Musslor
Som sÄ mÄnga fredagar förr sÄ ville vi ha nÄt lÀtt, enkelt, gott och nÄt som man kan Àta med fingrarna. Ingen fredagstacos hÀr inte utan MUSSLOR!! Musslor Àr enkelt, snabbt och kan varieras i oÀndlighet. Dessutom sÄ Àr det billigt. I fredags gjorde vi en höstvariant.
Höstmusslor 4 personer (3 om man inte har bröd till)
1 nÀt musslor 3 charlottenlökar 1 Àpple ( typ Ingrid-Marie) 1 liten fÀnkÄl 200g trattkantareller 3-4 dl halvtorr cider 2 dl vispgrÀdde En nypa "himmatorkad" citrontimjan, (funkar med vanlig fÀrsk timjan) 1 msk kalvfond 2 msk rapsolja Salt och peppar
1.Skrubba musslorna om det behövs och slÀng alla som inte stÀngs vid en lÀtt pÄknackning. 2.FrÀs lök, svamp och fÀnkÄl i oljan. TillsÀtt Àpplet i 2cm bitar. Salta och peppra. HÀll i cider, fond, grÀdde och timjan. LÄt sjuda under lock ett par minuter. LÀgg i musslorna och lÄt sjuda under lock i ca 5 minuter tills de öppnat sig. Rensa bort de som inte öppnat sig. Smaka av med salt och peppar.
Tips: gillar man inte musslorna kan man doppa en bit bröd i den goda buljongen.
Drycken den hÀr gÄngen; 2006 Buschendal Grande Cuveé Brut, Boschendal Estate, Western Cape, Costal Region, Sydafrika Systembolagets nr 77313 ( best.sort.)
HĂ€r skulle det vara en bild....men tekniken vill inte vara med;(