Delikatesses.se

Majsterkock 2015

Jojo! Ni som lĂ€ser bloggen lĂ€ser en vinnarblogg minsann. Eller iaf en blogg med en vinnare.... Ni som följer mig pĂ„ instagram vet att jag ibland, hrm ofta, lĂ€gger ut bilder pĂ„ mat vi lagat. Det allra mesta hamnar hĂ€r.... sĂ„ smĂ„ningom. För ett par veckor sen gjorde vi söndagsmiddag och Ola hade handlat och kom hem med GuldfĂ„gelns fĂ€rska majskyckling. Jag gjorde en variant med smör och citron och lĂ€t kycklingen gĂ„ pĂ„ ganska lĂ„g vĂ€rme lĂ€nge. NĂ€r vi sen skulle Ă€ta knĂ€pptes det en bild och instagrammades. Jag #hashtaggade ovannĂ€mnda fĂ„gelfabrikat och fann dĂ„ att det pĂ„gick en tĂ€vling med sista tĂ€vlingsdag just den söndagen. DĂ„ kunde jag ju lika bra vara med och tro det eller ej, men JAG VANN! Jag Ă€r alltsĂ„ Majsterkock 2015, hur stort det nu Ă€r. Men jag Ă€r nöjd och fick mig hemskickat en kartong innehĂ„llande ett kit frĂ„n Global med kockkniven G2 samt tillhörande fĂ„gelsax, ett förklĂ€de samt ett gĂ€ng vĂ€rdecheckar pĂ„ kyckling. SĂ„ kommer ni pĂ„ besök sĂ„ Ă€r risken överhĂ€nagde att det blir fĂ„gel i en eller annan form.


image

Vinnarkyckling

1 majskyckling,

2 ekologiska citroner,

1 nÀve fÀrska örter, (citrontimjan, rosmarin & basilika )

50 gram smör,

salt & svartpeppar.

Riv citronskalet, raspa örterna och pressa citronsaften frÄn en citron. Blanda med smöret. Tryck in citronhalvorna ( de pressade + den halverade andra citronen) och örtkvistarna i skrovet. Gnid in kycklingen med kryddsmöret, tryck in under skinnet med. Salta & peppra.

SÀtt in i ugnen, pÄ galler över en ugnsform, pÄ 125 grader i ca 2 h eller till innertemperaturen visar 78 grader. LÄt vila en stund. Sila av skyn som bildats under kycklingen + pressad citronsaft frÄn citronerna i skrovet. Pensla kycklingen med lite av skyn och hÀll up resten i en sÄssnipa. Servera med ugnsrostade rödbetor eller andra ugnsrostade rotfrukter.

citron guldfagel hel-kyckling kyckling majskyckling smor timjan