Lins- & svamppaté med lingonchutney
I fredags var det stora glöggbalunsen hemma hos oss. Glöggen Ängade pÄ spisen och julmusiken strömmade frÄn högtalarna. Nytt för i Är var att vi hade sparat en liter frÄn förra Ärets sats sÄ alla fick smaka skillnaden. För skillnad var dÀr. Förra Ärets Àr mer rund i smaken, lite mer russinsötma. à rets Àr mer kryddig och vulgÀr. Den blottar sin alkohol pÄ ett tydligare sÀtt. Men fantatsiskt god! Funderade lite pÄ vilka skillnader vi gjort, för det Àr ju ÀndÄ samma recept och mÀngd. Förra Äret körde jag pÄ Sun maids russin och i Är blev det ekologiska SaltÄ kvarn. Dessa bÄda skiljer ju sig rÀtt mycket i bÄde storlek och smak sÄ kanske Àr det hÀr den byter karraktÀr, men vad vet jag....Som vanligt bjöd vi pÄ en liten julbuffe med den obligatoriska pepparkakan med grönmögelost (Ekologisk BlÄ kornblomst), gubbröra pÄ skÄnskt knÀcke, griljerad julskinka (och en dito rotselleri). Nytt för i Är blev en grönkÄlspaj med valnötter samt denna lÀckra lins- & svamppaté med lingonchutney. Dom brynta smörkolorna sparar jag till nÀsta inlÀgg.....
Lins- & svamppaté med lingonchutney
2 dl gröna linser
1 dl bulgur
200 gram champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl rött vin
1 tsk sambal oelek, mer eller mindre om man vill
0,5 tsk salt
1 dl havregryn
1 röd paprika
en rejÀl nÀve hackad persilja
olja eller smör till stekning
SÀtt ugnen pÄ 200 grader. Koka linser och bulgurn enligt anvisningarna pÄ paketet.
SkÀr svampen i bitar och hacka bÄde den gula- och vitlöken. FrÀs nÄgra minuter i olja eller smör och hÀll sen pÄ vinet, rör ner sambal oelek och salt. SÀnk vÀrmen och lÄt puttra i ca 5 minuter. Mixa sen svampröran.
Blanda den mixade svampröran med bulgur, linser och havregryn. Finhacka paprikan och vÀnd ner den tillsamman med den hackade persiljan. Blanda vÀl. HÀll allt i en brödform. Platta till ordentligt med en slev. Baka av i ugnen i ca 1 timme. Ta sen ut och lÄt svalna en stund. HÀr Àr det bra om man kan lÀgga lite tryck pÄ patén sÄ den verkligen hÄller ihop nÀr man ska skÀra den, men det funkar annars med. Har man en till brödform sÄ kan man stÀlla den i och fylla med exempelvis bestick, syltburkar eller annat av vikt. Gör under tiden lingonchutneyn.
Lingonchutney
2 schalottenlökar
1 msk smör
2 msk farinsocker
2 dl fÀrska elelr frysta lingon
1 dl balsamvinÀger
Skala och finhacka löken. FrÀs den mjuk i smöret. TillsÀtt farinsocker och lÄt bryna i ca 30 sek. TillsÀtt lingon och balsamvinÀger och koka ihop till en krÀmig konsistens. Servera varm, kall eller ljummen. Spelar egentligen ingen roll.