Mandelmusslor
à h, vad jag Àlskar traditioner! Pappas förskinka, vÄr knÀrullade senap och pepparkaks- & mandelmusselbaket med Olas slÀkt. IgÄr var det sÄ dags för den Ärliga bataljen av mandelmusseltummning. Det smöras, tummas och skrattas. En gammal tradition som lever vidare. NÀr de smÄ skalen Àr fÀrdiga, fikas det givetvis. I mandelmusslan ska det vara en klick grÀdde och nÄgon form av sylt eller bÀr. IgÄr bjöds vi pÄ mylltade hjortron direkt frÄn Norrland. NÄgot av det godaste jag Àtit pÄ ett tag. Vad har ni för traditioner?!
Mandelmusslor ca 45 st 100 g sötmandel 5 dl vetemjöl 210 g rumstempererat smör 1.5 dl strösocker smÀlt smör till formarna Formar, finns billiga pÄ loppis idag
LÀttvispad grÀdde sylt eller fÀrska bÀr
SÀtt ugnen pÄ 200 grader. SkÄlla, skala och mal mandeln. (SkÄlla genom att lÀgga ner mandlarna i kokande vatten 1 minut, inte lÀngre, dÄ kan de lÀtt bli sega. Tryck sedan ur mandlarna ur skalet). LÀgg mjölet i en hög pÄ bakbordet. Gör en fördjupning och lÀgg den malda mandeln dÀr tillsammans med smöret och sockret. Arbeta ihop mjölet, smöret, sockret och mandeln till en deg. AnvÀnd fingertopparna. LÀgg degen att vila svalt i minst 1 timme, gÀrna över natten. Pensla formarna med smÀlt smör( detta behöver bara göras första omgÄngen). Bryt av mindre bitar och tryck ut dem i formarna. Det fÄr inte vara för tjockt och inte för tunt, lagom Àr bÀst... GrÀdda formarna i cirka 8-10 minuter. StjÀlp försiktigt upp kakorna medan de Ànnu Àr varma. Ibland fÄr man ta i med lite kraft och slÀppa formen frÄn lite höjd för att de ska slÀppa. Servera mandelmusslorna som de Àr eller fyll dem med grÀdde och sylt eller fÀrska bÀr.
Mitt i tummandet kom ett meddelande om en liten nyfödd killeâ€