Delikatesses.se

Marmeladgodis pÄ Ingrid-Marie & saffran

Efter vÀrldens bÀsta helg i huvudstaden med efterlÀngtade vÀnner, god mat, dito dryck och massa mys och bus startar julledigheten idag. Vi startade med öppna förskolan, sen lunch pÄ superstÀllet Di Penco. LÀtt södra Sveriges bÀsta italienare. Rustik god pasta med mycket omtanke. Brödet Àr ett mÄste att suga upp den goda sÄsen med. Perfekt att köpa med sig lite italiensk chark hem och deras oliver Àr ljuvliga för inga pengar alls. JulstÀmmningen dÄ? Nja, den har vÀl inte riktigt infunnit sig. 13 grader ger vÀl ingen vinterfeeling direkt. Jag har tittat pÄ ett par avsnitt av Sunes jul (bÀsta julkalendern ever) och börjat ta till det tunga artilleriet genom att "bjuda in" Ernst i köket. Tant Therese har kokt marmeladgodis. Jo dÄ, har lagt fram den lilla sockertÄngen som man kan ta dom med... Hur gör ni för att skapa julstÀmningen?

IMG_0284

Marmeladgodis pÄ Ingrid-Marie & saffran

750 gram syrliga Àpplen, till exempel Ingrid-Marie

0,5 dl  vatten

750 gram socker

1,5 tsk  citronsyra

180 ml  fruktpektin (1 flaska)

ev saffran, att smaksÀtta med

strösocker, att rulla i

Hacka upp Àpplena i bitar, med skal och kÀrnhus.

LÄt Àpplena koka pÄ svag vÀrme tillsammans med 1 dl vatten i ca 20-30 min, tills Àpplena faller sönder. Pressa sedan moset igenom en sil för att fÄ ett slÀtt mos.

Blanda socker och citronsyra med moset, lÄt koka upp ordentligt.

Blanda i fruktpektin. HÀr kan du tillsÀtta smaksÀttning, till exempel mynta eller saffran.

HÀll smeten i en form ca 15x20 pÄ ett smörpapper. LÄt stÄ svalt och stelna. SkÀr i smÄ bitar och rulla i strösocker.

apple marmeladgodis saffran