Delikatesses.se

Lilla Italien

Ni har sÀkert sett Paolos mostrar och The Chiappas sisters laga italienskt. LÄt mig nu Àven presentera Perssonsystrarna ( de andra tvÄ Àr dock gifta med nya efternamn, men grundstenen Àr Persson).


IgÄr kom lillasyster till stan och detta firades med en familjemiddag i storslagen italiensk stil. Det knÄdades pasta, hackades frÀscha grönsaker och skördades i det lilla landet. Musslor i trÄg och krÀftstjÀrtar i lÄnga rader. Dels gjorde vi en tagliatelle med hjÀrtmusslor, vitlök, persilja, tomater och vitt vin, enkelt men sÄ gott. Lilla E smakade musslor för första gÄngen och insÄg att man inte ska Àta skalet Àven om det Àr lockande ....Vi började dock med en hÀrlig ravioli med krÀftstjÀrtar och en sommarsalsa toppad med fÀnkÄlsdill. Man kan kavla pasta för hand, men det underlÀttar med en pastamaskin och en utstansare till ravioli. Min fina Àr en present frÄn lillasyster frÄn en resa pÄ Sicilien.


Vi börjar med ett enkelt grundrecept pÄ pasta. Ca rejÀla 5 portioner pasta Pasta 500 gram durumvetemjöl 5 Àgg, ekologiska sÄklart 1 nypa salt

HÀll mjölet i en bunke, forma en grop mitt i. KnÀck Àggen i gropen och nyp i saltet. Blanda ihop med en gaffel. NÀr det börjar gÄ ihop, knÄda med hÀnderna tills degen kÀnns smidig, typ 6-8 min. LÀgg i plastfilm och lÄt villa i kylen i 30 min. NÀr den vilat, dela i mindre bitar, tÀnk pingisboll och kavla igenom biten tre gÄnger pÄ tjockaste valsen, innan du byter tjocklek. Jag brukar köra min pasta till 6-7 pÄ maskinen. Lite tjockare nÀr det Àr ravioli. TÀnk tvÄ spelkort, sÄ blir den inte för tunn eller tjock. Sen Àr det bara att vÀlja vilken sorts pasta man vill göra, tagliatelle, spagetti, lasagne, farfalle, cappellini osv. LÀgg den fÀrdiga pastan i smÄ högar och pudra pÄ durummjöl eller polenta sÄ det tÀcker pastan och den inte klibbar ihop. Mjölet trillar av nÀr den kokas. Lufta den försiktigt med fingertopparna. Alternativt hÀng den pÄ tork pÄ galgar eller torkstÀllning i 20 min. Degen kan ligga i kylen i ca 5 dagar. TÀnk pÄ att ha plast pÄ hela tiden dÄ du inte jobbar med den, annars torkar den.


KrÀftravioli med sommarsalsa och fÀnkÄlsdill ca 15 st

Pastadeg, typ halva grundreceptet. Kavlade till lÄnga lasagneplattor.

Raviolifyllning 1 burk krÀftstjÀrtar, avrunna och hackade 1 knippe bladpersilja, fint hackad 1/2 hackad chili, tÀnk lite pÄ hur stark den Àr 1/2 citron, zesten rivet 30 gram smÀlt smör, lÀtt brynt

Sommarsalsa 6 sparrisar, fint hackade 7 cocktailtomater, fint hackade GrÀslök, en liten bunte, hackad 1/2 citron, saften 1 liten vitlöksklyfta 1 msk kapris 3 msk rostade pinjenötter, grovt hackade 40 gram smÀlt smör, lÀtt brynt

FÀnkÄlsdill, uteslut inte!

Blanda allt till fyllningen, tÀnk pÄ att smöret bara precis ska binda ihop allt, sÄ det inte blir för blött. Kavla ut pastan. Markera med stansen hur stora ravioli det blir, lÀgg lite fyllning i varje fyrkant. LÀgg över en pastaplatta, tryck ut sÄ mycket luft som möjligt runt om fyllningen, Stansa ut ravioli. LÀgg pÄ en bricka pudrad med durumvetemjöl. Gör sen salsan. Koka upp en stor kastrull med vatten och salt. Koka Raviolin i ca 3 min. LÀgg upp pÄ fat med hÄlslev och toppa med salsa och fÀnkÄlsdill. Glöm inte att sÀga till gÀsterna att sÀtta sig innan du börjar koka raviolin.....

Vi kom fram till att salsan Àr mycket anvÀndbar, man skulle kunna servera bara den till pasta, och/eller till lite grillad fisk. Underbart god!