Delikatesses.se

Nu har vi jul i vÄrt hus....

Vi har i alla fall ett hus hĂ€r hemma. Det blev ett litet pepparkakshus. NĂ€r jag var liten var min pappa en hejare pĂ„ att göra pepparkakshus med oss. Vi byggde slott, en bondgĂ„rd, hundkoja, muminhuset och mycket mer. Vi kavlade, klippte ut mallar och insĂ„g att bitarna krympte i ugnen. Sen var det dags för stackars pappa att sĂ€tta ihop elĂ€ndet med brĂ€nt socker, herregud vad han brĂ€nde sig min stackars pappa. Men han fick alltid ihop det sĂ„ vi kunde dekorera. Dekorera Ă€r det jag tycker Ă€r roligast. NĂ€r det gĂ€ller dekoration Ă€r det bara fantasin som sĂ€tter grĂ€nser. Ett traditionellt hus ska vĂ€l explodera i fĂ€rg med sĂ„ mĂ„nga non-stop man fĂ„r pĂ„ taket, tre sorters fĂ€rgad kristyr och en massa tomtar. Tiden dĂ„ det skulle vara massa fĂ€rg pĂ„ mina pepparkakshus Ă€r över och nu blir det mer stilrent. Dessutom sĂ„ anvĂ€nder jag inte brĂ€nt socker som klister utan den bĂ€sta kristyren som verkligen hĂ„ller ihop och torkar snabbt. Årets lilla hus fick bli en "dalavariant" med min syn pĂ„ kurbits.

Det viktiga Àr att ha en fantastisk kristyr och hÀr bjuder jag pÄ den bÀsta.

2 Àggvitor 2 msk citronsaft alt Àttika 1 pkt florsocker (500 g)

Vispa Àggvitorna hÄrt med en elvisp. HÀll i citronsaft. FortsÀtt vispa och hÀll efter hand i florsocker. Vispa till kristyren Àr riktigt fluffig och hÄller topparna nÀr du slÀpper visparna. HÀll upp imspritspÄse och lÄt bara fantasin sÀtta grÀnser. FÀrga med karamellfÀrgmom du vill. Kristyren hÄller ca en vecka i kylen i plastpÄse. Om den kÀnns lös sÄ ha i lite mer florsocker.

Ett annat roligt sÀtt att anvÀnda kristyren pÄ, Àr att göra bordsplaceringen pÄ pepparkakor. Skriv allas namn och lÀgg pÄ tallriken.