 58 grader nÀr de Àr klara. Blanda ankfettet frÄn stekpannan med fintÀrnad ingefÀra, honung, soja och Àttika.
VÀrm försiktigt och slÄ över de varma grönsakerna samt babyspenaten. Servera den rostade pumpan och löken med med tunt skuret ankbröst och strössla över pumpakÀrnor och flingsalt.