Nu har vi jul i vÄrt hus....
Vi har i alla fall ett hus hÀr hemma. Det blev ett litet pepparkakshus. NÀr jag var liten var min pappa en hejare pÄ att göra pepparkakshus med oss. Vi byggde slott, en bondgÄrd, hundkoja, muminhuset och mycket mer. Vi kavlade, klippte ut mallar och insÄg att bitarna krympte i ugnen. Sen var det dags för stackars pappa att sÀtta ihop elÀndet med brÀnt socker, herregud vad han brÀnde sig min stackars pappa. Men han fick alltid ihop det sÄ vi kunde dekorera. Dekorera Àr det jag tycker Àr roligast. NÀr det gÀller dekoration Àr det bara fantasin som sÀtter grÀnser. Ett traditionellt hus ska vÀl explodera i fÀrg med sÄ mÄnga non-stop man fÄr pÄ taket, tre sorters fÀrgad kristyr och en massa tomtar. Tiden dÄ det skulle vara massa fÀrg pÄ mina pepparkakshus Àr över och nu blir det mer stilrent. Dessutom sÄ anvÀnder jag inte brÀnt socker som klister utan den bÀsta kristyren som verkligen hÄller ihop och torkar snabbt. à rets lilla hus fick bli en "dalavariant" med min syn pÄ kurbits.
Det viktiga Àr att ha en fantastisk kristyr och hÀr bjuder jag pÄ den bÀsta.
2 Àggvitor 2 msk citronsaft alt Àttika 1 pkt florsocker (500 g)
Vispa Àggvitorna hÄrt med en elvisp. HÀll i citronsaft. FortsÀtt vispa och hÀll efter hand i florsocker. Vispa till kristyren Àr riktigt fluffig och hÄller topparna nÀr du slÀpper visparna. HÀll upp imspritspÄse och lÄt bara fantasin sÀtta grÀnser. FÀrga med karamellfÀrgmom du vill. Kristyren hÄller ca en vecka i kylen i plastpÄse. Om den kÀnns lös sÄ ha i lite mer florsocker.
Ett annat roligt sÀtt att anvÀnda kristyren pÄ, Àr att göra bordsplaceringen pÄ pepparkakor. Skriv allas namn och lÀgg pÄ tallriken.