macarontÄrta & HURRA!
Ha den Àran Sverige, farmor och Selma! Nationaldag, sommaren som kom igÄr, vÄrt lilla hjÀrta blir 8 mÄnader och mina fina favoritfarmor fyller 85 Är idag, HURRA! Allt vÀrt att fira storartat. Korka upp champagne, dra i snöret till partypopsen, blÄs upp ballongerna, hissa flaggan och baka en fantatsisk tÄrta. Förslagsvis denna fantastiska tÄrta som Zara bjöd pÄ nÀr vi firade hennes första 30 jordsnurr förra veckan, och som jag skulle vilja utnÀmna till Ärets sommartÄrta no 1. Originalet Àr signerat Roy Fares. Lova mig nu att fira stort idag, vad det Àn Àr du vill fira.....
Min hĂ€rliga farmor! GRATTIS PĂ
DIN DAG!
MacarontÄrta
10 bitar
Bottnar
0 ,5 dl strösocker
1 ,75 dl florsocker
2 ,75 dl mandelmjöl2
2,25 dl florsocker
3 Àggvitor
3-4 droppar röd karamellfÀrg
KrÀmgrÀdde
4 Àggulor
0 ,75 dl strösocker
0 ,5 dl maizena majsstÀrkelse
1 â2 vaniljstĂ„ng
2 ,5 dl mjölk, 3%
15 g osaltat smör
2 dl vispgrÀdde
topping
1 liter blandade bÀr som du tycker om
ev lite florsocker för att fÄ en schysst finis
- Macaronbottnar: SÀtt ugnen pÄ 145 grader. Rita upp 2 cirklar, 19 cm i diameter, pÄ bakplÄtspapper. LÀgg papprena pÄ en plÄt. Blanda strösocker och 100 gram florsocker i en bunke samt mandelmjöl och 135 gram florsocker i en annan bunke.Vispa Àggvitan till ett fast, hÄrt skum med elvisp, tillsÀtt sockerblandningen och vispa tills det blir en seg marÀng. Rör ner mandelmjölsblandningen och karamellfÀrgen och blanda vÀl tills det blir en glansig smet. Fyll en spritspÄse och spritsa ut smeten jÀmnt innanför de markerade cirklarna. GrÀdda bottnarna mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
- KrÀmgrÀdde: Rör ihop Àggulor, socker och maizena i en bunke. Dela vaniljstÄngen pÄ lÀngden, skrapa ur fröna och koka upp dem och stÄngen tillsammans med mjölken i en kastrull. Plocka upp vaniljstÄngen och vispa sedan ner den varma mjölken i Àggblandningen. Blanda vÀl och hÀll sedan till- baka alltsammans i kastrullen.
- Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en krÀm. HÀll ner vaniljkrÀmen i en bunke, tillsÀtt smöret och rör om tills det har smÀlt. LÄt krÀmen svalna i kylen. Vispa grÀdden fast i en bunke och blanda ner i vaniljkrÀmen.
- Spritsa eller stryk ut vaniljkrÀmen pÄ undersidan av en av bottnarna, cirka 1 cm in frÄn kanten. LÀgg den andra bottnen ovanpÄ.
- Zara gjorde ett alternativ till krÀmen. Hon vispade grÀdde och blandade i lite vaniljkesella för att fÄ upp smaken. Hon hade grÀdde bÄde mellan bottnarna och ovanpÄ. Hon toppade hÀrligheten med massa bÀr.