Namnfestmiddag
För ett par veckor sen bjöd vi ju in till namnfest för vĂ„r lilla höna. Middagen vi bjöd pĂ„ var en rĂ€tt som vi gjorde för första gĂ„ngen, inget recept, utan frĂ„n vĂ„rt smakminne. Det var nĂ€mligen det vi Ă„t pĂ„ SMAK, den dagen vi bestĂ€mde vad vĂ„rt lilla hjĂ€rta skulle heta. SMAK Ă€r Malmö Konsthalls fantastiska lunchhak. Alltid hĂ€rlig, lyxig mat efter sĂ€song utan egentliga konstigheter. Man smakar vad man Ă€ter helt enkelt. Denna rĂ€tt fĂ„ngade oss med sin enkelhet och bra preppotential. Dessutom fĂ„ngar den SkĂ„ne som i en liten ask, de gröna Ă€rtorna (Findus, do I need to say more), rĂ„gbrödet, kĂ„lroten.... BestĂ€mmer man sig för ett litet besök pĂ„ SMAK sĂ„ prova den ĂŒbergoda chokladtĂ„rtan till kaffet, himmelsk.
Rimmad torsk pÄ Àrtpuré, ugnsbakad palsternacka, picklad kÄlrot och rÄgbrödsströssel
800 gram torskrygg 1 liter vatten 1 dl salt
ĂrtpurĂ© 500 gram gröna Ă€rtor 1 dl matlagningsgrĂ€dde ev 1/2 dl mjölk myntablad salt & peppar
picklad kÄlrot 1 kÄlrot 1/2 dl Àttika 1 dl socker 3 dl vatten
rÄgbrödskrutonger rÄgbröd olivolja flingsalt
8 palsternackor, mellanstora olivolja salt & peppar
Koka lagen, lÄt svalna. LÀgg sen i fisken och lÄt dra i kylen i ett par timmar.
Koka lagen till kÄlroten. Skala och tÀrna kÄlroten och koka den nÀstan klar i saltat vatten. HÀll sen pÄ lagen och lÄt dra. Detta kan göras ett par dagar innan.
RÄgbrödskrutongerna göras genom att skÀra brödet i smÄ tÀrningar. Ringla pÄ olivolja och flingsalt. LÄt sen rosta i ugnen pÄ 200 grader i ca 10 min. Passa sÄ du inte brÀnner dom. Detta kan med görs innan och gör en ordentlig laddning, gott pÄ det mesta.
Ărtpuren. Koka upp vatten och hĂ€ll i Ă€rtorna och lĂ„t sjuda ett par minuter. Ta frĂ„n plattan och hĂ€ll av vattnet. Sjud upp grĂ€dden. Mixa Ă€rtorna till en pure. HĂ€ll pĂ„ grĂ€dde och mixa ihop, tillsĂ€tt eventuellt mjölk om den kĂ€nns för tjock. TillsĂ€tt önskad mĂ€ngd mynta, typ en kvist. Mynta kan smaka lite olika mycket och dĂ€rför Ă€r det svĂ„rt att ange mĂ€ngd.den ska inte ta över, men smaka att den finns dĂ€r, balans. Salta efter smak. StĂ€ll Ă„t sidan och vĂ€rm upp inför servering.
SÀnk ugnen, om du gjort krutonger, till 175 gradet. Dela palsternackorna pÄ lÀngden, skala bara om dom kÀnns jordiga. Ringla över olja och salta. StÀll in, tar ca 25 minuter. TÀnk pÄ att det ska var en liten kÀrna kvar, annars kÀnns den överkokt.
NÀr palsternackorna kÀnns nÀstan klara Àr det sÄ dags för fisken. Ta ut den, skölj av den i kallt vatten och torka torrt. LÀgg upp portionsbitar pÄ en plÄt med bakplÄtspapper. SÀtt in i ugnen över palternackorna. NÀr innertemperaturen Àr 54 grader ta ut och servera direkt.
LÀgg puré i botten pÄ tallriken, pÄ med palsternackorna och fisken. Toppa med kÄlroten och strössla över rÄgbrödskrutonger. En nypa flingsalt och det Àr dags att servera.
Vad drack vi dÄ? Mad house- 2014, riesling, Australien - Clare Valley nr 6474. I box 237 ;-