Delikatesses.se

Lax med sherrysÄs

Vi befinner oss pĂ„ Gotland och just idag FĂ„rö. Vi Ă€ter gott och lapar sol. IgĂ„r var det hĂ€rlig rĂ€klĂ„da i Katthammarsvik och idag bĂ€r det av pĂ„ militĂ€rcykel till det lilla egensinniga CrĂȘperie Tati som delar adress med det kultiga Kutens bensin. Lite tur att jag har nĂ„gra förberedda inlĂ€gg att slĂ€nga fram nĂ€r jag inte har tid att blogga utan mest latar mig och Ă€ter gott. Trots att jag inte tyckte att rĂ€tt vinnare vann Ă„rets upplaga av Sveriges MĂ€sterkock sĂ„ ska Sigrid ha en eloge för detta finfina recept frĂ„n hennes kokbok, SpisvĂ€rme.

Lax med SherrysÄs

600 gram laxfilé, skuren i 4 bitar

salt och strösocker efter smak

smör att steka i

SherrysÄs<em

1 charlottenlök

smör till stekning

3 dl vitt vin

2 dl fiskfond

1 lagerblad

5 vitpepparkorn

œ dl torr sherry

2 dl crĂšme fraiche

2 msk klippt grÀslök

salt och vitpeppar efter smak

Tillbehör

800 gram fÀrskpotatis

300 gram sockerÀrtor

15 rÀdisor, klyftade

smör till stekning

Salta och sockra laxen runt om och lÄt den ligga och dra. SÀtt pÄ potatisen.

Hacka schalottenlöken och svetta den i smör pÄ medelvÀrme, den ska bli mjuk och blank. HÀll i vin, fiskfond, lagerblad och vitpepparkon i en gryta och lÄt reducera tills det bara Àr 1 dl kvar. SlÄ pÄ Sherryn och lÄt koka upp. TillsÀtt crÚme fraichen och koka upp igen. Smaka av med salt och peppar. FrÀs socker Àrtor och rÀdisor i en klick smör och stÀll Ät sidan. Torka av laxen och stek den i smör pÄ medelhög vÀrme med skinnsidan ner först. LÄt den bli ljusrosa ett par cm upp och vÀnd den sen som hastigast i nÄgon minut för bÀsta resultat. SlÄ i grÀslök i sÄsen och servera.

Dryckestips Cono Sur GewĂŒrztraminer, Chile (nr 6680), eller Marie dÂŽAlsace, Alsace, Frankrike (nr 12244). TvĂ„ bra torra vita viner pĂ„ druvan GewĂŒrztraminer och den senare Ă€ven med Silvaner, mycket fruktighet, med syra och blommiga toner som passar rĂ€tten. Grönsakerna och vinet harmonierar och fettet i sĂ„sen och fisken balanserar friskheten i vinet.