Lavendelsockerkaka
Under vĂ„r semester pĂ„ sydligare breddgrader( lĂ€s SkĂ„ne) blev det en del dagsutflykter mellan skurarna. Vi besökte fantastiska Fritidsbaren med sin kultiga inredning och roliga Ingvar som ropar ut bestĂ€llningarna i sin regissörsmegafon. Köttbullarna Ă€r supergoda och wienerbröden Ă€r nog de godaste jag Ă€tit. Detta Ă€r nĂ„t som mĂ„ste upplevas! Vi sĂ€nkte medelĂ„ldern pĂ„ örtvandring pĂ„ Ăsterlenskryddor. En sagolik vandring med duktiga Eva som kan det mesta om örter. Vi gick dĂ€r och luktade och smakade, fick höra roliga anekdoter frĂ„n bĂ„de Kajsa Warg och LinnĂ©. Vi stod i ett hav av 3500 lavendelkuddar, det surrade frĂ„n bina och doftade helt fantastiskt. Efter rundturen bjöds vi pĂ„ örtfika, det var örtte, pepparmyntsnittar och en alldeles ljuvlig lavendelsockerkaka!!
Som tur Àr har Eva gett ut en del böcker och dÀr kunde jag norpa receptet...detta Àr ett gammalt recept och innehÄller inte bakpulver!
5 Àgg 3 dl socker 1/2 tsk Àttikssprit 12% 1 1/2 msk torkad lavendel ( torka din egen pÄ 50 grader i ca 1-2 timmar) 3 dl vetemjöl
Rapsolja BlÄa vallmofrö
SÀtt ugnen pÄ 175 grader. KnÀck Àgg och vispa vitt och fluffigt med socker. Rör sen i Àttikan och den torkade lavendel. Skikta i mjölet och rör om med stora tag tills allt blandat sig. Smörj en kakform med olja och tÀck med vallmo. HÀll smeten i formen och stÀll in i mitten av ugnen i ca 55 min. LÄt svalna en stund och servera med flÀderblomsaft
I Malmö hos syster hade vi bara ljus vallmo, funkar det med...